PROVIL: Η ελληνική εταιρεία που δίνει γεύση και άρωμα στα φαγητά

της Όλγας Μπαλαφούτη

Προσφέρει τη γεύση και το άρωμα σε κάθε πιάτο και σε κάθε παρασκεύασμα. Αυτή είναι η απάντηση στο ποια είναι η Provil, η οικογενειακή επιχείρηση με έδρα τη Θεσσαλονίκη που εδώ και 25 χρόνια έχει μπει στα σπίτια των καταναλωτών, πολλές φορές χωρίς οι ίδιοι να το γνωρίζουν.

Περισσότεροι από δύο εκατομμύρια άνθρωποι την ημέρα, στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, γεύονται κάτι από Provil, μέσα από τα προϊόντα της, όπως οι βοηθητικές γευστικές ύλες τροφίμων και τα καρυκεύματα, σε παρασκευάσματα του κρεοπωλείου, σε πιάτα της μαζικής εστίασης, αλλά και στα ράφια, στη διάθεση του καταναλωτή, εξηγεί ο Χρήστος Βογιάνου, διευθύνων σύμβουλος της Provil που μαζί με τον αδερφό του Κώστα και τον ξάδερφό του Γιώργο Βογιάννου συνεχίζουν την παράδοση των παππούδων τους.

Η Provil (το όνομα εμπνεύστηκε από τον χαρακτήρα της εταιρείας, δηλαδή τις Πρώτες Βοηθητικές Ύλες) ιδρύθηκε το 1993 και πολύ σύντομα μετατράπηκε από εισαγωγική σε παραγωγική εταιρεία, επενδύοντας διαρκώς σε εγκαταστάσεις και εξοπλισμό, υποκαθιστώντας αφενός πολλές από τις εισαγωγές της σε ζωμούς, σάλτσες μαρινάτες και καρυκεύματα με προϊόντα δικής της παραγωγής, αφετέρου διαμορφώνοντας τις συνθήκες για τον εξαγωγικό της χαρακτήρα.

Ζωμοί και σούπες, μαρινάτες και σάλτσες, καρυκεύματα, dressings για τις σαλάτες, προϊόντα delicatessen (όπως αρωματισμένα ελαιόλαδα, τρούφες, αφυδατωμένα μανιτάρια κλπ), μπαχαρικά αλλά και προϊόντα ραφιού για τον καταναλωτή, με τη νέα σειρά 'Cook at Home'. Η σειρά αυτή έχει σκοπό να βοηθήσει τον σύγχρονο άνθρωπο, ο οποίος διαθέτει περιορισμένο χρόνο, να μαγειρέψει στο σπίτι εύκολα, νόστιμα και υγιεινά πιάτα, εξηγεί ο Χρήστος Βογιάννου.


«Το 1997 ήμασταν 3 άτομα και πλέον το προσωπικό μας ξεπερνά τα 85 άτομα, παράγοντας πάνω από 650 κωδικούς», αναφέρει ο ίδιος.

Όσο για το εξωτερικό, έχει παρουσία σε περισσότερες από δέκα χώρες με τη Ρωσία να είναι μία από τις πιο δυναμικές αγορές κάτι που κάνει τη διοίκηση να αναζητεί κατάλληλους χώρους στη Μόσχα για τη σύσταση θυγατρικής εταιρείας. Δυνατές αγορές είναι επίσης η Κύπρος, η Ρουμανία αλλά και η Ολλανδία.

Οι εξαγωγές καλύπτουν περίπου το 8% του συνολικού της τζίρου, που πέρυσι έφθασε τα 8,1 εκατ. ευρώ, με τα κέρδη προ φόρων στα 1,66 εκατ. Ευρώ.

Ωστόσο, λέει ο κ. Βογιάννου, η μεγαλύτερη συμβολή της Provil είναι η υποστήριξη της ελληνικής εστίασης και της ελληνικής κουζίνας, μέσα από προϊόντα όπως ελληνικές σάλτσες (αυγολέμονο, σαγανάκι), έτοιμες σάλτσες δημιουργίας παραδοσιακών πιάτων (σπεντζοφάι, σουτζουκάκια σμυρναίικα), βοηθητικά μίγματα (για κεφτεδάκια ή για τον κλασικό ελληνικό γύρο), μίγματα μπαχαρικών. Υποστηρίζει επίσης πολλές εταιρίες παρασκευής γύρου, doner και shaworma στο εξωτερικό.

Επενδύσεις

Η Provil ολοκληρώνει ένα επενδυτικό σχέδιο ύψους 4,7 εκ. € το οποίο ξεκίνησε το 2014. Η επένδυση αυτή με τη δημιουργία του πιο σύγχρονου συστήματος επεξεργασίας προϊόντων και άλεσης dry, (με την ονομασία Purefroze, άλεση στους -170 οC ) και ενός σύγχρονου ηλεκτρονικού κέντρου logistics την κατατάσσει στις πρωτοπόρες εταιρείες στο αντικείμενό της στην Ευρώπη.

Τα σχέδια όμως δεν σταματούν εδώ η πρόσφατη αγορά νέου βιομηχανικού οικοπέδου αποτελεί το προθάλαμο ενός νέου επενδυτικού σχεδίου το οποίο θα αρχίσει να υλοποιείται από το 2019 ύψους 4,5 εκ. ευρώ με στόχο προϊόντα υψηλή τεχνολογίας και μεγάλης προστιθέμενης αξίας.

Επίσης η εταιρεία επενδύει στην έρευνα έχοντας συνάψει σύμβαση έργου με Πανεπιστημιακό ίδρυμα ύψους 1εκ. ευρώ.

Εγκαταστάσεις - Παραγωγή

Οι παραγωγικές εγκαταστάσεις της εταιρίας βρίσκονται από το 1999 στη Βιομηχανική Περιοχή Θεσσαλονίκης, στη Σίνδο, ενώ διατηρεί παράρτημα και στην Αθήνα.

Πρόσφατα ολοκλήρωσε επέκταση των εγκαταστάσεων και πλέον διαθέτει δύο γραμμές παραγωγής και ημερήσια παραγωγική δυνατότητα 45 τόνων προϊόντων.

Αυτό που κυριαρχεί είναι τα εργαστήρια, τα οποία της παρέχουν τις δυνατότητες εφαρμογής συστημάτων ελέγχου διασφάλισης ποιότητας, με τα οποία της είναι σε θέση να προσφέρει για όλα τα προϊόντα της πιστοποιητικά χηµικών και μικροβιολογικών αναλύσεων. Της δίνουν επίσης τις δυνατότητες ελέγχων στις πρώτες ύλες προκειμένου να εξασφαλίζει ότι αυτές είναι άριστης ποιότητας κάτι που είναι το πιο σημαντικό στον κλάδο που δραστηριοποιείται.

Η εταιρία έχει δώσει ιδιαίτερη βαρύτητα σε προηγμένα συστήµατα συσκευασιών προκειμένου να προστατεύει 100% τα προϊόντα της από εξωτερικές συνθήκες και επιρροές, όπως υγρασία, ζέστη και φως, κρατώντας έτσι αναλλοίωτη την ποιότητα, τη γεύση και το άρωµά τους. Είναι χαρακτηριστικά τα αρώματα που κατακλύζουν τους επαγγελματικούς χώρους μόλις ανοίξουν μια συσκευασία Provil, όπως επισημαίνουν οι πελάτες της.

Καλλιέργεια βοτάνων

Πρόσφατα η Provil επεκτάθηκε και στον τομέα των καλλιεργειών ελληνικών βοτάνων με σκοπό να αποκτήσει ακόμη ποιοτικότερα προϊόντα και πρώτες ύλες. Δημιούργησε την εταιρία Kampos Greek Herbs σε συνεργασία με παραγωγούς. Η εταιρεία στηρίζεται στη συμβολαιακή γεωργία, θέλοντας να οικοδομήσει μία σταθερή σχέση με τους καλλιεργητές. Παράγει ήδη ρίγανη στην περιοχή του Σοχού και έχει πρόγραμμα σύντομα να καλλιεργήσει και μέντα, στη Θράκη, θυμάρι και δενδρολίβανο.

RnD - Εκπαίδευση

Καθώς η διαρκής παραγωγή νέων και καινοτόμων προϊόντων είναι το χαρακτηριστικό της, μεγάλη είναι η σημασία που δίνει η εταιρία στο τμήμα Έρευνας και Ανάπτυξης (RnD), το οποίο διαθέτει ιδιαίτερο εργαστήριο εφαρμογών νέων προϊόντων, είτε για την ίδια, είτε ακόμη και για πελάτες της για λογαριασμό των οποίων αναπτύσσει προϊόντα.

Διαθέτει επίσης μια σύγχρονη αίθουσα εκπαίδευσης των πελατών και συνεργατών της, με πλήρη κουζίνα, αμφιθεατρικά καθίσματα και δυνατότητες οπτικοακουστικών παρουσιάσεων. Φιλοσοφία της Provil είναι ότι παρέχοντας διαρκή υποστήριξη και εκπαίδευση στους πελάτες της, εξασφαλίζει µια επιτυχημένη, ανοδική πορεία για όλους.

newmoney.gr



Εγγραφείτε στο newsletter για τα τελευταία επιχειρηματικά και επενδυτικά νέα