AidPlex: Η startup που κατασκευάζει νάρθηκες «επόμενης γενιάς»

Δύο τελειόφοιτοι προπτυχιακοί φοιτητές του Τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης, δύο εξαιρετικά μυαλά και μία καινοτόμος ιδέα συνθέτουν την AidPlex, μία startup που δραστηριοποιείται στον τομέα τεχνολογίας της υγείας και έχει στόχο να προσφέρει στους ασθενείς με ορθοπεδικά προβλήματα τις καλύτερες δυνατές συνθήκες θεραπείας.

Η ιδέα του Χάρη Γερεμτζέ και του Δημήτρη Μουστάκα γεννήθηκε το 2016, όταν ο Χάρης, που ασχολούνταν με το 3D Printing, σκέφτηκε να κατασκευάσει νάρθηκες με ενσωματωμένους βιομετρικούς αισθητήρες. Όταν όμως αποφάσισε να παρουσιάσει την ιδέα του σε έναν διαγωνισμό, διαπίστωσε ότι ο τρόπος υλοποίησης που είχε σκεφτεί δεν μπορούσε να λειτουργήσει. Αυτό άλλαξε έναν χρόνο αργότερα, όταν γνώρισε τον Δημήτρη και, ενώνοντας τις δυνάμεις τους, κατάφεραν να διαμορφώσουν μαζί έναν νέο τρόπο υλοποίησης που οδήγησε τελικά και στη δημιουργία της AidPlex.

Η εταιρεία κατασκευάζει νάρθηκες από θερμοπλαστικό υλικό οι οποίοι είναι πέντε φορές ελαφρύτεροι σε σχέση με τους συμβατικούς, αδιάβροχοι, φιλικοί για το δέρμα, εύκολα προσαρμόσιμοι, ανακυκλώσιμοι, βιοδιασπώμενοι και, κυρίως, κάνουν τη ζωή του ασθενούς ευκολότερη. Η εταιρεία επικεντρώνεται και σε άλλα ορθοπεδικά βοηθήματα, όπως οι κηδεμόνες σκολίωσης οι οποίοι επίσης ταλαιπωρούν τους ασθενείς καθημερινά.



Η πορεία για την ίδρυση της AidPlex, από τη συμμετοχή σε εκείνον τον πρώτο διαγωνισμό έως σήμερα, περιλαμβάνει αρκετές προκλήσεις, όπως επισημαίνει ο Χάρης: «Κάθε φορά που ξεπερνούμε μια πρόκληση, εμφανίζεται μια νέα. Αυτό όμως είναι κάτι που συμβαίνει όταν επιχειρείς. Ευτυχώς που ως μηχανικοί έχουμε μια ιδιαίτερη... "αδυναμία" στη λύση προβλημάτων. Η μεγαλύτερη δυσκολία που αντιμετωπίσαμε και εξακολουθούμε να αντιμετωπίζουμε είναι η ελληνική γραφειοκρατία. Ως κατασκευαστική εταιρεία, οι άδειες και οι πιστοποιήσεις που απαιτούνται για να κάνεις έναρξη είναι από μόνες τους απαγορευτικές. Επίσης, είναι κρίμα να μην έχει νομοθετηθεί μέχρι στιγμής το 3D Printing στην Ελλάδα ενώ την ίδια στιγμή στην Αμερική χρησιμοποιείται ακόμα και για την κατασκευή οδοντοστοιχιών. Παρά τις δυσκολίες, καταφέραμε να ιδρύσουμε την εταιρεία μας πριν από λίγο καιρό».

Η αρχή λοιπόν έγινε και στην παρούσα φάση η AidPlex είναι έτοιμη να ξεκινήσει τις κλινικές δοκιμές του νάρθηκα προκειμένου να συλλέξει τις απαραίτητες πιστοποιήσεις για να βγει το προϊόν στην αγορά. Παράλληλα, οι ιδρυτές της αναζητούν accelerators και συνεργασίες στο εξωτερικό οι οποίες θα τους βοηθήσουν να συνεχίσουν την πορεία που έχουν χαράξει.

Γιατί και οι στόχοι για το μέλλον έχουν τεθεί: «Θέλουμε να ενσωματώσουμε βιομετρικούς αισθητήρες στα προϊόντα μας και μέσω του Internet of Things να δώσουμε τη δυνατότητα στους γιατρούς και τα νοσοκομεία να παρακολουθούν την αποθεραπεία των ασθενών τους».

Αρωγός στην εκκίνηση της AidPlex είναι ο οργανισμός The People’s Trust ο οποίος τους παρέχει οικονομική υποστήριξη αλλά τους υποστηρίζει και σε θέματα ανάπτυξης. Ο Χάρης εκδήλωσε πολύ νωρίς το ενδιαφέρον του για την μηχανοτρονική, την ρομποτική αλλά και το software design, ενώ ο Δημήτρης ενθουσιάζεται με την τεχνολογία και την καινοτομία και του αρέσει να ασχολείται με την τρισδιάστατη εκτύπωση και σχεδίαση.

Πολλά τα ενδιαφέροντα και τα ερεθίσματα δύο νέων ανθρώπων που πήραν την απόφαση, πέραν όλων των άλλων που κάνουν, να επιχειρήσουν. Τι είναι αυτό που θα ήθελαν να δουν να αλλάζει στην Ελλάδα σε σχέση με το επιχειρηματικό περιβάλλον; «Θα βοηθούσε πολύ αν το κράτος θέσπιζε νόμους για ευνοϊκότερη μεταχείριση των startups. Για παράδειγμα, θα μπορούσε να θεσπίσει νόμους ευνοϊκότερης φορολογικής μεταχείρισης για startups που έχουν την έδρα τους στην Ελλάδα και μεταφέρουν το IP τους εδώ. Αυτό γίνεται ήδη στην Κύπρο. Μέσω της στήριξης του κράτους στις startups, μπορούν να δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας, δίνοντας την ευκαιρία σε νέους να δουλέψουν πάνω σε σύγχρονες τεχνολογίες ώστε να μην χρειάζεται να φεύγουν για να εργαστούν στο εξωτερικό. Θα θέλαμε επίσης να αλλάξει το ελληνικό πανεπιστήμιο και να συσχετισθεί περισσότερο με την αγορά, γιατί υπάρχει πολλή και καλή τεχνολογία μέσα στα πανεπιστήμια μας η οποία παραμένει αναξιοποίητη».

Ευτυχώς για την Ελλάδα, ο Χάρης και ο Δημήτρης, αποφάσισαν να μείνουν εδώ. Τουλάχιστον μέχρι το επόμενο μεγάλο βήμα.

epixeiro.gr