ΕΠΙΛΕΓΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ ΤΗΣ ERGON ΣΥΜΒΟΥΛΟΙ ΜΗΧΑΝΙΚΟΙ

[ERGONCON][slideshow]

Ξεκινούν οι διαγωνισμοί παραχώρησης για τα λιμάνια Αλεξανδρούπολης και Καβάλας

Mε τη δοκιμασμένη μέθοδο της fraport αλλά και του ΟΛΠ από το μακρινό 2009, θα προχωρήσουν από το ΤΑΙΠΕΔ οι πρώτοι δύο διαγωνισμοί για την παραχώρηση των λιμένων Αλεξανδρούπολης και Καβάλας. Σύμφωνα με το ypodomes.com αυτοί οι πρώτοι διαγωνισμοί θα ξεκινήσουν ίσως και μέσα στον Ιανουάριο και θα αποτελέσουν την πυξίδα για την παραχώρηση στα υπόλοιπα 8 περιφερειακά λιμάνια που θα ακολουθήσει.

Aυτό που έχει ενδιαφέρον είναι πως δεν θα παραχωρηθούν στο σύνολο τους τα λιμάνια αλλά μέρος τους, αυτό που έχει το μεγαλύτερο επενδυτικό ενδιαφέρον. Αυτό το μοντέλο το είχε εφαρμόσει το 2009 ο ΟΛΠ όταν τότε είχε παραχωρήσει στην κινεζική COSCO τους προβλήτες ΙΙ και ΙΙΙ ενώ παράλληλα το λιμάνι λειτουργούσε ως ξεχωριστή οντότητα.

Σε αυτό το μοντέλο για την Αλεξανδρούπολη προβλέπεται η παραχώρηση του εμπορικού τμήματος του λιμένα για την διακίνηση των εμπορευματοκιβωτίων ενώ η ακτοπλοϊα θα παραμείνει αντικείμενο του δημόσιου Οργανισμού ΟΛΑ. Στο λιμάνι υπάρχει και ενεργειακό ενδιαφέρον το οποίο έχει ήδη εκφραστεί λόγω του αγωγού TAP αλλά και της πλωτής αποθήκης LNG. Το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης έχει επίσης σύνδεση με το σιδηροδρομικό δίκτυο αλλά και την Εγνατία Οδό, γεγονός που το καθιστά κόμβο στην ευρύτερη περιοχή.

Στην Καβάλα θα παραχωρηθεί ο νέος λιμένας στην περιοχή της Νέας Καρβάλης το οποίο συνεχώς αναπτύσσεται (πρόσφατα το Υπουργείο Υποδομών ολοκληρώσει δύο εργολαβίες). Εκεί το ενδιαφέρον στρέφεται στην διακίνηση χύδην εμπορευμάτων. Μελλοντικά το νέο λιμάνι προβλέπεται να συνδεθεί με την νέα μονή σιδηροδρομική γραμμή υψηλών ταχυτήτων Θεσσαλονίκη-Αλεξανδρούπολη-Ορμένιο και που θα αποτελέσει (όπως και για την Αλεξανδρούπολη) τμήμα του περίφημου Sea2Sea.

Oπως αναφέρουν πηγές κοντά στο διαγωνισμό, μπορεί να είναι ξεχωριστός σε κάθε λιμάνι αλλά μπορεί να καταλήξει όπως ο αντίστοιχος για τα περιφερειακά αεροδρόμια της fraport και εφόσον ένας ενδιαφερόμενος μπορέσει να επικρατήσει στους διαγωνισμούς τότε να μπορέσει να πάρει και τα δύο λιμάνια.

Oι διαγωνισμοί αναμένεται να προκαλέσουν το επενδυτικό ενδιαφέρον και εφόσον δεν υπάρξει καθυστέρηση να ολοκληρωθούν εντός του 2019.


Tου Νίκου Καραγιάννη
ypodomes.com


Όλες οι σημαντικές εξελίξεις στο e-mail σου από το ERGON blog!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

[ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ][stack]

ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

[ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ][btop]

ΕΝΕΡΓΕΙΑ

[ΕΝΕΡΓΕΙΑ][grids]

TECHNEWS

[ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ][btop]