Ο χάρτης των επενδύσεων σε ευρωπαϊκά ακίνητα

Σε ανοδική πορεία οι επενδύσεις στην Ευρωπαϊκή εμπορική ακίνητη περιουσία μετά το δυναμικό κλείσιμο του 2017 σύμφωνα με την τελευταία μελέτη της Savills

Η Πολωνία κατέγραψε την υψηλότερη αύξηση επενδύσεων στο 329%, ακολουθούμενη από το Βέλγιο στο 248% και το Λουξεμβούργο στο 144%.

Η έρευνα δείχνει επίσης ότι το Ηνωμένο Βασίλειο, η Γερμανία και η Γαλλία παραμένουν οι κυριότερες αγορές επενδύσεων, οι οποίες αντιπροσωπεύουν συνολικά το 63% της δραστηριότητας. Η μεγαλύτερη πτώση της δραστηριότητας σημειώθηκε στη Ρουμανία με πτώση 81%, Τσεχική Δημοκρατία 77% Στις Κάτω Χώρες οι επενδύσεις μειώθηκαν κατά 53%.

Το ποσό των ξένων χρημάτων που επενδύθηκαν στην περιοχή παρέμεινε αμετάβλητο, ενώ οι διεθνείς επενδυτές αντιπροσώπευαν περίπου το 30% όλων των διασυνοριακών συναλλαγών ενώ η κατανομή ανά κατηγορία ακίνητου και γεωγραφικού προορισμού ήταν σε άμεση εξάρτηση από την προέλευση των επενδυτών.

Σύμφωνα με την Savills oι συνολικές αποδόσεις γραφείων βρίσκονται σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα λόγω της ισχυρής ζήτησης, με τις κύριες αποδόσεις των γραφείων CBD να βρίσκονται τώρα στο 3,86% και τις περισσότερες τοποθετήσεις σε σύγκριση με το πρώτο τρίμηνο του 2017 να πραγματοποιούνται στη Φρανκφούρτη, το Άμστερνταμ, τη Λισαβόνα, το Ελσίνκι και το Βερολίνο.

Καθοδικά κινούνται οι αποδόσεις και στις δευτερογενείς αγορές γραφείων με μέσο όρο 4,91% αντίστοιχα.

ered.gr

Εγγραφείτε στο newsletter για τα τελευταία επιχειρηματικά και επενδυτικά νέα