ΟΣΕ: Eπιστρέφει στις επιβατικές μεταφορές-Στοχεύει σε τουριστικές γραμμές

Το 4ο σιδηροδρομικό πακέτο της Ε.Ε. δίνει τη δυνατότητα σε διαχειριστές υποδομής, όπως ο ΟΣΕ να δραστηριοποιηθούν και στο μεταφορικό επιβατικό έργο υποστήριξε χθες ο πρόεδρος του οργανισμού Γ. Κακουλάκης.

Κατά τη διάρκεια ομιλίας σε εκδήλωση της Ρυθμιστικής Αρχής Σιδηροδρόμων (ΡΑΣ) ο κ. Κακουλάκης ήρθε στην ουσία να επιβεβαιώσει παλαιότερες δηλώσεις παραγόντων του υπουργείου Υποδομών, αλλά και του οργανισμού, περί επαναδραστηριοποίησης στις επιβατικές σιδηροδρομικές μεταφορές. Όπως είναι γνωστό, στο συγκεκριμένο τομέα δραστηριοποιείται σήμερα μόνο η ΤΡΑΙΝΟΣΕ η οποία πωλήθηκε από το ΤΑΙΠΕΔ στην Ferrovie Dello Stato Italiane.

Ο πρόεδρος του ΟΣΕ υποστήριξε χθες πως «χαιρετίζουμε τη δυνατότητα που δίνει το 4ο σιδηροδρομικό πακέτο να μπορεί ο διαχειριστής υποδομής να εκτελεί και μεταφορικό επιβατικό έργο υπό τη συμμετοχή του σε μία κάθετα ολοκληρωμένη επιχείρηση». Πρόσθεσε πως «ο ΟΣΕ, στον επιχειρησιακό του σχεδιασμό, σε συνεργασία με το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών, θα εξετάσει τις δυνατότητες που του παράσχει η νομοθεσία, προκειμένου να δραστηριοποιηθεί στο μέλλον, παράλληλα, και στην παροχή μεταφορικού έργου. Είναι ένα δικαίωμα που μας δίνεται και δεν θα το απεμπολήσουμε. Θα το μελετήσουμε προσεκτικά λαμβάνοντας υπόψη τη διαμορφωθείσα κατάσταση στην ελληνική σιδηροδρομική αγορά επιβατών μέσα στην επόμενη διετία που θα έχει ολοκληρωθεί το σύγχρονο σιδηροδρομικό δίκτυο».

Ο κ. Κακουλάκης επισήμανε πως «ασχέτως της δυνατότητας που δίνεται στο οργανισμό να επεκταθεί στις επιβατικές μεταφορές, ήδη σχεδιάζουμε την αξιοποίηση του μετρικού δικτύου ή γενικότερα του δικτύου μη κανονικού εύρους, τόσο στις ιστορικές τουριστικές διαδρομές όσο και σε διαδρομές που παρουσιάζουν ιδιαίτερο φυσικό κάλλος με τη χρήση ιστορικών αμαξοστοιχιών».

Κατά τον πρόεδρο του ΟΣΕ, «με την υλοποίηση αυτής της στρατηγικής κίνησης, ο ΟΣΕ θα δώσει τη δυνατότητα για την ανάπτυξη και αναβάθμιση σημαντικών πόλων. Είναι αυτονόητο ότι αρωγό σ’ αυτή την πρωτοβουλία θα θέλαμε και τους άλλους φορείς του σιδηροδρομικού τομέα αλλά, πρωτίστως, τις τοπικές κοινωνίες που θα είναι και οι τελικά ωφελημένες από την αξιοποίηση, προώθηση και εκμετάλλευση των τουριστικών σιδηροδρομικών προϊόντων».

Τα τέλη υποδομής

Η διοίκηση του ΟΣΕ, ενόψει και της δραστηριοποίησης νέων εταιρειών, κυρίως στον τομέα των εμπορευματικών μεταφορών, θεωρεί πως «μεγάλο ζήτημα για τον Οργανισμό, που μέχρι σήμερα αποτελεί την αχίλλειο πτέρνα του, στερώντας του κρίσιμα έσοδα, είναι τα πολύ χαμηλά τέλη υποδομής». Κατά τον κ. Κακουλάκη «με την ισχύουσα δήλωση δικτύου, τα οριζόμενα τέλη δεν καλύπτουν ούτε μέρος των λειτουργικών εξόδων του Οργανισμού, ούτε αντιστοιχούν στην υφιστάμενη κατάσταση του δικτύου και στα έργα υποδομής και επιδομής». Γι’ αυτό ο ΟΣΕ «βρίσκεται σε μία διαδικασία ριζικής αναθεώρησης του μοντέλου υπολογισμού τελών πρόσβασης».

Κατά τον κ. Κακουλάκη «ο νόμος 3891/2010 (που ψηφίστηκε εν μέρει ως εφαρμογή του 3ου Σιδηροδρομικού πακέτου και εν μέρει ως εξυγίανση του ομίλου ΟΣΕ) δημιούργησε πολλές αντιφάσεις και δυσερμηνείες σχετικά με τον τρόπο διαχείρισης των σιδηροδρομικών εγκαταστάσεων, όπου άλλος διαχειρίζεται τη σιδηροδρομική υποδομή, άλλος έχει την εμπορική διαχείριση της σιδηροδρομικής υποδομής και άλλος έχει τη γενική διαχείριση της υποδομής που δεν ανήκει στο ενεργό σιδηροδρομικό δίκτυο». Γι’ αυτό το λόγο θεωρεί πως «είναι ευκαιρία ενόψει και των νέων ρυθμίσεων στο 4ο σιδηροδρομικό πακέτο να αναμορφωθεί ο τρόπος και η διαδικασία κατασκευής και εκσυγχρονισμού της σιδηροδρομικής γραμμής» με επικαιροποίηση του νόμου 3891 / 2010.

Για το θέμα συντήρησης του σιδηροδρομικού δικτύου ο πρόεδρος του ΟΣΕ εμφανίστηκε αντίθετος για συνεργασία με ιδιώτες. Παρά το γεγονός πως πλήθος σιδηροδρομικών έργα «σέρνονται» επί χρόνια και το κόστος τους είναι ενίοτε πολλαπλάσιο του αρχικού, ο κ. Κακουλάκης θεωρεί πως «ο ΟΣΕ μέσα από μία λειτουργία σαράντα και πλέον ετών έχει όλη την τεχνογνωσία και εμπειρία να διαχειρίζεται και να εκμεταλλεύεται το δίκτυο και δεν απαιτείται, ειδικά σε μία μικρή χώρα όπως η Ελλάδα, η ανάθεση της διαχείρισης σε περισσότερες επιχειρήσεις ή με σύμπραξη δημόσιου και ιδιωτικού τομέα στα καθήκοντα του διαχειριστή υποδομής, ούτε η ανάθεση σε άλλον φορέα της χρέωσης των τελών ή των δικαιωμάτων χρήσης».

Η συνεργασία με ιδιώτες θα ήταν «χρήσιμη σε κάποιες περιπτώσεις η σύμπραξη του ΟΣΕ με ιδιώτη στην κατασκευή ή εκμετάλλευση μεγάλου σιδηροδρομικού έργου, όπως επί παραδείγματι το σιδηροδρομικό εμπορευματικό κέντρο που βρισκόμαστε».

πηγή: euro2day.gr