Οι επιχειρήσεις που αλλάζουν τον κόσμο

Η νέα λίστα του περιοδικού Fortune για το 2018 με τον τίτλο «Change the world» (Αλλάζοντας τον κόσμο) περιλαμβάνει συνολικά 57 καινοτόμες επιχειρήσεις παγκοσμίως, οι οποίες θεωρούνται ικανές να ανατρέψουν τα δεδομένα και να βοηθήσουν μέσα από τη λειτουργία τους την κοινωνία. Στην Ευρώπη διακρίθηκαν 13 επιχειρήσεις, οι οποίες βρίσκονται σε Ιταλία, Ιρλανδία, Βρετανία, Ελβετία και Ισπανία. Δυστυχώς, η χώρα μας δεν έχει κάποια συμμετοχή.

Ακολουθούν οι τρεις κορυφαίες εταιρείες, οι οποίες χρησιμοποιούν τα κέρδη τους για να βοηθήσουν τον πλανήτη και να αντιμετωπίσουν κοινωνικές προκλήσεις:

1. Reliance Jio (Ινδία)

Πρόκειται για μία νεοσύστατη εταιρεία τηλεπικοινωνιών, οι υπεύθυνοι της οποίας συνηθίζουν να λένε ότι τροφοδοτούν την κοινωνία με «ψηφιακό οξυγόνο». Πριν από δύο χρόνια τα κινητά τηλέφωνα στην Ινδία ανίχνευαν δίκτυα 2G και οι καταναλωτές πλήρωναν περισσότερες από 200 ρουπίες (2,88 δολάρια) για ένα gigabyte. Η Reliance Jio προσφέρει ένα γρήγορο δίκτυο 4G, δωρεάν κλήσεις και φθηνά δεδομένα. Επίσης, έχει λανσάρει στην αγορά ένα χαμηλού κόστους smartphone, ενώ παρέχει σταθερή ευρυζωνική υπηρεσία. Μέσα σε 22 μήνες η εταιρεία συγκέντρωσε 215 εκατομμύρια συνδρομητές.

2. Merck (Αμερική)

Η γνωστή φαρμακευτική κατάφερε να δημιουργήσει το αποτελεσματικό εμβόλιο V920 για τον ιό Ebola. Όταν η ασθένεια έκανε φέτος την εμφάνισή της στη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό η εταιρεία έστειλε σχεδόν 13.000 δόσεις του V920 στην Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας, η οποία χορήγησε εμβολιασμούς σε περισσότερους από 3.300 ανθρώπους καταφέρνοντας να περιορίσει την εξάπλωση του ιού.

3. Bank of America (Αμερική)

Το 2007, όταν τα σημάδια της οικονομικής κρίσης άρχισαν να είναι εμφανή στον χρηματοπιστωτικό τομέα, η Bank of America δεσμεύτηκε να επενδύσει 20 δισεκατομμύρια δολάρια σε αειφόρες επιχειρήσεις. Από τότε έχει προσθέσει 125 δισεκατομμύρια δολάρια στη δέσμευση αυτή και έχει διαθέσει 96 δισεκατομμύρια δολάρια, χρηματοδοτώντας από πράσινους ουρανοξύστες στο Μανχάταν μέχρι καθαρά μαγειρικά σκεύη στην Κένυα. Η τράπεζα είναι επίσης ο μεγαλύτερος «παίκτης» στην αγορά «πράσινων ομολόγων», τα οποία εξασφαλίζουν καλύτερη χρηματοδότηση για έργα προστασίας του κλίματος. Η έκδοση πράσινων ομολόγων αυξήθηκε από 13 δισεκατομμύρια δολάρια το 2013 σε 161 δισεκατομμύρια δολάρια το 2017 παγκοσμίως.

Στη δεκάδα επίσης βρίσκονται οι Inditex, Alibaba Group, Kroger, Xylem, ABB, Weight Watchers International και Hughes Network Systems.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στη λίστα περιλαμβάνονται και έξι μικρότερες επιχειρήσεις, οι οποίες φημολογούνται ως τα νέα… αστέρια στην υιοθέτηση πρωτοβουλιών με κοινωνικό αντίκτυπο. Αυτές είναι:

1. Dexcom (Σαν Ντιέγκο)

Πρόκειται για μία εταιρεία τεχνολογίας, η αποστολή της οποίας είναι να βοηθά τους ασθενείς με διαβήτη. Δημιούργησε ένα σύστημα, το οποίο επιτρέπει στον ασθενή να παρακολουθεί το επίπεδο του σακχάρου μέσω ενός smartphone. Ήταν το πρώτο στο είδος του και φυσικά έλαβε την έγκριση του FDA.

2. Wari (Ντακάρ, Σενεγάλη)

Η συγκεκριμένη εταιρεία μεταφοράς χρημάτων έχει αλλάξει τη ζωή των κατοίκων της Δυτικής Αφρικής. Οι 200 εκατομμύρια πελάτες της μπορούν να μεταβούν σε ένα από τα 500.000 καταστήματα και να στείλουν χρήματα – με μια μικρή χρέωση- από ένα χρήστη κινητού τηλεφώνου σε άλλο.

3. Etsy (Μπρούκλιν)

Είναι μία ιστοσελίδα ηλεκτρονικού εμπορίου μέσω της οποίας 1,9 εκατομμύρια δραστήριοι πωλητές διέθεσαν πέρυσι είδη συνολικής αξίας 3,3 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

4. EF Education First (Λουκέρνη- Ελβετία)

Η εταιρεία ξεκίνησε δειλά το 1960 βοηθώντας μαθητές Λυκείου από την Σουηδία να σπουδάσουν αγγλική φιλολογία στο Ηνωμένο Βασίλειο. Σήμερα αποτελεί έναν κολοσσό με συνολικά 50.000 εργαζομένους σε 55 χώρες διοργανώνοντας μεταξύ άλλων, ταξίδια για σπουδαστές και προγράμματα ανταλλαγών.

5. Aucma (Τσινγκτάο, Κίνα)

Τα εμβόλια σώζουν ζωές αρκεί βέβαια να διατηρούνται στη σωστή θερμοκρασία. Σε αυτό έρχεται να βοηθήσει η Aucma με το Arktek PSD, ένα φορητό ψυγείο που εφευρέθηκε από την Global Good και μπορεί να διατηρήσει θερμοκρασίες -60 βαθμών Κελσίου για έως και έξι ημέρες, ακόμα και σε μέρη όπου το ηλεκτρικό δίκτυο είναι αναξιόπιστο. Το Arktek βοήθησε να περιοριστεί η επιδημία Ebola το φετινό καλοκαίρι.

6. Thrive Global (Νέα Υόρκη)

Η εφαρμογή Thrive, η οποία λανσαρίστηκε το περασμένο φθινόπωρο για συσκευές Samsung ωθεί τους χρήστες να απενεργοποιήσουν τα τηλέφωνά τους για επαναφόρτιση. Ακόμα και η ισχυρή Apple ακολούθησε το παράδειγμα: Τον Ιούνιο, αποκάλυψε λογισμικό για να κάνει το ίδιο.

Γράφει η Μαρία Γκουρτσιλίδου
businessnews.gr