Ξεκινά ο ελληνοβουλγαρικός αγωγός φυσικού αερίου

Ξεκινά ο αγωγός φυσικού αερίου Ελλάδας-Βουλγαρίας, IGB, μετά την υπογραφή συμφωνίας του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, στη Σόφια της Βουλγαρίας.

Το ΥΠΕΝ κάνει λόγο για ένα εμβληματικό έργο για την Ελλάδα και συνολικά τα Βαλκάνια, που θα διοχετεύσει φυσικό αέριο από τον Διαδριατικό Αγωγό Φυσικού Αερίου (TAP) στο δίκτυο της Βουλγαρίας και άλλων χωρών της ΕΕ.

Οι συμφωνίες υπεγράφησαν στη σύνοδο για τη διασυνδεσιμότητα στην Ανατολική Ευρώπη (CESEC), που πραγματοποιείται στη Σόφια, παρουσία της υπουργού Ενέργειας της Βουλγαρίας, Τεμενούσκα Πέτκοβα, του Επιτρόπου Ενέργειας της ΕΕ, Μιγκέλ Κανιέτε και του Έλληνα υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργου Σταθάκη και περιλαμβάνουν τα εξής:

Οι κοινοπραξίες των αγωγών ΤΑΡ και IGB υπέγραψαν συμφωνία συνεργασίας για τη μεταφορά φυσικού αερίου.

Η Bulgarian Energy Holding και η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων υπέγραψαν συμφωνία για τη χρηματοδότηση της κατασκευής του IGB και άλλων έργων.

Ο αγωγός IGB αποτελεί αποτελεί τμήμα του νότιου διαδρόμου και μέσω της διασύνδεσης με τον ΤΑΡ και το δίκτυο του ΔΕΣΦΑ θα παρέχει στη Νοτιοανατολική Ευρώπη πρόσβαση στο αέριο της Κασπίας και άλλων πηγών, καθώς και σε υγροποιημένο φυσικό αέριο (LNG) μέσω των ελληνικών τερματικών σταθμών, όπως ο σταθμός LNG στην Αλεξανδρούπολη.


ered.gr

Εγγραφείτε στο newsletter για τα τελευταία επιχειρηματικά και επενδυτικά νέα