Η Ιταλία «κερδίζει» 6,5 δις ευρώ από την δημοπράτηση φάσματος 5G

Η τρέχουσα δημοπρασία της Ιταλίας για το 5G έχει κάνει παγκόσμιο ρεκόρ για μια βασική ζώνη συχνοτήτων, συγκεντρώνοντας 6,5 δισεκατομμύρια ευρώ, αρκετά περισσότερα από τα 4 δισεκατομμύρια ευρώ που είχε υπολογίσει το οικονομικό επιτελείο.

Πιο συγκεκριμένα, η Vodafone Italia και η Telecom Italia προσέφεραν από 2,4 δισεκατομμύρια ευρώ η κάθε μια για το μεγαλύτερο κομμάτι των συχνοτήτων, η Iliad Italia δαπάνησε 1,2 δισεκατομμύρια ευρώ και η Wind Tre απέκτησε άδειες ύψους 517 εκατομμυρίων ευρώ. Οι άδειες έχουν ισχύ για 19 χρόνια, με εξαίρεση τις συχνότητες των 700 MHz, οι οποίες δεν θα κυκλοφορήσουν μέχρι το 2022 και θα έχουν διάρκεια 15,5 ετών.

Οι δημοπρατήσεις ολοκληρώθηκαν σε χρονικό διάστημα 14 ημερών και χρειάστηκαν 171 γύροι υποβολής προσφορών. Οι πλειστηριασμοί 5G στην Ευρώπη είναι μια μια σημαντική πρόκληση για τα δίκτυα κινητής τηλεφωνίας, αν και οι διαθέσιμες συχνότητες στα άλλα κράτη δεν είναι δομημένες όπως η ιταλική, όπου η άνιση κατανομή του φάσματος έχει εντείνει τον πόλεμο υποβολής προσφορών, σύμφωνα με το Bloomberg Intelligence.

«Οι νέες συχνότητες θα αποφέρουν σημαντικές βελτιώσεις στην απόδοση του λειτουργικού κόστους του δικτύου», δήλωσε σχετικά ο CEO Nick Read της Vodafone Italia, ενώ από την μεριά του ο διευθύνων σύμβουλος της Telecom Italia, Amos Genish, δήλωσε ότι «το αποτέλεσμα ενίσχυσε την ηγετική θέση της εταιρείας στη χώρα». «Οι νέες συχνότητες που αποκτήθηκαν αντιπροσωπεύουν βασικό πλεονέκτημα για τη μελλοντική ανάπτυξη του Ομίλου και ταυτόχρονα για την συνεχιζόμενη ψηφιοποίηση της Ιταλίας», κατέληξε.

startupper.gr