Airbnb: Έκρηξη σε όλη την Ελλάδα

Μια τεράστια πόλη με 80 χιλιάδες σπίτια που μισθώνονται, μοιάζει η βραχυχρόνια μίσθωση στην Ελλάδα. Η πλατφόρμα Airbnb έχει κατακτήσει τη χώρα μας τα τελευταία χρόνια με αποτέλεσμα να καταγράφεται τρομακτική αύξηση των καταλυμάτων μέσα σε λίγους μήνες.

Σύμφωνα με ανάλυση του Κέντρου Προγραμματισμού και Οικονομικών Ερευνών (ΚΕΠΕ), τον Ιανουάριο φέτος οι ενεργές καταχωρήσεις στην πλατφόρμα ήταν λίγο κάτω από 48 χιλιάδες. Τον Ιούνιο οι καταχωρήσεις έφτασαν τις 79.187, παρατηρήθηκε δηλαδή αύξηση της τάξης του 67%.

Αυτός είναι και ο λόγος που δεν βρίσκουν οι Ελληνες σπίτια να νοικιάσουν, ειδικά σε περιοχές με τουριστικό ενδιαφέρον, σε παραθαλάσσιες πόλεις κ.λπ.

Είναι χαρακτηριστικό ότι το 2010 οι μισθώσεις μέσω της πλατφόρμας ήταν μόλις 132, οπότε αντιλαμβάνεται κανείς την έκρηξη που σημειώθηκε την τελευταία διετία.

Να σημειωθεί ότι το σύνολο των καταχωρισθέντων καταλυμάτων ξεπερνά τις 126 χιλιάδες, όμως, δεν είναι όλα ενεργά.

Στην Ελλάδα δραστηριοποιούνται πλατφόρμες όπως οι Airbnb, TripAdvisor, Booking.com, HomeAway, HouseTrip, Flipkey, 9Flats, Roomorama, trivago, και StayInAthens.

Οι έξι περιφέρειες με τον μεγαλύτερο αριθμό καταλυμάτων διαθέτουν συνολικά ποσοστό της τάξης του 87,5% των ενεργών καταλυμάτων κατά τη διάρκεια όλων των μηνών, με τον συνολικό αριθμό των ενεργών καταλυμάτων τους να κυμαίνεται από 40.944 τον Φεβρουάριο έως 69.213 τον Ιούνιο. Στις υπόλοιπες επτά περιφέρειες ο συνολικός αριθμός καταλυμάτων κυμαίνεται από 5.834 τον Φεβρουάριο έως 9.974 τον Ιούνιο και το αντίστοιχο ποσοστό στο σύνολο των ενεργών καταλυμάτων ανέρχεται στο 12,5%.

Οι νησιωτικές περιφέρειες παρουσιάζουν μεγάλες αυξήσεις, οι οποίες ανέρχονται στο 123,4% στα Ιόνια Νησιά, στο 99,1% στο Νότιο Αιγαίο και στο 73,6% στην Κρήτη (περιφέρειες με υψηλή δραστηριότητα) και άνω του 150% στο Βόρειο Αιγαίο (περιφέρεια με χαμηλότερη συμμετοχή). Οι χαμηλότερες αυξήσεις σημειώνονται στη Δυτική Μακεδονία (21,1%) και στην Αττική (28,2%), με αποτέλεσμα το προβάδισμα της Αττικής ως προς τον αριθμό ενεργών καταλυμάτων τον Ιανουάριο (12.376) να αντικαθίσταται από προβάδισμα των νησιών του Νοτίου Αιγαίου τον Ιούνιο (16.821).

ered.gr