Μεταμορφώνεται η πλάζ Αρετσούς στην Καλαμαριά

Τρεις κολυμβητικές πισίνες, υπαίθριες αθλητικές εγκαταστάσεις, θερινός κινηματογράφος, χώροι για υπαίθριες εκδηλώσεις, λούνα παρκ, μικρά εμπορικά καταστήματα, είναι ορισμένες από τις βασικότερες χρήσεις που προτείνει ο Δήμος Καλαμαριάς για την Πλαζ Αρετσούς, με το master plan που κατέθεσε στην ΕΤΑΔ, ζητώντας να του παραχωρηθούν επίσης ο πολυχώρος Remezzo, το Αναψυκτήριο του Ψαρά και το Δημοτικό Πάρκο.

«Ο Δήμος είναι διατεθειμένος, θέλει να επενδύσει στην αξιοποίηση των παραπάνω ακινήτων που βρίσκονται στην παραλιακή του ζώνη, αλλά οι εκτάσεις αυτές ανήκουν στο δημόσιο, στην ΕΤΑΔ και τα παραχωρητήρια έχουν λήξει, με εξαίρεση το παραχωρητήριο του Αναψυκτηρίου, που λήγει το 2019. Σύμφωνα με τα ισχύοντα, ο Δήμος πρέπει να φροντίζει μόνο για την καθαριότητα των χώρων, δεν μπορεί να δικαιολογήσει κονδύλια για έργα σε αυτά τα ακίνητα και, εκ των ενόντων προσπαθεί με τα συνεργεία του να συντηρεί σε ένα βαθμό τις εγκαταστάσεις», δήλωσε ο αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών κ. Παναγιώτης Θεοδοσιάδης προσθέτοντας:

«Μας ζητήθηκε από τον διευθύνοντα σύμβουλο της ΕΤΑΔ να υποβάλλουμε ένα σχέδιο για το πώς θα αξιοποιήσουμε τα ακίνητα αυτά, σε περίπτωση που μας παραχωρηθούν εκ νέου. Αυτό ακριβώς και κάναμε, το master plan εγκρίθηκε από το Δημοτικό Συμβούλιο και έχει αποσταλεί στην ΕΤΑΔ. Εάν δεν υπάρξει παραχώρηση ο Δήμος δεν μπορεί να παρέμβει. Χαρακτηριστική ήταν η απάντηση που πήραμε στην περίπτωση του Πάρκου Θέτιδος, που θέλαμε να εξωραΐσουμε, αλλά μας διαμήνυσαν ότι πριν μας το παραχωρήσουν θα πρέπει να καθαιρέσουμε ότι υπάρχει σε αυτό, από παλιά, σαν παράνομα, δηλαδή τα σώματα φωτισμού, παγκάκια».

Ο Δήμος, με το master plan που εκπόνησαν οι αρχιτέκτονες μηχανικοί Κατερίνα Δουδούμη και Ρενάτα Δούμα, ζητάει την παραχώρηση των παραπάνω τεσσάρων ακινήτων, φυσικά συμπεριλαμβανομένης της Πλαζ, που βρίσκεται σε περιοχή ΠΕΠ 2, δηλαδή Μερικής Εξειδικευμένης Προστασίας. Μάλιστα τα πρανή του βορειότερου τμήματος της χερσαίας ζώνης της Πλαζ, έχουν χαρακτηριστεί δασικά, όπως άλλωστε και τα πρανή ένθεν και ένθεν του Remezzo. Η Πλαζ καλύπτει έκταση 60,6 στρεμμάτων από τα οποία μόνο στα περίπου 25 στρέμματα μπορούν να γίνουν επεμβάσεις.

Σημειώνεται ότι το ΤΑΙΠΕΔ, έχει εντάξει τη Μαρίνα Αρετσούς στα προς αξιοποίηση ακίνητα του δημοσίου και πως οι μελετητές που ενεργούν για το ΤΑΙΠΕΔ συμπεριλαμβάνουν στην πρότασή τους και το Remezzo, πρόταση που ακόμη δεν έχει παρουσιαστεί στους φορείς της πόλης.



Τι περιλαμβάνει η πρόταση για την Πλαζ

Ειδικότερα για την Πλαζ Αρετσούς (σ.σ. η παραχώρηση έληξε το 2013), που αποτελεί ένα σημαντικό χώρο κοινωνικών δραστηριοτήτων και αναψυχής, όχι μόνο για τους Καλαμαριώτες αλλά για όλους τους Θεσσαλονικείς, οι μελετητές προτείνουν ουσιαστικά την αναδιάταξη των υφιστάμενων χρήσεων και τη διαμόρφωση των υπαίθριων χώρων.

Για την λειτουργική αξιοποίηση της Πλαζ και λαμβάνοντας υπόψη το ΓΠΣ του Δήμου Καλαμαριάς, υποστηρίζουν ότι απαιτείται η  επαναχάραξη  της γραμμής αιγιαλού και παραλίας τόσο λόγω των σημερινών δεδομένων της ακτογραμμής, όσο και διότι με το master plan προτείνεται μερικό μπάζωμα στο νότιο τμήμα της έκτασης που ζητείται να παραχωρηθεί.

Το σύνολο της ακτογραμμής προτείνεται να διαμορφωθεί στη σημερινή του θέση με νέο κρηπίδωμα με λιθορριπές και φυσικούς ογκόλιθους σε ύψος που δεν θα ξεπερνά τα 50 εκ. από τη χερσαία ζώνη.

Μάλιστα, στον χώρο που θα προκύψει από επίχωση, προς την πλευρά του ακινήτου της Μαρίνας, προτείνεται να δημιουργηθεί παραλία αναψυχής με μικρές κολυμβητικές πισίνες.

Να σημειωθεί σε παρένθεση, ότι η Πλαζ Αρετσούς που δημιουργήθηκε από τον ΕΟΤ στη δεκαετία το 1960, έπαυσε να λειτουργεί ως πλαζ το 1977 και έκτοτε, μερικώς αξιοποιείται με κάποιες υπαίθριες λειτουργίες ψυχαγωγίας και άθλησης (κινηματογράφος θερινός, λούνα παρκ, ανθοέκθεση κλπ).



Η πρόταση του master plan

Οι μελετητές, επιδιώκουν την αξιοποίηση των υφιστάμενων κτισμάτων και την προσθήκη μόνο ακόμη ενός νέου κτίσματος, ελαφριάς κατασκευής, εμβαδού 185 τ.μ. που θα λειτουργεί ως αίθουσα πολλαπλών χρήσεων.

Η πρόταση του master plan, με μικρές αναδιατάξεις, οργανώνει το συνολικό χώρο στις παρακάτω ενότητες:

- ενότητα συλλόγου και φορέων ναυταθλητισμού
- ενότητα υπαίθριου κινηματογράφου
- ενότητα διοίκησης
- ενότητα πολιτισμού – αναψυχής
- ενότητα εμπορικών – υποστηρικτικών χρήσεων
- ενότητα υπαίθριων αθλητικών δρωμένων
- ενότητα υπαίθριων εκδηλώσεων
- νέα θέση για το υφιστάμενο λούνα παρκ
- παραλία αναψυχής με μικρές κολυμβητικές πισίνες στο χώρο που θα προκύψει από το τεχνικό έργο επίχωσης.

Για την πρόσβαση στις παραπάνω ενότητες, θα υπάρχουν τρεις διαφορετικές είσοδοι. Μία είσοδος για τους φορείς ναυταθλητισμού και τον υπαίθριου κινηματογράφο. Μία άλλη είσοδος για το χώρο διοίκησης, την ενότητα πολιτισμού αναψυχής και υπαίθριων εκδηλώσεων. Μια τρίτη είσοδος προς τις πισίνες, τους χώρους υπαίθριων αθλητικών δραστηριοτήτων και των μικρών εμπορικών καταστημάτων.

Η Πλαζ, οδικά, θα συνδέεται με την Μαρίνα της Αρετσούς, καθώς θεωρείται πως θα πρέπει να επιδιωχθούν κοινά χαρακτηριστικά στην αξιοποίηση και των δύο ακινήτων αφού μάλιστα το ΤΑΙΠΕΔ, έχει εντάξει την Μαρίνα Αρετσούς στα προς αξιοποίηση ακίνητα του δημοσίου.

Σημειωτέον  πως οι μελετητές του ΤΑΙΠΕΔ, συμπεριλαμβάνουν στην πρότασή τους και το Remezzo, πρόταση που ακόμη δεν έχει παρουσιαστεί στους φορείς της πόλης.





Πηγή: voria.gr