Τι προβλέπει νέο νομοσχέδιο για τις μεταβιβάσεις ακινήτων

Οι φορολογούμενοι με οφειλές από φόρους επί της κατοχής ακίνητης περιουσίας παίρνουν το πιστοποιητικό από την Εφορία με παρακράτηση του ποσού των φόρων που οφείλονται για το ακίνητο χωρίς να απαιτείται η ρύθμιση όπως προβλέπει νομοσχέδιο που κατατέθηκε στη βουλή από το υπουργείο οικονομικών

Το ποσό παρακρατείται και αποδίδεται στο Δημόσιο από το συμβολαιογράφο μέσα σε αποκλειστική προθεσμία εντός τριών ημερών.

Το νομοσχέδιο προβλέπει και την επιτάχυνση της διαδικασίας επιστροφής φόρου εισοδήματος νομικών προσώπων και νομικών οντοτήτων ή φόρου προστιθέμενης αξίας φυσικών προσώπων ή νομικών προσώπων και νομικών οντοτήτων, μέχρι του συνολικού ποσού των 10.000 ευρώ σε εκκρεμείς υποθέσεις ελέγχου. Η επιστροφή διενεργείται άμεσα για αιτήματα που ανέρχονται μέχρι του ποσού των 10.000 ευρώ. Σε περίπτωση που εκκρεμεί έλεγχος για περισσότερα του ενός αιτήματα ανά δικαιούχο, η επιστροφή διενεργείται άμεσα, εφόσον τα συνολικά αιτήματα του δικαιούχου ανέρχονται μέχρι και του ποσού των 10.000 ευρώ ανά φορολογία. Δεν θεωρούνται εκκρεμείς οι υποθέσεις για τις οποίες έχει εκδοθεί προσωρινός διορθωτικός προσδιορισμός φόρου.

Επιπλέον δίδεται η δυνατότητα στην ΑΑΔΕ να αποκτά πρόσβαση σε όλες τις πληροφορίες τραπεζικού, μετοχικού και ασφαλιστικού (π.χ. ασφαλιστήρια συμβόλαια) χαρακτήρα στο πλαίσιο της καταπολέμησης του ξεπλύματος βρώμικου χρήματος. Είναι χαρακτηριστικό ότι η φορολογική διοίκηση θα αποκτήσει πρόσβαση στο μητρώο πραγματικών δικαιούχων που πλέον είναι υποχρεωμένες να τηρούν όλες οι ανώνυμες εταιρείες.

Τέλος στο νομοσχέδιο προβλέπεται η χορήγηση προσωπικής διαφοράς και στους υπαλλήλους του υπουργείου Οικονομικών, της ΑΑΔΕ, της ΕΛΣΤΑΤ, του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων και της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς οι οποίοι διορίστηκαν ή μετατάχθηκαν μετά την 1-11-2011. Η προσωπική διαφορά θα χορηγηθεί για την περίοδο από την 1η Σεπτεμβρίου 2018 με την ετήσια δαπάνη για την αύξηση ανέρχεται σε περίπου 9,8 εκατ. ευρώ ετησίως.

ered.gr