Επενδύσεις 450 εκατ. ευρώ σε επαγγελματικά ακίνητα

Σε 450 εκατ. ευρώ εκτιμάται ότι θα ανέλθει το 2018 ο όγκος των συναλλαγών επαγγελματικών ακινήτων (γραφεία, καταστήματα και logistics) στην Ελλάδα, μέγεθος ανάλογο του 2017, το οποίο όμως θα μπορούσε να είναι πολύ υψηλότερο, αν το απόθεμα των ποιοτικών ακινήτων ήταν μεγαλύτερο, δεδομένου ότι η ζήτηση έχει επιστρέψει με δυναμικό τρόπο.

Στο πλαίσιο αυτό, κτίρια γραφείων σύγχρονων προδιαγραφών, αποθηκευτικές εγκαταστάσεις (logistics), αλλά και ξενοδοχειακά-τουριστικά ακίνητα, βρίσκονται στο επίκεντρο του αγοραστικού ενδιαφέροντος ξένων επενδυτών, funds και ΑΕΕΑΠ (Εταιρείες Επενδύσεων σε Ακίνητη Περιουσία).

Αυτά ήταν ορισμένα από τα βασικά συμπεράσματα από την 8η Συζήτηση Στρογγύλης Τραπέζης στελεχών της ελληνικής αγοράς ακινήτων, που πραγματοποιήθηκε στο περιθώριο του 19ου Ετήσιου Συνεδρίου Ακινήτων Prodexpo 2018.

Σύμφωνα με τον κ. Τάσο Καζίνο, διευθύνοντα σύμβουλο της Trastor ΑΕΕΑΠ, τη σημαντικότερη άνοδο των αξιών αυτήν την περίοδο καταγράφουν τα ποιοτικά κτίρια γραφείων, για τα οποία η ζήτηση από τους επενδυτές είναι πλέον πολύ υψηλή.

Ευκαιρίες όμως προσφέρονται σε ακίνητα που με τις κατάλληλες αναβαθμίσεις μπορούν να προσελκύσουν νέους μισθωτές και υψηλότερες τιμές ενοικίασης. Σε κάθε περίπτωση, σύμφωνα με τον ίδιο, η αγορά ακινήτων έχει εξέλθει πλέον από τον υφεσιακό της κύκλο.

του Νίκου Ρουσάνογλου
kathimerini.gr