Γνώμες: Οι "έξυπνες πόλεις", μια νέα αναγκαιότητα!

Οι έξυπνες πόλεις είναι κάτι περισσότερο από μια τάση - είναι το κύμα του μέλλοντος, επειδή ο κόσμος γίνεται όλο και πιο αστικός, με το 60% του πληθυσμού να αναμένεται να ζήσει στις πόλεις μέχρι το 2050.

Σε ολόκληρο τον κόσμο, οι δαπάνες τεχνολογίας έξυπνων πόλεων έφθασαν τα 80 δισεκατομμύρια δολάρια το 2016 και αναμένεται να φθάσουν τα 135 δισεκατομμύρια δολάρια μέχρι το 2021, σύμφωνα με έκθεση της International Data Corporation (IDC).

Οι πόλεις μετασχηματίζονται ψηφιακά για να βελτιώσουν τις περιβαλλοντικές, οικονομικές και κοινωνικές πτυχές της αστικής ζωής. Το IDC ορίζει την έξυπνη ανάπτυξη πόλεων ως τη χρήση έξυπνων πρωτοβουλιών που συνδυάζονται για να επωφεληθούν από τις τεχνολογικές επενδύσεις σε ολόκληρη την πόλη, ενώ οι κοινές πλατφόρμες αυξάνουν την αποδοτικότητα, τα δεδομένα μοιράζονται σε όλα τα συστήματα και οι επενδύσεις σε τεχνολογίες πληροφορικής συνδέονται με έξυπνες αποστολές.

"Οι έξυπνες πόλεις έχουν εξελιχθεί πρόσφατα από μια συλλογή ξεχωριστών ναυαρχίδων έργων σε μια σημαντική ευκαιρία για την αγορά που θα οδηγήσει σε σημαντικές επενδύσεις στην τεχνολογία το 2018 και πέρα", δήλωσε η Serena Da Rold, διευθυντής προγράμματος στην IDC's customer insights and group analysis. "Η IDC πιστεύει ότι οι στρατηγικές προτεραιότητες που εντοπίσαμε θα οδηγήσουν σε ψηφιακό μετασχηματισμό σε όλες τις πόλεις, αλλά η έρευνά μας αποδεικνύει ότι μπορεί να υπάρξουν σημαντικές διαφορές στο επίκεντρο των επενδύσεων μεταξύ περιφερειών. οι καλύτερες ευκαιρίες υπάρχουν για κάθε συγκεκριμένη περίπτωση χρήσης τώρα και για τα επόμενα χρόνια".

Μια πραγματικά έξυπνη πόλη βελτιώνει την ποιότητα ζωής των πολιτών και των επισκεπτών και ενώ μια έξυπνη πόλη μπορεί να είναι πολλά πράγματα, όπως και με τον άνθρωπο, μερικοί είναι πιο έξυπνοι από άλλους.

Ένας σύντομος οδηγός για την smart city

Τι είναι μια έξυπνη πόλη;

Μια έξυπνη πόλη χρησιμοποιεί αισθητήρες και τεχνολογία IoT (internet of things) για να συνδέσει στοιχεία σε μια πόλη, για να αντλήσει δεδομένα και να βελτιώσει τη ζωή των πολιτών και των επισκεπτών.

Τι κάνει μια έξυπνη πόλη;

Συχνά, μια εφαρμογή για κινητά παρέχεται για να παρέχει άμεση πρόσβαση σε δεδομένα, κανάλια επικοινωνίας και πολλά άλλα, ώστε οι άνθρωποι να μπορούν να κάνουν τα πάντα, αποφεύγοντας τη κυκλοφοριακή συμφόρηση, να βρουν χώρο στάθμευσης και αναφέροντας μια λακκούβα ή μια διαρροή.

Γιατί οι έξυπνες πόλεις έχουν σημασία;

Ο κόσμος γίνεται όλο και περισσότερο αστικοποιημένος και, μέχρι το 2050, περισσότερο από το 60% του παγκόσμιου πληθυσμού αναμένεται να ζήσει στις πόλεις. Η βελτίωση των τόπων διαβίωσης αυτών των πόλεων είναι απαραίτητη για την ποιότητα της ζωής, καθιστώντας τους πιο βιώσιμες και αποτελεσματικές με βελτιωμένες υπηρεσίες.

Ποιους επηρεάζει η έξυπνη πόλεις;

Επηρεάζει όλους σε ολόκληρο τον πλανήτη.

Ποιος δημιουργεί τις έξυπνες πόλεις;

Δημόσιες και ιδιωτικές εταιρείες, πολιτεία και τοπική αυτοδιοίκηση, συμμετέχουν για να διευκολύνουν τους δήμους να υιοθετήσουν νέα τεχνολογία. Οι ιδιωτικές και δημόσιες συνεργασίες γίνονται ένας βιώσιμος τρόπος για τις πόλεις να επενδύουν στην τεχνολογία.

Σύμφωνα με τον δείκτη IESE Cities in Motion όπου έχουν υπολογιστεί οι βαθμολογίες απόδοσης για 165 πόλεις σε 80 χώρες βάσει μιας εξαντλητικής στήλης οικονομικών και κοινωνικών δεικτών, υπάρχουν ήδη αρκετές έξυπνες πόλεις που προσφέρουν στους πολίτες τους μια αναβαθμισμένη και βιώσιμη ποιότητα ζωής.

Δυστυχώς από αυτό τον δείκτη απουσιάζει εντελώς η Ελλάδα παρά τα σημαντικά προβλήματα-προκλήσεις: σκουπίδια, νερό, ενέργεια, πάρκινγκ, κυκλοφορία.

Οι επερχόμενες αυτοδιοικητικές εκλογές είναι ένα εξαιρετικό πεδίο για να απαιτήσουν οι πολίτες ενημερωμένους υποψήφιους δημάρχους και βιώσιμα προγράμματα για τις πόλεις τους. Είναι σημαντικό να υπάρξει αρμονική συνεργασία πολιτών, δήμου και ιδιωτικού τομέα για να επενδύσουν οι κοινωνίες στο μέλλον.

του Δημήτρη Τούτουζα* 
επιχειρηματία και δημοτικού συμβούλου στον Δήμο Χολαργού-Παπάγου
πηγή: emea.gr