Ολοκληρώνονται οι απαλλοτριώσεις για το Νέο Αεροδρόμιο στο Καστέλι

Στην τελική ευθεία είναι ο διαγωνισμός για το έργο παραχώρηση του Αεροδρομίου στο Καστέλι Ηρακλείου μιας και μετά το πράσινο φως από την DG Comp αναμένεται η ανακήρυξη του οριστικού αναδόχου από το Υπ.Υποδομών, η έγκριση από το Ελεγκτικό Συνέδριο, η κύρωση από τη Βουλή και η υπογραφή της σύμβασης.

Ένα άλλο κρίσιμο ζήτημα που τρέχει παράλληλα αυτή την εποχή είναι το θέμα των απαλλοτριώσεων. Σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές του ypodomes.com αυτές τις μέρες θα έχουμε τις δύο πρώτες αποφάσεις και μέχρι τον Σεπτέμβριο θα έχουν εκδοθεί οι αποφάσεις για το 90% των απαλλοτριώσεων και να έχουν βγει οι προσωρινές αποζημιώσεις που σχετίζονται με την κατασκευή του Αεροδρομίου.

Μετά τη δικαστική απόφαση το Ελληνικό Δημόσιο θα πρέπει να καταθέσει στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων το 70% της εκτιμώμενης αξίας απαλλοτριώσεων, όπως αυτή προκύπτει από την εκτίμηση της ανεξάρτητης πιστοποιημένης ορκωτής εκτιμήτριας.

Το θέμα των απαλλοτριώσεων είναι κρίσιμο για είναι οι εκτάσεις να είναι διαθέσιμες όταν ξεκινήσει ο ανάδοχος τις κατασκευαστικές εργασίες και να μην έχουμε περιπέτειες ανάλογες με εκείνες των αυτοκινητόδρομων που φτάσαμε να ...νοικιάζονται εκτάσεις προς απαλλοτρίωση για να ολοκληρωθεί το έργο, χρόνια μετά την έναρξη του.

Η παραχωρησιούχος Κοινοπραξία ΤΕΡΝΑ-GMR θα ορίσει ως κατασκευαστή την ΤΕΡΝΑ -φυσικά- που θα κληθεί σε 60 μήνες να ολοκληρώσει κατασκευαστικά ένα από τα πλέον απαιτητικά έργα που έχουν γίνει στη χώρα μας.

Νίκος Καραγιάννης-ypodomes.com

Εγγραφείτε στο newsletter για τα τελευταία επιχειρηματικά και επενδυτικά νέα