Στην κυκλοφορία το καλοκαίρι η Δυτική Περιφερειακή Θεσσαλονίκης, έρχεται εργολαβία-σκούπα

Φως στο τούνελ βλέπουν οι δύο εργολαβίες για την ανισοπεδοποίηση της Δυτικής Περιφερειακής Θεσσαλονίκης που έχουν ξεκινήσει από το 2014. Σταδιακά μέχρι τις αρχές καλοκαιριού του 2019, τα δύο αυτά έργα θα έχουν τελειώσει. Συγκεκριμένα, η εργολαβία της ΔΟΜΟΤΕΧΝΙΚΗ (που αντιμετωπίζει σημαντικά προβλήματα) πρόκειται να ολοκληρωθεί στο τέλος του έτους και η πιο μεγάλη εργολαβία της ΙΝΤΡΑΚΑΤ στα τέλη Μαΐου 2019. Ο κυριότερος λόγος αυτών των καθυστερήσεων είναι οι απαλλοτριώσεις που εκτελούνται με σημαντική καθυστέρηση.

Με την ολοκλήρωση θα έχουμε την απόδοση του δυτικού τμήματος και την άμεση κυκλοφοριακή ανάσα για τους οδηγούς, όμως παράλληλα οι δύο εργολαβίες θα αφήσουν υπόλοιπα και θα χρειαστεί η δημοπράτηση μίας εργολαβίας-σκούπας που συμπεριλάβει ότι δεν έχει ολοκληρωθεί (μία από αυτές είναι ο κόμβος στη Μοναστηρίου). Τα έργα έχουν συνολικό κόστος 110 εκατ. ευρώ και έχουν συγχρηματοδοτηθεί από το ΕΣΠΑ 2007-2013 και 2014-2020 (πλέον είναι έργο phasing).

Το κόστος του έργου εκτιμάται σε περίπου 38,2 εκατ. ευρώ (ποσό με ΦΠΑ, ποσό χωρίς ΦΠΑ 30,81 εκατ. ευρώ) και θα περιλαμβάνει έργα από τον Α/Κ 16 (στη συμβολή με τον ΠΑΘΕ) μέχρι τον Κόμβο Ευκαρπίας. Στόχος είναι η ολοκλήρωση των έργων και η απόδοση του στην κυκλοφορία σε 4 χρόνια από την υπογραφή της σύμβασης δηλαδή το 2023 (εφόσον η σύμβαση υπογραφεί το 2019).

Στο πλαίσιο των εργασιών στη δυτική περιφερειακή κατασκευάζονται οι ανισόπεδοι κόμβοι Κ14 (25ης Μαρτίου), Λαγκαδά, Μακρυγιάννη, Μαιάνδρου, 3ης Σεπτεμβρίου (επί της οδού Βέμπο), ενώ στα προβλεπόμενα έργα είναι επίσης η δημιουργία νέων και αναδιαμόρφωση υφιστάμενων κλάδων εισόδου και εξόδου στην αρτηρία πριν την οδό Μοναστηρίου, η κατασκευή τεχνικού άνω διάβασης στην οδό 3ης Σεπτεμβρίου, η βελτίωση της αρτηρίας στα ενδιάμεσα σε αυτούς τμήματα, καθώς και στο τμήμα από την οδό Μοναστηρίου έως τη διασταύρωση με τη Συμμαχική Οδό.

Νέα δημοπράτηση και για τον κόμβο Κ16

Την ίδια ώρα σε δημοπράτηση είναι και μία άλλη εργολαβία-σκούπα από την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας αυτή τη φορά και αφορά την ολοκλήρωση του μεγάλου Α/Κ 16 (ή Κόμβου Λαχαναγοράς αν θέλετε). Ο διαγωνισμός πρόκειται να διεξαχθεί στις 29 Οκτωβρίου και αναμένεται να συγκεντρώσει αρκετές συμμετοχές. Το κόστος των έργων ανέρχεται σε περίπου 45 εκατ. ευρώ (ποσό με ΦΠΑ, ποσό χωρίς ΦΠΑ 37,5 εκατ. ευρώ).

Η λειτουργία της ανανεωμένης και ανισοπεδοποιημένης Δυτικής πλευράς της Περιφερειακής Θεσσαλονίκης, από το ερχόμενο καλοκαίρι αναμένεται να δώσει σημαντικές ανάσες στην πόλη και να βελτιώσει την πρόσβαση προς το Αεροδρόμιο, το νότιο τμήμα του Νομού Θεσσαλονίκης και τη Χαλκιδική.

Νίκος Καραγιάννης
ypodomes.com