Forbes: Oι μεγαλύτερες "καταστροφές καριέρας" για το 2018

Tις "μεγαλύτερες καταστροφές καριέρας" για το 2018 καταγράφει το Forbes.

H σειρά είναι αλφαβητική.

Roseanne Barr

H Roseanne Barr πάντα ήταν ένα αμφιλεγόμενο πρόσωπο, ωστόσο, μέχρι αυτή τη χρονιά κανένα σκάνδαλο δεν προκάλεσε τέτοια αντίδραση ώστε να βάλει τέλος στην καριέρα της ηθοποιού. Στις 29 Μαΐου ωστόσο, μόλις δύο μήνες αφότου στο ABC αναβίωσε η ομώνυμη κωμωδία, η Barr προέβη σε μια άγρια επίθεση μέσω Twitter. Μεταξύ αυτών που έβαλε στο στόχαστρό της ήταν η Chelsea Clinton, ο George Soros και η σύμβουλος του Λευκού Οίκου επί Ομπάμα Valerie Jarrett, για την οποία έγραψε: "Η Μουσουλμανική Αδελφότητα και και ο πλανήτης των πιθήκων έκαναν μωρό=vj” (σ.σ. δηλαδή τη Valerie Jarrett). Λίγες ώρες αργότερα ζήτησε συγγνώμη, υποσχόμενη να εγκαταλείψει το Twitter (μια δέσμευση που δεν κράτησε ούτε μία μέρα), αλλά η ζημιά είχε ήδη γίνει: το ABC "τράβηξε την πρίζα" για τη Roseanne. Τον Οκτώβριο στο τηλεοπτικό δίκτυο έκανε πρεμιέρα το The Conners και στο πρώτο επεισόδιο το ABC "σκότωσε" τον χαρακτήρα της Barr από υπερβολική δόση οπιούχων παυσίπονων.

Michael Cohen

Ήταν μια ταραχώδης 10ετία για τον Michael Cohen. Αφότου μπήκε στον οργανισμό του Τραμπ το 2007, ο δικηγόρος απέδειξε πως ήταν ο μεγαλύτερος υπερασπιστής του Τραμπ. Αλλά το "πίτμπουλ,” όπως ήταν γνωστός κάποτε, "έχει μπει βαθιά μέσα στο σπιτάκι του" από τον Ιανουάριο, όταν η Wall Street Journal έγραψε πως εν όψει των προεδρικών εκλογών στις ΗΠΑ το 2016 είχε κανονίσει μια πληρωμή 130.000 δολαρίων στην ηθοποιό ταινιών για ενηλίκους Stormy Daniels, προκειμένου να της κρατήσει το στόμα κλειστό σχετικά με μια φερόμενη σεξουαλική συνάντηση με τον Τραμπ 10 χρόνια πριν. Τέσσερις μήνες αργότερα, ο Cohen βρέθηκε στο επίκεντρο της έρευνας Μιούλερ, με το FBI να κάνει έφοδο στο γραφείο του, σε δωμάτιο ξενοδοχείου όπου είχε διαμείνει και στο σπίτι του, κατάσχοντας εκατομμύρια έγγραφα, μεταξύ των οποίων emails, φορολογικά αρχεία, μαγνητοφωνήσεις συζητήσεων με τον Τραμπ και στοιχεία για δωροδοκία της Stormy Daniels. Μια εβδομάδα αργότερα, το υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ αποκάλυψε ότι ο Cohen ήταν υπό ποινική έρευνα για απάτη και παραβιάσεις του νόμου για τη χρηματοδότηση της προεκλογικής εκστρατείας. Τον Ιούνιο ο Αμερικανός πρόεδρος επιβεβαίωσε ότι είχε κόψει τους δεσμούς του με τον Cohen και έως τον Αύγουστο ο δικηγόρος είχε παραδοθεί στο FBI, δηλώνοντας ένοχος για οκτώ ποινικές κατηγορίες, μεταξύ των οποίων φορολογική απάτη και ψευδείς δηλώσεις σε χρηματοοικονομικό ίδρυμα. Υπήρχαν όμως και χειρότερα: Στις 29 Νοεμβρίου δήλωσε ένοχος για ψευδή κατάθεση στο Κογκρέσο σχετικά με την εμπλοκή του με τους Ρώσους και την πρόταση για δημιουργία Πύργου του Τραμπ στη Μόσχα που είχε συζητηθεί το καλοκαίρι του 2016. Καταδικάστηκε σε τριετή φυλάκιση στις 12 Δεκεμβρίου.

Bryan Colangelo

Στις 29 Μαΐου το The Ringer δημοσιοποίησε μια έρευνα για τον Bryan Colangelo, πρώην πρόεδρο της ομάδας μπάσκετ των Philadelphia 76ers, σύμφωνα με την οποία φερόταν ότι χρησιμοποιούσε ψεύτικους λογαριασμούς στο Twitter για να δυσφημίζει παίκτες και κάποιους από τους συνεργάτες του. Μια μέρα αργότερα η ομάδα ανακοίνωσε ότι ξεκίνησε έρευνα για το ζήτημα και στις 7 Ιουνίου ο Colangelo, που αρχικά απέρριψε τις καταγγελίες, παραιτήθηκε. Όπως αποκαλύφθηκε, η άρνησή του να παραδεχθεί τις κατηγορίες δεν ήταν τελείως ψέμα: Η γυναίκα του παραδέχθηκε ότι δημιούργησε και διαχειριζόταν τους λογαριασμούς στο Twitter, έχοντας όμως ως πηγή τον σύζυγό της.

Carlos Ghosn

Μετά από 40 χρόνια στην αυτοκινητοβιομηχανία, η καριέρα του Carlos Ghosn σταμάτησε στις 19 Νοεμβρίου, όταν συνελήφθη στο Τόκιο, μετά από εσωτερική έρευνα της Nissan για φερόμενη δήλωση χαμηλότερου μισθού από αυτόν που έπαιρνε προκειμένου να αποφύγει φόρους και κατάχρηση περιουσιακών στοιχείων της εταιρείας για χρόνια. Μέσα στην εβδομάδα είχε απομακρυνθεί από τη θέση του επικεφαλής τόσο στη Nissan όσο και στη Mitsubishi. Στις 10 Δεκεμβρίου εισαγγελείς στο Τόκιο απήγγειλαν σε βάρος του κατηγορίες για δήλωση χαμηλότερης κατά 5 εκατ. δολ. αποζημίωσής του από την Nissan για πέντε χρήσεις έως τον Μάρτιο του 2015 και τον συνέλαβε ξανά για μη ακριβή δήλωση της αμοιβής του για επιπλέον τρεις χρήσεις, έως τον Μάρτιο του 2018. Δεν έχει οριστεί ακόμη δικάσιμος, αλλά αν κριθεί ένοχος, ο Ghosn —που επιμένει ότι είναι αθώος και κατάφερε να διατηρήσει τη θέση του ως CEO και πρόεδρος της Renault -θα μπορούσε να αντιμετωπίσει ακόμη και την ποινή της 10ετούς φυλάκισης.

Elizabeth Holmes

Το γεγονός ότι η Theranos έκλεισε το εργαστήριο της και απέλυσε το 43% του προσωπικού της τον Οκτώβριο του 2016 σηματοδότησε το τέλος της Elizabeth Holmes από τους διάσημους επιχειρηματίες μας και μας οδήγησε στο να τη συμπεριλάβουμε στη λίστα με τις "καταστροφές καριέρας" δύο χρόνια πριν. Αλλά τον Μάρτιο του 2018, η αμερικανική Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς απήγγειλε κατηγορίες στην ιδρύτρια της εταιρείας καθώς και στον Sunny Balwani, τότε πρόεδρο της Theranos, για εξαπάτηση των επενδυτών. Τρεις μήνες αργότερα, τον Ιούνιο, παραιτήθηκε από CEO, καθώς ομοσπονδιακοί εισαγγελείς κατηγόρησαν την ίδια και τον Balwani για απάτη επενδυτών, αλλά και γιατρών και ασθενών. Αν και στις 16 Ιουνίου δήλωσε αθώα, τον Σεπτέμβριο ανακοίνωσε στους μετόχους ότι η εταιρεία κλείνει.

Megyn Kelly

Μόλις 13 μήνες μετά την πρεμιέρα του Megyn Kelly Today στο NBC, η Megyn Kelly έγινε η ίδια είδηση. Στις 23 Οκτωβρίου, κατά τη διάρκεια μιας συζήτησης για τα κοστούμια του Halloween είπε: "Τι είναι ρατσιστικό; Μπαίνεις σε μπελάδες αν είσαι λευκός και ντυθείς μαύρος για το Halloween ή αν είσαι μαύρος και ντυθείς λευκός. Όταν ήμουν παιδί, δεν υπήρχε κανένα πρόβλημα με αυτό από τη στιγμή που μεταμφιεζόσουν σε έναν χαρακτήρα". Η αντίδραση από τους θεατές του NBC και από το ίδιο το κανάλι ήταν άμεση, και η συγγνώμη της Kelly την επόμενη μέρα μέσω της εκπομπής δεν ήταν αρκετή. Έως την Παρασκευή, το Megyn Kelly Today είχε κοπεί, αφήνοντας την Κelly και το δίκτυο σε διαπραγματεύσεις για το άνω των 69 εκατ. δολ. συμβόλαιό της. To NBC προσπαθεί μην της πληρώσει τίποτε άλλο.

Paul Manafort

Μόλις δύο μήνες αφότου ο Paul Manafort έγινε μέλος της προεκλογικής εκστρατείας του Τραμπ στις εκλογές του 2016, άρθρο στους New York Times αποκάλυψε ότι είχε λάβει 12,7 εκατ. δολάρια από ένα πολιτικό κόμμα του πρώην προέδρου της Ουκρανίας, φιλορώσου Βίκτωρ Γιανουκόβιτς, για τον οποίο είχε υπάρξει υψηλόβαθμος σύμβουλος. Ο Manafort αρνήθηκε ότι δέχθηκε αυτήν την πληρωμή, αλλά τρεις μέρες αργότερα αντικαταστάθηκε από τον Steve Bannon και λίγο μετά παραιτήθηκε εντελώς από την εκστρατεία. Αυτόν τον Ιούνιο ο Μιούλερ του απήγγειλε κατηγορίες για παρεμπόδιση της Δικαιοσύνης και τον Αύγουστο κρίθηκε ένοχος για οκτώ οικονομικά εγκλήματα. Έκανε μια διαπραγμάτευση με τον Μιούλερ -συνεργασία σε αντάλλαγμα για πιο ήπια ποινή- αλλά αυτή η συμφωνία κατέρρευσε τον Νοέμβριο λόγω καταγγελιών ότι είπε επανειλημμένα ψέματα στους εισαγγελείς και ενημέρωσε τον δικηγόρο του Τραμπ για τις συζητήσεις που είχε με τους ερευνητές. Τώρα, η ομάδα του Μιούλερ φέρεται να εξετάζει το ενδεχόμενο να φέρει επιπλέον ποινικές κατηγορίες κατά του Manafort.

Les Moonves

Για δεκαετίες ο Les Moonves ήταν ένας από τα πιο ισχυρά στελέχη στην τηλεόραση, όμως τον Αύγουστο φέτος ο New Yorker δημοσίευσε καταγγελίες έξι γυναικών για σεξουαλική παρενόχληση και σεξουαλική επίθεση από τον Moonves. Αποχώρησε από τη θέση του CEO και του προέδρου του CBS τον Σεπτέμβριο και όταν κι άλλες γυναίκες τον κατηγόρησαν για σεξουαλική παρενόχληση αρνήθηκε όλες τις κατηγορίες. Στη συνέχεια έκθεση δικηγόρων για λογαριασμό του CBS τον κατηγόρησε ότι εμποδίζει την έρευνα, ενώ υπάρχουν αναφορές για μη συναινετικές σεξουαλικές επαφές. Ο ίδιος απάντησε ότι αρνείται πως είχε οποιαδήποτε μη συναινετική σεξουαλική σχέση.

John Schnatter

Ο John Schnatter ξεκίνησε το 2017 ευρισκόμενος στην κορυφή του κόσμου: Η Papa John’s τα πήγαινε εξαιρετικά, αποδίδοντάς του δισεκατομμύρια. Όλα αυτά θα άλλαζαν τον Νοέμβριο, όταν μετά από μήνες επιβράδυνσης των πωλήσεων της Papa John’s, ο Schnatter αποκάλεσε τις σιωπηρές διαμαρτυρίες αθλητών του πρωταθλήματος αμερικανικού ποδοσφαίρου (NFL) κατά την ανάκρουση του εθνικού ύμνου των ΗΠΑ "φιάσκο". Οι διαμαρτυρίες αφορούσαν τις φυλετικές διακρίσεις, αλλά και την αστυνομική βία στις ΗΠΑ.

Έως το τέλος του χρόνου ο Schnatter είχε παραιτηθεί από τη θέση του CEO, αν και βρέθηκε ξανά στη θέση του προέδρου της εταιρείας που είχε ιδρύσει. Έπειτα, τον Ιούλιο του 2018, το Forbes έγραψε ότι είχε χρησιμοποιήσει γνωστή υποτιμητική λέξη ρατσιστικού χαρακτήρα κατά τη διάρκεια conference call δύο μήνες νωρίτερα. Ώρες αργότερα, ζήτησε συγγνώμη για τη γλώσσα που χρησιμοποίησε και κατήγγειλε τον ρατσισμό, αλλά αυτό δεν βοήθησε -παραιτήθηκε από πρόεδρος το ίδιο βράδυ. Δύο εβδομάδες αργότερα, κινήθηκε νομικά κατά της Papa John’s, υποστηρίζοντας ότι το διοικητικό συμβούλιο της εταιρείας τον αντιμετώπισε με άσχημο τρόπο, ενώ δικηγόρος του είπε: Ο John έκανε αναφορά στη λέξη, δεν την χρησιμοποίησε. Τον Οκτώβριο κατέθεσε κατά της αλυσίδας εστιατορίων πίτσας που έχτισε. Η υπόθεση είναι σε εξέλιξη, αλλά η φήμη του είναι στα τάρταρα.

Eric Schneiderman

Όπως ο Les Moonves, ο γενικός εισαγγελέας της Νέας Υόρκης Eric Schneiderman ήταν υπέρμαχος του κινήματος #MeToo. Μήνυσε τον Harvey Weinstein και την ομώνυμη εταιρεία του για να διασφαλίσει ότι τα θύματα της σεξουαλικής παρενόχλησης θα λάβουν αποζημίωση. Αλλά στις 7 Μαΐου ο New Yorker, που προηγουμένως είχε φέρει στο φως τις κατηγορίες κατά του Weinstein, αποκάλυψε καταγγελίες για σεξουαλική κακοποίηση και κατά του Schneiderman από τέσσερις γυναίκες. Ο Schneiderman, ο οποίος αρνήθηκε τις κατηγορίες, παραιτήθηκε από τη θέση του την επόμενη μέρα, αλλά τελικά δεν θα βρεθεί αντιμέτωπος με ποινικές κατηγορίες.

Jeffrey Tambor

Μετά από μια επιτυχημένη καριέρα ως κωμικός και δύο βραβεία Emmy, ο Νοέμβριος του 2017 βρήκε τον Jeffrey Tambor να είναι υπό έρευνα για σεξουαλική παρενόχληση. Οι κατήγοροί του —Van Barnes, πρώην βοηθός του Tambor, και Trace Lysette, που παίζει τη Shea στο Transparent, είναι και οι δύο transgender γυναίκες. Αν και ο Tambor απολύθηκε από τη σειρά, έπαιξε ξανά τον ρόλο του George Bluth Sr. στο Arrested Development στο Netflix τον Μάιο. Τον ίδιο μήνα, η Jessica Walter, συμπρωταγωνίστρια του Tambor στο Arrested Development, δήλωσε στους The New York Times ότι της άσκησε λεκτική βία. Ο Tambor αρνήθηκε όλες τις κατηγορίες για σεξουαλική παρενόχληση, αλλά παραδέχθηκε τη συμπεριφορά του κατά της Walter και ζήτησε συγγνώμη. Αν και δεν φαίνεται να δουλεύει για κάποια ταινία ή τηλεοπτική σειρά αυτήν την περίοδο, αναμένεται να εμφανιστεί στο Disney’s Magic Camp, που θα παιχτεί το 2019.

Steve Wynn

Τον Ιανουάριο η Wall Street Journal δημοσιοποίησε μια έρευνα για πολλές καταγγελίες εναντίον του μεγιστάνα των καζίνο Steve Wynn για σεξουαλική κακοποίηση. Ο ίδιος αρνήθηκε τις κατηγορίες αλλά παραιτήθηκε από CEO και πρόεδρος τον Φεβρουάριο και πούλησε τις μετοχές της εταιρείας τον Μάρτιο. Μετά από επτά μήνες, κινήθηκε νομικά κατά της πρώην εταιρείας του και της Επιτροπής Παιγνίων της Μασαχουσέτης, υποστηρίζοντας ότι η Wynn Resorts έδωσε στους ερευνητές ιδιωτικές του συζητήσεις.

Της Vicky Valet
πηγή: capital.gr, Forbes


Όλες οι σημαντικές εξελίξεις στο e-mail σου από το ERGON blog!