Οι επενδύσεις σε κρυπτονομίσματα προκαλούν φορολογικούς «πονοκεφάλους» στα hedge funds

Η αλλαγή πολιτικής των αμερικανικών φορολογικών αρχών πιθανώς να φέρει πολλά funds αντιμέτωπα με υψηλά πρόστιμα.

Δεκάδες hedge funds που επενδύουν δισεκατομμύρια δολάρια σε κρυπτονομίσματα δεν γνωρίζουν αν υπολογίζουν τους φόρους τους σωστά, γεγονός που μπορεί να αποτελέσει πρόβλημα τώρα που οι αρχές των ΗΠΑ ανακοίνωσαν ότι θα ερευνούν ενδελεχώς τα εικονικά νομίσματα.

Ακριβώς όπως οι μεμονωμένοι φορολογούμενοι, έτσι και οι θεσμικοί επενδυτές που έχουν επενδύσει στο Bitcoin, στο Ether και σε άλλα ψηφιακά νομίσματα, διαπιστώνουν ότι υπάρχουν ελάχιστες κατευθυντήριες γραμμές ως προς τις επενδύσεις τους – και οι κατευθυντήριες γραμμές που υπάρχουν δεν είναι και τόσο ξεκάθαρες, όπως επισημαίνει το Bloomberg.

Το αποτέλεσμα είναι ότι πολλά επενδυτικά κεφάλαια έχουν προσπαθήσει να ελαχιστοποιήσουν τις υποχρεώσεις τους χωρίς να γνωρίζουν πραγματικά ποιοι είναι οι κανόνες.

Αυτή η κατάσταση ίσως αλλάξει αργότερα φέτος. Η Υπηρεσία Φορολογικών Εσόδων (IRS) των ΗΠΑ ανακοίνωσε τον Ιούλιο ότι τα εικονικά νομίσματα θα βρεθούν στο επίκεντρο των ελέγχων που θα διεξάγει το τμήμα μεγάλων επιχειρήσεων της υπηρεσίας. Και τα funds που επενδύουν σε κρυπτονομίσματα θα μπορούσαν να βρεθούν αντιμέτωπα με μεγαλύτερους φόρους, ή ακόμα και με πρόστιμα.

«Εξακολουθεί να υπάρχει μεγάλη αβεβαιότητα σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο θα προσεγγίσει η Υπηρεσία Φορολογικών Εσόδων τα εικονικά νομίσματα», τονίζει ο Clay Littlefield, δικηγόρος φορολογικών υποθέσεων για την Alston & Bird στη Σάρλοτ της Βόρειας Καρολίνας. «Υπάρχουν διάφορα επιχειρήματα υπέρ ή κατά της κάθε άποψης ως προς το τι ακριβώς πρέπει να ισχύσει, αλλά η κατάσταση είναι ακόμα πολύ ρευστή».

Μέρος του προβλήματος πηγάζει από την καθυστέρηση που έχουν επιδείξει οι εποπτικές αρχές στο να παγιώσουν επιτέλους τις απόψεις και τις προσεγγίσεις τους ως προς τα εικονικά νομίσματα.

Η Υπηρεσία Φορολογικών Εσόδων θεωρεί ότι τα κρυπτονομίσματα αποτελούν ιδιοκτησία και όχι νομίσματα. Η Επιτροπή Εποπτείας Συναλλαγών Παραγώγων Βασικών Προϊόντων (Commodity Futures Trading Commission), όμως, δηλώνει ότι τα κρυπτονομίσματα είναι βασικά προϊόντα, γεγονός που θα μπορούσε να μεταφραστεί σε κάποια φορολογικά πλεονεκτήματα για τα funds, εάν φυσικά συμφωνήσει με αυτή την άποψη και το IRS. Σύμφωνα με τη Morgan Stanley, μόνο το 2017 στήθηκαν 84 hedge funds κρυπτονομισμάτων από επενδυτικές εταιρείες, με συνολικά διαθέσιμα κρυπτονομίσματα αξίας 2 δισ. δολαρίων.
 
fortunegreece.com