Xαμηλές πληρότητες και τιμές στα ξενοδοχεία της Αθήνας λόγω ανταγωνισμού και Airbnb

Mπορεί τα νούμερα του Ελ. Βενιζέλος να αυξάνουν εξακολουθητικά και μάλιστα σε διψήφιο ποσοστό όσον αφορά τη διεθνή επιβατική κίνηση, ωστόσο οι πληρότητες στα ξενοδοχεία της Αθήνας δεν ακολουθούν τους ίδιους ρυθμούς, επιβεβαιώνοντας για μία ακόμη φορά τους ξενοδόχους της ευρύτερης περιοχές που αναρωτιούνται πού ...τελικά πάνε οι τουρίστες που επισκέπτονται την ελληνική πρωτεύουσα.

Mε βάση τα στοιχεία των ξενοδόχων της Αθήνας και μετά από το πρώτο «δυνατό» πεντάμηνο του έτους, οι πληρότητες μέχρι τον Οκτώβριο της χρονιάς που κλείνει σε λίγες μέρες, ήταν μεν αυξημένες σε ποσοστό 1,7% κατά μέσο όρο, ωστόσο σε χαμηλότερο ποσοστό σε σύγκριση με τις αφίξεις του Ελ. Βενιζέλος, όπου η επιβατική κίνηση, με βάση τα πιο πρόσφατα στοιχεία του εντεκαμήνου, αυξήθηκε κατά 11,2% (+5,3% η κίνηση εσωτερικού και +14,2% η διεθνής). Κι αν ο ανταγωνισμός από τα νέα καταλύματα που έχουν ανοίξει στην πρωτεύουσα, ειδικά μέσα στην τελευταία τριετία, έχει σαφώς αυξηθεί, σημαντικό ρόλο για την «ψαλίδα» που παρατηρείται μεταξύ αφίξεων και πληροτήτων φαίνεται ότι παίζουν οι βραχυπρόθεσμες τουριστικές μισθώσεις μέσα από τις γνωστές ηλεκτρονικές πλατφόρμες, τύπου Airbnb, οι οποίες επίσης εξακολουθούν να βαίνουν σταθερά αυξανόμενες όσον αφορά την προσφορά από πλευράς των Αθηναίων «οικοδεσποτών».

Σημειώνεται εδώ ότι τα στοιχεία της γνωστής μηχανής αναζήτησης trivago.gr ως προς τις μέσες τιμές των ξενοδοχείων της Αθήνας για το μήνα Δεκέμβριο παραπέμπουν σε σταθεροποίηση τιμών με ελαφριά πτώση: Οι τιμές στην ελληνική πρωτεύουσα διατηρούνται στα χαμηλά σε σύγκριση με άλλες ευρωπαϊκές πόλεις και μάλιστα είναι χαμηλότερα φέτος το Δεκέμβριο σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο πέρυσι, αν ληφθεί υπόψη ότι φέτος είναι στα 75 ευρώ ανά διανυκτέρευση έχοντας μειωθεί σε σύγκριση με τη μέση τιμή του Δεκεμβρίου του 2017 που ήταν στα 80 ευρώ.

Oι τιμές στην Αθήνα είναι από τις χαμηλότερες στην Ευρώπη σε σύγκριση με άλλες μεγαλουπόλεις για το μήνα Δεκέμβριο -με βάση πάντα τα στοιχεία της γνωστής μηχανής αναζήτησης- και μόνο στη Βαρσοβία, την Κωνσταντινούπολη και τη Μόσχα κυμαίνονται χαμηλότερα, ήτοι στα 64 ευρώ, τα 59 ευρω και τα 60 ευρώ αντίστοιχα. Οι πιο υψηλές τιμές καταγράφονται στο Ρέικιαβικ με μία μέση τιμή στα 158 ευρώ, στη Ζυρίχη με μία μέση τιμή στα 150 ευρώ φέτος το Δεκέμβριο και ακολουθεί ο πολύ δημοφιλής προορισμός του Λονδίνου με μία μέση τιμή διανυκτέρευσης στα 148 ευρώ, έχοντας σημειώσει επίσης πτώση σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο πέρυσι, οπότε η αντίστοιχη τιμή διαμορφωνόταν στα 155 ευρώ. Στο Παρίσι η μέση τιμή φέτος είναι στα 136 ευρώ, με άνοδο από τα 132 ευρώ πέρυσι, στο Αμστερνταμ στα 135 ευρώ, με σημαντική πτώση από τα 161 ευρώ περυσι, ενώ πτώση σημειώνουν και οι τιμές στη Ρώμη, στα 87 ευρώ από τα 92 ευρώ ανά διανυκτέρευση το Δεκέμβριο του 2017.

Tης Στεφανίας Σούκη
newmoney.gr


Όλες οι σημαντικές εξελίξεις στο e-mail σου από το ERGON blog!