To AirBnB γίνεται 10 ετών και ο ορισμός του disrupt!

Σε λίγες μέρες η εταιρεία των Brian Chesky, Joe Gebbia και Nathan Blecharczyk κλείνει 10 χρόνια ζωής με το site Airbedandbreakfast.com να κάνει την εμφάνισή του στις 11 Αυγούστου 2008. Ήθελαν να βοηθήσουν τους ταξιδιώτες να βρουν οικονομικά προσιτά καταλύματα και να παράσχουν στους ενοικιαστές την ευκαιρία να έχουν ένα επιπλέον εισόδημα ενοικιάζοντας δωμάτια από το σπίτι τους ή ακόμη και χώρο για το sleeping bag στο πάτωμα.

Σήμερα, 10 χρόνια μετά και πάνω από 4 δισ. δολ. χρηματοδοτήσεων, το Airbnb είναι μια από τις πιο «καυτές» ιδιωτικές εταιρείες στον κόσμο, αξίας περίπου 30 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Με τα χρόνια, η Airbnb έχει εξελιχθεί σε πολύ περισσότερα από αυτά που αρχικά σχεδίαζαν οι ιδρυτές της. Σήμερα, έχει δημιουργηθεί μια βιομηχανία προσιτών καταλυμάτων και για πολλούς νέους ταξιδιώτες έχει γίνει ο αγαπημένος αν όχι ο μόνος τρόπος διαμονής σε όλο τον κόσμο.

Ευτυχώς για την Airbnb, η άνοδός της συνέπεσε με μια απότομη αύξηση του αστικού τουρισμού. Σε πόλεις όπως το Λονδίνο, το Παρίσι ή η Νέα Υόρκη, όπου τα δωμάτια των ξενοδοχείων είναι συχνά δύσκολο να βρεθούν και ακριβά, το Airbnb έχει γίνει ένας προσιτός και δημοφιλής τρόπος διαμονής.



Πρόκειται για τον ορισμό του «disrupt» αυτό που έχει επιφέρει το Airbnb στην τουριστική – ξενοδοχειακή αγορά μια και τα ξενοδοχεία είδαν πτώση στις κρατήσεις τους, ενδεχομένως και μείωση τιμών. Από την άλλη υπάρχει αθέμιτος ανταγωνισμός μια και οι επιχειρηματίες πλέον του Airbnb δεν έχουν τα έξοδα των ξενοδοχείων και σίγουρα όχι την φορολογία των ξενοδοχείων.

Τα ξενοδοχεία με τη σειρά τους πιέζουν τις αρχές της πόλης να βάλουν κανόνες και φόρους αλλά και από την άλλη πολλοί κάτοικοι των πόλεων διαμαρτύρονται για την έλλειψη σπιτιών προς ενοικίαση αλλά και υψηλά ενοίκια στις δημοφιλείς περιοχές.

Αν κρίνουμε από τον παραπάνω πίνακα, ο αριθμός των σπιτιών που έχουν φύγει από την αγορά και έχουν πάει στο Airbnb για την Αθήνα είναι πάνω από 5.000 σπίτια!

Από την άλλη, για εμάς τους ταξιδιώτες χωρίς το Airbnb δεν θα είχαμε ποτέ καταφέρει να φτάσουμε στον προορισμό μας, είτε λόγω κόστους είτε λόγω διαθεσιμότητας, ούτε θα είχε δημιουργηθεί όλη αυτή η βιομηχανία ανακαινίσεων σπιτιών και Startups που αναλαμβάνουν την διαχείριση των σπιτιών.

Απλά πρέπει όλοι να κάτσουμε σε ένα τραπέζι και να συνεννοηθούμε μεταξύ μας: αρχές των πόλεων, κράτος, «οικοδεσπότες», ενοικιαστές, ξενοδόχοι για τους βασικούς κανόνες και η αγορά θα βρει τρόπο να ρυθμιστεί προς όφελος όλων.

πηγή: startupper.gr

Εγγραφείτε στο newsletter για τα τελευταία επιχειρηματικά και επενδυτικά νέα