Πώς το σκληρό Brexit πλήττει την αυτοκινητοβιομηχανία

Τεράστιο θα είναι το πλήγμα για την βρετανική αυτοκινητοβιομηχανία αν τελικά γίνει πραγματικότητα το «σκληρό Brexit» όπως εξηγεί ο Peter Campbell στο παρακάτω βίντεο:


Η πιθανότητα να κληθεί να πληρώσει δασμούς μεταφράζεται σε ένα πλήγμα 1,2 δισεκατομμυρίων στερλινών το χρόνο για την Jaguar Land Rover εξαλείφοντας το σύνολο των κερδών της, κάτι που θα την ωθήσει να εξετάσει μεταφορά της παραγωγής εκτός χώρας.

Όλες οι αυτοκινητοβιομηχανίες τονίζουν ότι μακροπρόθεσμα θα τεθεί σε κίνδυνο το σύνολο της παραγωγής τους στη Μεγάλη Βρετανία καθώς δεν είναι μόνο οι δασμοί. Οι βιομηχανίες λειτουργούν στη βάση ενός πολύπλοκου συστήματος προμήθειας υλικών με ορισμένα από αυτά να φτάνουν στα εργοστάσια ακόμα και λίγα λεπτά πριν χρειαστούν στη γραμμή παραγωγής. Πάνω από μισά εισάγονται από την Γηραιά Ήπειρο και σήμερα δεν περνούν τελωνειακό έλεγχο. Αν αυτό ανατραπεί οι συνέπειες είναι προφανείς καθώς θα ανατραπεί το μοντέλο λειτουργίας τριάντα ετών.

Στο τέλος της ημέρας η βιομηχανική παραγωγή στηρίζεται στην ανταγωνιστικότητα. Όλα τα εργοστάσια ανά τον κόσμο διαγωνίζονται για την παραγωγή ενός νέου μοντέλου και οι δασμοί αποτελούν τεράστιο μειονέκτημα για τα εργοστάσια που βρίσκονται στην Βρετανία έναντι αυτών που είναι στην ηπειρωτική Ευρώπη. Σχεδόν όλες οι αυτοκινητοβιομηχανίες έχουν μονάδες εκτός Μεγάλης Βρετανίας και θα μπορούσαν να μεταφέρουν παραγωγή.

Οι οπαδοί του Brexit λένε ότι η έξοδος από την ΕΕ σημαίνει ότι η χώρα θα είναι ελεύθερη κάνει διμερείς συμφωνίες για εξαγωγές χωρίς δασμούς σε όλο τον κόσμο. Το πρόβλημα όμως είναι ότι οι περισσότεροι όμιλοι που κατασκεύασαν μονάδες στη Μεγάλη Βρετανία, όπως οι ιαπωνικοί, το έκαναν για να πωλούν στην Ευρώπη.

Ηδη εξάγεται το 80% όσων κατασκευάζονται και μια αλλαγή αυτού του μοντέλου συνεπάγεται ότι τεράστια ζημιά στην εφοδιαστική αλυσίδα και το υφιστάμενο μοντέλο λειτουργίας.


Copyright The Financial Times Limited 2017. All rights reserved
πηγή: euro2day.gr

Εγγραφείτε στο newsletter για τα τελευταία επιχειρηματικά και επενδυτικά νέα