Tα νέα επιχειρηματικά πρότζεκτ που θα χρηματοδοτήσει η ΕΤΕπ

Νέο γύρο δανείων και χρηματοδοτήσεων σε επιχειρηματικά πρότζεκτ στη χώρα μας ετοιμάζει η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ), η οποία έχει εξελιχθεί σε έναν από τους βασικούς πυλώνες ανάπτυξης μακρόπνοων επενδύσεων που τονώνουν την ελληνική οικονομία.

Η ΕΤΕπ, που ήδη έχει εγκρίνει χρηματοδότηση συνολικού ύψους 2,7 δισ. ευρώ την τελευταία τριετία πάνω σε 30 επιχειρηματικά σχέδια ώστε να κινητοποιήσει συνολικά επενδύσεις άνω των 10 δισ. ευρώ, αναμένεται το επόμενο διάστημα να υπογράψει νέες σημαντικές συμφωνίες χρηματοδότησης. Συμφωνίες που αφορούν μια βεντάλια δραστηριοτήτων: από εκσυγχρονισμό και επεκτάσεις βιομηχανικών μονάδων έως το ηλεκτρικό δίκτυο της χώρας, επενδύσεις σε ΑΠΕ, επεκτάσεις λιμένων, ακόμα και τις απαραίτητες βελτιώσεις στο δίκτυο της Εγνατίας οδού.

Το «business stories» παρουσιάζει παρακάτω τα σχέδια τα οποία έχουν προχωρήσει και είτε έχουν εγκριθεί προς χρηματοδότηση φέτος από την ΕΤΕπ, είτε βρίσκονται στα τελευταία στάδια επεξεργασίας ώστε να πέσουν οι σχετικές υπογραφές.

  • Χρηματοδότηση με 11 εκατ. ευρώ του επενδυτικού προγράμματος συνολικού ύψους 23 εκατ. ευρώ της Veridos Ματσούκης Α.Ε., η οποία στο εργοστάσιο της στους Αγίους Αναργύρους κατασκευάζει έγγραφα ασφαλείας για 35 χώρες. Με τη νέα επένδυση θα ενισχυθούν οι δραστηριότητες Ερευνας και Ανάπτυξης και θα δημιουργηθεί νέα γραμμή παραγωγής ταυτοτήτων και διαβατηρίων. Σύμφωνα με τον φάκελο που ενέκρινε η ΕΤΕπ, μετά το πέρας της επένδυσης η εταιρεία, της οποίας οι ρίζες φτάνουν στο 1891 (!), «θα μπορεί να σχεδιάζει και να κατασκευάζει διαβατήρια, ταυτότητες και άδειες οδήγησης με τεχνολογίες ύψιστης ασφάλειας».
  • Εκσυγχρονισμός και επέκταση του εργοστασίου συσκευασίας Α. Χατζόπουλος Α.Ε. στο Καλοχώρι Θεσσαλονίκης. Πρόκειται για μια επένδυση συνολικού ύψους 29 εκατ. ευρώ. Σύμφωνα με τον φάκελο, η ΕΤΕπ εξετάζει να καλύψει περίπου 12 εκατ. ευρώ με την παροχή δανείου με ελκυστικό επιτόκιο. «Το σχέδιο, σύμφωνα με την ΕΤΕπ, φιλοδοξεί να ενισχύσει και να διαφυλάξει την ανταγωνιστική θέση της επιχείρησης μέσω της χρήσης εξοπλισμού αιχμής και της ανάπτυξης τεχνολογιών και λύσεων που είναι απαραίτητες για τις τωρινές και μελλοντικές απαιτήσεις». Σημειώνεται ότι η Α. Χατζόπουλος Α.Ε. είναι μία από τις ηγέτιδες εταιρείες του κλάδου συσκευασίας. Ο τζίρος της πέρυσι έφτασε σχεδόν τα 69 εκατ. ευρώ, με το 71% να προέρχεται από τις εξαγωγές που κάνει σε 30 χώρες. Οι εργαζόμενοι της εταιρείας φτάνουν τους 330.
  • Χρηματοδότηση ηλιοθερμικού πάρκου με αποθήκευση ενέργειας 50 μεγαβάτ που σχεδιάζουν στον Αθερινόλακκο της Κρήτης η Motor Oil και η αγγλική Nur Energie. Ο φάκελος εξετάζεται από τον περασμένο Μάρτιο και δεν προσδιορίζονται επακριβώς τα απαιτούμενα ποσά, καθώς και το ποσό που θα μπορούσε να φτάσει η συμμετοχή της ΕΤΕπ στη χρηματοδότηση. Σύμφωνα με όσα είναι γνωστά, τo ηλιοθερμικό πάρκο θα χρησιμοποιεί την τεχνολογία Concentrated Solar Power (CSP), που χρησιμοποιεί χιλιάδες μικρούς καθρέφτες που αποκαλούνται ηλιοστάτες προκειμένου να αντανακλάται ο ήλιος σε έναν κεντρικό συλλέκτη που βρίσκεται στην κορυφή ηλιακού πύργου. Ο πύργος χρησιμοποιείται για την παραγωγή θερμού ατμού, ο οποίος οδηγείται με σωλήνες σε μια συμβατική τουρμπίνα, στρόβιλο-γεννήτρια για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας. Σύμφωνα με την ΕΤΕπ, ο στόχος του προγράμματος είναι η συνεισφορά στην ανάπτυξη της δυνατότητας παραγωγής ενέργειας από ΑΠΕ.
  • Επέκταση του ΟΛΠ. Πρόκειται για έναν φάκελο υπό εξέταση από τον Δεκέμβριο του 2017, στον οποίο δεν έχει συμπεριληφθεί ποσό. Αφορά κυρίως την επέκταση των terminals κρουαζιέρας και αυτοκινήτων, τη βελτίωση υποδομών στη ναυπηγοεπισκευαστική ζώνη, την αποκατάσταση του χώρου του terminal των εμπορευματοκιβωτίων κ.ο.κ. Επίσης, θα καλύψει την ανάπτυξη ενός κέντρου logistics καθώς και τις σχετικές υποδομές για την επέκταση του μεγέθους αλλά και της δυναμικής του λιμανιού.
  • Επέκταση και εκσυγχρονισμός του δικτύου του ΔΕΔΔΗΕ. Πρόκειται για ένα πρόγραμμα επενδύσεων συνολικού ύψους 510 εκατ. ευρώ εκ των οποίων η χρηματοδότηση της ΕΤΕπ, όπως εγκρίθηκε προ περίπου δύο μηνών, θα καλύψει 255 εκατ. ευρώ. Στόχος του προγράμματος αυτού, σύμφωνα με τον φάκελο της ΕΤΕπ, είναι η βελτίωση της ασφάλειας του δικτύου ηλεκτρικού ρεύματος στη χώρα, της αξιοπιστίας του, καθώς και η διασύνδεση νέων χρηστών στην ηπειρωτική και νησιωτική χώρα.
  • Χρηματοδότηση της αποκατάστασης της Εγνατίας οδού και της ενίσχυσης των υποδομών ασφαλείας. Ουσιαστικά αφορά τη χρηματοδότηση 7.000 μικροεργασιών που απαιτούνται στο δίκτυο της Εγνατίας οδού. Το συνολικό ύψος της επένδυσης έχει προϋπολογισμό 470 εκατ. ευρώ. Από αυτά η ΕΤΕπ εξετάζει να καλύψει χρηματοδοτικά τα 235 εκατ. ευρώ. Σύμφωνα με την ΕΤΕπ, «το πρότζεκτ θα βοηθήσει να μειωθούν τα τροχαία ατυχήματα καθώς και οι κίνδυνοι ατυχημάτων με την εφαρμογή χαμηλού κόστους μικροπαρεμβάσεων για την ενίσχυση της οδικής ασφάλειας». Το συγκεκριμένο πρόγραμμα είναι υπό εξέταση σχεδόν εδώ και έναν χρόνο από την ΕΤΕπ, η οποία πάντως σημειώνει ότι οι χειρισμοί πρέπει να είναι τέτοιοι που θα σέβονται την κοινοτική νομοθεσία περί κρατικών ενισχύσεων και ανταγωνισμού.
  • Διασυνδετήριος αγωγός φυσικού αερίου IGB. Από το καλοκαίρι η ΕΤΕπ έχει εγκρίνει το σχέδιο χρηματοδότησης του φιλόδοξου έργου με το οποίο θα υπάρξει νέα διασύνδεση του ελληνικού δικτύου φυσικού αερίου με το αντίστοιχο της Βουλγαρίας. Η χρηματοδότηση από πλευράς ΕΤΕπ θα φτάσει τα 110 εκατ. ευρώ. Σημειώνεται ότι το συνολικό επενδυτικό σχέδιο φτάνει τα 240 εκατ. ευρώ. Οπως σημειώνεται χαρακτηριστικά στον φάκελο, «το πρότζεκτ θα συνεισφέρει στην ενίσχυση της ασφάλειας και της διαφοροποίησης στις προμήθειες φυσικού αερίου για τη Βουλγαρία, την Ελλάδα και συνολικά τη ΝΑ Ευρώπη και αποτελεί κλειδί για τη στρατηγική μεγαλύτερης διασύνδεσης της αγοράς φυσικών αερίων της Ε.Ε.».

Από εκεί και έπειτα στις δράσεις που έχουν εγκριθεί φέτος είναι η χρηματοδότηση του έργου του ΑΔΜΗΕ για την ηλεκτρική διασύνδεση της Κρήτης με την ηπειρωτική Ελλάδα, συνολικού ύψους 356 εκατ. ευρώ (η ΕΤΕπ θα χρηματοδοτήσει τα 178 εκατ. ευρώ), η γραμμή 4 του μετρό, συνολικού κόστους 1,7 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 730 εκατ. θα καλυφθούν από την ΕΤΕπ, καθώς και 200 εκατ. ευρώ χρηματοδοτήσεων για δάνεια προς μικρές επιχειρήσεις μέσω των τραπεζών που θα συνεισφέρουν άλλα 200 εκατ. ευρώ.

του Στέλιου Μορφίδη
newmoney.gr