Nέος νόμος τακτοποίησης για τα δασικά αυθαίρετα

Με τον προσφιλή τρόπο της τακτοποίησης αυθαιρέτων θα επιχειρήσει η κυβέρνηση να περάσει, λίγους μήνες πριν τις εκλογές, την νέα ρύθμιση για τους αυθαίρετους οικισμούς (τις λεγόμενες οικιστικές πυκνώσεις) που δρομολογεί επί μήνες αλλά φρέναραν οι καταστροφικές πυρκαγιές στο Μάτι.

Η σχετική ρύθμιση, η οποία αναμένεται να δοθεί αύριο σε δημόσια διαβούλευση ακολουθεί το πρότυπο του «περιβαλλοντικού ισοζυγίου» που υιοθετήθηκε σε όλους τους νόμους των αυθαιρέτων και στα δάση για να ξεπεραστεί ο σκόπελος του ΣτΕ.

Οι νέες ρυθμίσεις προβλέπουν ότι οι ιδιοκτήτες θα καταβάλλουν πρόστιμο διατήρησης προκειμένου να μην κατεδαφιστούν τα κτίσματα που ανήκουν σε πυρήνα οικιστικής πύκνωσης, για διάστημα ίσο με τον κύκλο ζωής τους κατασκευής. Τα κτίσματα που θα τακτοποιούνται θα απαγορεύεται να μεταβιβάζονται, και δεν θα επιτρέπεται η ανακατασκευή τους.

Για τα παράνομα κτίσματα τα οποία έχουν κατασκευαστεί εντός περιοχών υψηλής προστασίας (Εθνικούς Δρυμούς, παραλία, αιγιαλό, ρέματα, αρχαιολογικούς χώρους) προβλέπονται βαριά πρόστιμα και κατεδάφιση.

Στα μαλακά φαίνεται ότι θα πέσουν χιλιάδες αυθαίρετα τα οποία βρίσκονται σε εκτάσεις που με βάση τις αεροφωτογραφίες του 1945 είναι δασικές, αλλά είτε έχουν νόμιμες οικοδομικές άδειες, είτε βρίσκονται σε περιοχές επέκτασης σχεδίων πόλης, ή οικισμών, βάσει παλαιότερων αποφάσεων της Διοίκησης.

Οι ιδιοκτήτες τους θα πρέπει να υποβάλουν δηλώσεις με την καταβολή ενός παραβόλου. Έτσι, τα αυθαίρετα αυτής της κατηγορίας θα καταγραφούν και θα δημιουργηθεί ένα «μητρώο δασικών αυθαιρέτων».

Οι εισπράξεις από τα πρόστιμα τακτοποίησης θα συγκεντρώνονται σε ειδικό λογαριασμό στο Πράσινο Ταμείο. Από τα κονδύλια που θα συγκεντρώνονται θα χρηματοδοτούνται έργα αποκατάστασης του περιβάλλοντος που επλήγη από την αυθαίρετη δόμηση. Έτσι θα λειτουργήσει ο μηχανισμός του «δασικού ισοζυγίου».

Σύμφωνα με πληροφορίες, θα δίνεται, σε ορισμένες περιπτώσεις, η δυνατότητα χρήσης του εργαλείου της Τράπεζας Γης και της Μεταφοράς Συντελεστή Δόμησης σε νέες περιοχές.

Της Μαριάννας Τζάννε
newmoney.gr