Αύξηση κερδών της Lamda λόγω εμπορικών κέντρων

Kαθαρά κέρδη 26,6 εκατ. ευρώ, έναντι ζημιών 22 εκατ. ευρώ, εμφάνισε ο όμιλος της Lamda Development κατά τη διάρκεια του φετινού εννεαμήνου, απόρροια της εξαγοράς του 50% του εμπορικού κέντρου The Mall Athens, αλλά και της θετικής πορείας συνολικά των εμπορικών κέντρων της εισηγμένης. Αύξηση κατά 25,2% εμφάνισαν και τα ενοποιημένα λειτουργικά κέρδη EBITDA (προ φόρων, τόκων κι αποσβέσεων). Μάλιστα, όπως ανέφερε χθες η διοίκηση της εταιρείας, ακόμα κι αν δεν είχε προηγηθεί η εξαγορά του επιπλέον ποσοστού του The Mall Athens, τα λειτουργικά κέρδη θα ήταν και πάλι αυξημένα κατά σχεδόν 2%.

Συνολικά κατά το εννεάμηνο, ο συνολικός κύκλος εργασιών των καταστημάτων ενισχύθηκε κατά 2,9% σε ετήσια βάση, ενώ άνοδο κατά 2,2% σημείωσε και η επισκεψιμότητα. Ειδικότερα, η λειτουργική κερδοφορία του The Mall Athens διαμορφώθηκε σε 20,7 εκατ. ευρώ, αυξημένη κατά 4,1%. Ο τζίρος των καταστημάτων αυξήθηκε κατά 1,6% και οι επισκέπτες κατά 2%. Στη Θεσσαλονίκη, το Mediterranean Cosmos παρουσίασε πτώση των λειτουργικών κερδών κατά 1,8%, σε 10,7 εκατ. ευρώ, ως αποτέλεσμα του αυξημένου ετήσιου μισθώματος προς το Οικουμενικό Πατριαρχείο, στο πλαίσιο της συμφωνίας για την επέκταση της διάρκειας της σύμβασης παραχώρησης του ακινήτου κατά 30 χρόνια, έως το 2065. Ο κύκλος εργασιών αυξήθηκε κατά 2,3% και οι επισκέπτες κατά 1%. Πάντως, θα πρέπει να σημειωθεί ότι η εν λόγω συμφωνία είναι πολύ σημαντική για τη Lamda Development, καθώς όχι μόνο διατηρεί ένα σημαντικό ακίνητο, αλλά παράλληλα έχει ήδη προκύψει θετική επίπτωση της ως άνω συμφωνίας στην αξία του κέντρου, η οποία αυξήθηκε σε 181,3 εκατ. ευρώ.

Eν τω μεταξύ, ύστερα από πολυετή αναμονή για την έκδοση της οικοδομικής άδειας, η εταιρεία έχει ξεκινήσει από τον Αύγουστο την επένδυση ύψους 25 εκατ. ευρώ για την ανάπτυξη της δυτικής πτέρυγας του πρώην Διεθνούς Κέντρου Ραδιοτηλεόρασης, εντός του οποίου λειτουργεί το Golden Hall. Στόχος της εταιρείας είναι η ολοκλήρωση των εργασιών πριν από το τέλος του 2019, δηλαδή σε περίπου ένα χρόνο από σήμερα. Οσον αφορά την επένδυση στο Ελληνικό, η διοίκηση επανέλαβε την πρόσφατη αναφορά της ότι η έγκριση των πολεοδομικών μελετών, μέσω κοινών υπουργικών αποφάσεων, και η χορήγηση άδειας μέσω του διεθνούς δημόσιου διαγωνισμού, που αφορά στο ολοκληρωμένο τουριστικό συγκρότημα - καζίνο αποτελούν προϋποθέσεις για την απόκτηση της Ελληνικό Α.Ε., ιδιοκτήτριας του ακινήτου, και την έναρξη των εργασιών.

kathimerini.gr