ΤΡΑΙΝΟΣΕ: Οι Ιταλοί αυξάνουν την επιρροή τους στον ελληνικό σιδηρόδρομο

Της Μαριάννας Τζάννε

Υπό ιταλικό μάνατζμεντ είναι από χθες άλλη μια εταιρεία του ελληνικού σιδηροδρόμου, η εταιρεία συντήρησης τροχαίου υλικού, η οποία πέρασε στο έλεγχο της Ferrovie dello Stato Italiane (FS Italiane) μετά από μία επεισοδιακή περίοδο άγονων διαγωνισμών που διήρκεσαν πέντε ολόκληρα χρόνια.

Το ΤΑΙΠΕΔ σφύριξε τη λήξη του πολύχρονου σήριαλ, ανακηρύσσοντας την ΤΡΑΙΝΟΣΕ προτιμητέο επενδυτή για την πώληση της ΕΕΣΣΤΥ. Είχε προηγηθεί πρόσκληση από το Ταμείο Ιδιωτικοποιήσεων για βελτίωση του τιμήματος, το οποίο στα μέσα Ιουνίου το ΤΑΙΠΕΔ έκανε αποδεκτό. Η βελτιωμένη προσφορά που έδωσαν οι Ιταλικοί Σιδηρόδρομοι ανήλθε στο ποσό των 22 εκατομμύρια ευρώ.

Με την εξαγορά της εταιρείας συντήρησης τροχαίου υλικού, η FS αποκτά έναντι 67 εκατ. ευρώ κρίσιμες υποδομές του σιδηροδρόμου (για την εξαγορά της ΤΡΑΙΝΟΣΕ είχε καταβάλλει 45 εκατομμύρια), για τις οποίες όπως δήλωσε προ ημερών, σε συνάντηση με εκπροσώπους του τύπου το αφεντικό της εταιρείας, κ. Ρενάτο Mατσοντσίνι, πρόκειται άμεσα να επενδυθούν για τον εκσυγχρονισμό τους 25 εκατομμύρια ευρώ.

Ο διευθύνων σύμβουλος του κρατικού ομίλου χαρακτήρισε αναγκαία την αναβάθμιση και τον εκσυγχρονισμό της ΤΡΑΙΝΟΣΕ, προκειμένου να μπορέσει να υποδεχθεί τους νέους συρμούς που θα έρθουν για τον ελληνικό σιδηρόδρομο και οι οποίοι θα αλλάξουν ριζικά την εμπειρία για το επιβατικό κοινό και τις εμπορευματικές μεταφορές. «Η συνεργασία ΕΕΣΣΤΥ – ΤΡΑΙΝΟΣΕ είναι απαραίτητη για τη βελτίωση της αποδοτικότητας της τελευταίας, αλλά και για την ανάπτυξη της αγοράς επιβατικών και εμπορευματικών μεταφορών» είχε επισημάνει το ανώτατο στέλεχος του Ιταλικού ομίλου. Η ιδιοκτησία της μονάδας της ΕΕΣΣΤΥ παραμένει στην ΓΑΙΑΟΣΕ η οποία σύμφωνα με το επικαιροποιημένο μνημόνιο, θα περάσει στο Υπερταμείο. H FS δεν έχει επίσης κρύψει το ενδιαφέρον της για τις μεταφορές και τις αστικές συγκοινωνίες, τομείς στους οποίους έχει αναπτυχθεί ραγδαία, τα τελευταία χρόνια στο εξωτερικό.

Χθες το ΤΑΙΠΕΔ ανακοίνωσε ότι η συμφωνία τελεί υπό την αίρεση των εποπτικών αρχών και ότι η σύμβαση θα προωθηθεί άμεσα προς έγκριση στο Ελεγκτικό Συνέδριο.


newmoney.gr

Εγγραφείτε στο newsletter για τα τελευταία επιχειρηματικά και επενδυτικά νέα