Ασφαλιστικές εταιρείες: 17,04 δισ. το ενεργητικό τους το τρίτο τρίμηνο του έτους

Ελαφρά πτώση παρουσίασε το συνολικό ενεργητικό των ασφαλιστικών επιχειρήσεων το τρίτο τρίμηνο του έτους, σε σχέση με το προηγούμενο. Οι ασφαλιστικές αύξησαν τις τοποθετήσεις σε αμοιβαία κεφάλαια, αλλά μείωσαν τις καταθέσεις τους σε τράπεζες του εξωτερικού και περιόρισαν την έκθεση σε μετοχές.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η Τράπεζα της Ελλάδος, η συνολική αξία του ενεργητικού των ασφαλιστικών επιχειρήσεων διαμορφώθηκε σε 17,042 δισ. ευρώ στο τέλος του τρίτου τριμήνου, έναντι 17,071 δισ. ευρώ στο προηγούμενο τρίμηνο.

Αναλυτικότερα, οι συνολικές καταθέσεις των ασφαλιστικών επιχειρήσεων διαμορφώθηκαν σε 1.162 δισ. ευρώ στο τέλος του τρίτου τριμήνου του 2018, παρουσιάζοντας μείωση κατά 132 εκατ. ευρώ σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο. Σημειώνεται ότι οι καταθέσεις στα πιστωτικά ιδρύματα του εσωτερικού παρουσίασαν αύξηση κατά 27 εκατ. ευρώ, ενώ οι καταθέσεις στα πιστωτικά ιδρύματα του εξωτερικού μειώθηκαν κατά 158 εκατ. ευρώ. Το ποσοστό των καταθέσεων επί του συνολικού ενεργητικού ανήλθε στο 6,8% το τρίτο τρίμηνο του 2018, έναντι 7,6% κατά το προηγούμενο τρίμηνο.

Η αξία των συνολικών τοποθετήσεων των ασφαλιστικών επιχειρήσεων σε χρεωστικούς τίτλους αυξήθηκε σε 10,198 δισ. ευρώ στο τέλος του τρίτου τριμήνου του 2018 έναντι 10,107 δισ. ευρώ του προηγουμένου τριμήνου, με το ποσοστό τους επί του συνολικού ενεργητικού να ανέρχεται σε 59,8%, έναντι 59,2% κατά το προηγούμενο τρίμηνο. Η εξέλιξη αυτή αντανακλά καθαρές αγορές τίτλων κυρίως εσωτερικού.

Η αξία των συνολικών τοποθετήσεων σε μερίδια αμοιβαίων κεφαλαίων αυξήθηκε σε 2,878 δισ. ευρώ έναντι 2,850 δισ. ευρώ το προηγούμενο τρίμηνο. Το ποσοστό τους επί του συνόλου του ενεργητικού διαμορφώθηκε στο 16,9% έναντι 16,7% κατά το προηγούμενο τρίμηνο. Η αύξηση της αξίας των μεριδίων αμοιβαίων κεφαλαίων οφείλεται κυρίως στις καθαρές αγορές μεριδίων εξωτερικού (13 εκατ. ευρώ).

Η αξία των συνολικών τοποθετήσεων σε μετοχές μειώθηκε σε 523 εκατ. ευρώ έναντι 537 εκατ. ευρώ το προηγούμενο τρίμηνο. Το ποσοστό τους επί του συνόλου του ενεργητικού παρέμεινε αμετάβλητο στο 3,1% σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο. Η μείωση της αξίας των τοποθετήσεων σε μετοχές οφείλεται κυρίως σε μείωση των τιμών μετοχών εσωτερικού.

Από την πλευρά του παθητικού, το μετοχικό κεφάλαιο μειώθηκε κατά 79 εκατ. ευρώ και διαμορφώθηκε στα 2,869 εκατ. ευρώ στο τέλος του τρίτου τριμήνου του 2018. Οι ασφαλιστικές τεχνικές προβλέψεις μειώθηκαν κατά 8 εκατ. ευρώ και διαμορφώθηκαν σε 12.504 εκατ. ευρώ.

kathimerini.gr