Επενδύσεις 360 εκατ. ευρώ για εμπορικά κέντρα

Του Δημήτρη Δελεβέγκου

Με... όαση στην άνυδρη από επενδύσεις αγορά των malls μοιάζουν οι νέες εμπορικές αναπτύξεις που βρίσκονται στα σκαριά και αναμένεται είτε να ολοκληρωθούν είτε να ξεκινήσουν να υλοποιούνται έως το τέλος της χρονιάς. Με τους επενδυτές να έχουν προσαρμόσει τις κινήσεις τους σε συνάρτηση με τις συνθήκες που επικρατούν στην αγορά, τα νέα εγχειρήματα σχετίζονται, ως επί το πλείστον, με την επέκταση υφιστάμενων εμπορικών κέντρων. Τα projects αυτά, που παρουσιάζει το "Κ", προσελκύουν το ενδιαφέρον ενός ευρύτατου φάσματος της αγοράς, όπως τεχνικές εταιρείες, μελετητές, εταιρείες του λιανεμπορίου και εργαζομένους.

Τα νέα malls

Μέχρι τον χειμώνα του 2019 υπολογίζεται ότι θα έχει ολοκληρωθεί η επέκταση του νέου τμήματος του εμπορικού κέντρου Golden Hall στο Μαρούσι, που θα αποκτήσει 11,5 χιλιάδες τετραγωνικά μέτρα εκμισθώσιμων χώρων, με 7.500 τ.μ. να αντιστοιχούν σε χώρους στάθμευσης. Η Lamda Development, που απέκτησε το 2012 μέσω διεθνούς διαγωνισμού του ΤΑΙΠΕΔ την έκταση 21,6 χιλιάδων τετραγωνικών μέτρων του πρώην κέντρου ραδιοτηλεόρασης IBC στο Μαρούσι, εξασφάλισε τον Ιούνιο την έγκριση δόμησης. Η εισηγμένη, στο προς ενοποίηση με το Golden Hall δυτικό τμήμα του πρώην Διεθνούς Κέντρου Ραδιοτηλεόρασης των Ολυμπιακών Αγώνων 2004, θα δημιουργήσει Μουσείο Ολυμπιακών Αγώνων, νέα εμπορικά καταστήματα, χώρους εστίασης και αναψυχής, ενυδρείο, παιδότοπους και υπόγειους χώρους στάθμευσης. Το νέο τμήμα του εμπορικού κέντρου υπολογίζεται ότι θα φέρει στο Golden Hall αυξημένα έσοδα τόσο από την εκμετάλλευση των χώρων όσο και από την αύξηση των επισκεπτών και είναι επένδυση ύψους 25 εκατ. ευρώ.

- Σε απόσταση 20 χιλιομέτρων από το Μαρούσι, στα Σπάτα, σε πλήρη εξέλιξη βρίσκονται οι εργασίες επέκτασης του Smart Park, που διαχειρίζεται η θυγατρική εταιρεία του ομίλου Ελλάκτωρ, REDS. H επέκταση του εμπορικού κέντρου συνολικά κατά 15.500 τ.μ. θα δημιουργήσει 20-25 καινούργια εμπορικά καταστήματα, με τη νέα αυτή φάση να είναι προϋπολογισμού 23 εκατ. ευρώ.

- Στην Αθήνα, στην έκταση του πρώην εργοστασίου της Κλωστοϋφαντουργίας Μουζάκη (Λεωφόρου Κηφισού 60 και Ηρούς), η εταιρεία Artume, που ανήκει στο BlackRock Europe Property Fund III, αναμένεται να προχωρήσει στις απαιτούμενες ενέργειες για την έναρξη κατασκευής του πολυχώρου Academy Gardens, με συνολικό προϋπολογισμό 300 εκατ. ευρώ. Η κυριότερη από αυτές αφορά τη διενέργεια διαγωνισμού για την επιλογή της τεχνικής εταιρείας που θα κατασκευάσει τον εμπορικό πολυχώρο, με το κατασκευαστικό αντικείμενο, προϋπολογισμού της τάξης των 180 εκατ. ευρώ, να εκτιμάται ότι θα διεκδικήσουν οι περισσότερες εταιρείες του κατασκευαστικού κλάδου. Τις τελικές, πάντως, ενέργειες της εταιρείας όσον αφορά την υλοποίηση του επιχειρηματικού σχεδίου της θα καθορίσουν οι ευρύτερες μακροοικονομικές εξελίξεις, που σχετίζονται και με το ενδεχόμενο προκήρυξης εθνικών εκλογών.

- Στη Λάρισα, η ομώνυμη εταιρεία, που αποτελεί σύμπραξη των εταιρειών Sonae Sierra και Bluehouse Capital, ολοκληρώνει την ανακαίνιση του εκπτωτικού και ψυχαγωγικού κέντρου Fashion City Outlet, που θα καταλαμβάνει έκταση 20.000 τ.μ. Το εμπορικό κέντρο, που θα ξεκινήσει να λειτουργεί τους επόμενους μήνες, θα είναι ανοικτού τύπου· για καταστήματα θα διατεθούν 11.400 τ.μ., το σούπερ-μάρκετ θα καταλαμβάνει χώρο 1.600 τ.μ., οι κινηματογράφοι 1.900 τ.μ., οι χώροι εστίασης 1.100 τ.μ. και ο παιδότοπος 1.000 τ.μ. Η ανάπτυξη, που θα αντικαταστήσει το Pantheon Plaza, θα δημιουργήσει 600 θέσεις εργασίας, με τη διοίκηση του Fashion City Outlet να έχει προχωρήσει στην πρόσκληση υποβολής αιτήσεων έως τις 27 Σεπτεμβρίου για υποψήφιους εργαζομένους. Το project είναι επένδυση 9 εκατ. ευρώ.

capital.gr