Τουρισμός: Κρήτη «ψηφίζουν» οι επενδυτές

Υφιστάμενες τουριστικές μονάδες μεσαίου ή μεγάλου μεγέθους, μεγάλες παραθαλάσσιες εκτάσεις στη βόρεια πλευρά του νησιού, κυρίως στις περιοχές Λασιθίου και Ηρακλείου αλλά και boutique ξενοδοχεία στο Ενετικό Λιμάνι των Χανίων ζητούν αυτή την στιγμή οι επενδυτές στην Κρήτη.

Το ενδιαφέρον που παρουσιάζεται από ιδιωτικά επενδυτικά κεφάλαια, διεθνείς ξενοδοχειακές αλυσίδες αλλά και εγχώριες και ξένες, εξειδικευμένες εταιρείες διαχείρισης είναι μεγάλο, με έμφαση πλέον και στην προσέλκυση περισσότερων τουριστών υψηλότερου εισοδηματικού προφίλ.

Τα στοιχεία προέρχονται από την τελευταία ανάλυση της εταιρείας συμβούλων ακινήτων Δανός- Μελάκης για την κτηματαγορά της Κρήτης, όπως αυτή διαμορφώνεται στο τέλος του πρώτου εξαμήνου, όπου όπως χαρακτηριστικά επισημαίνεται βρίσκονται σε εξέλιξη μεγάλες επενδύσεις σε νέες τουριστικές και ξενοδοχειακές μονάδες που «φιλοδοξούν να αλλάξουν τον ελληνικό τουρισμό».

Ένα βήμα πιο κοντά στην έναρξη της υλοποίησης της μεγάλης τουριστικής επένδυσης, ύψους 408 εκατ. ευρώ βρίσκονται οι Ρώσοι επενδυτές της Mirum Hellas, μετά την τροποποίηση του σχεδίου και το «πράσινο φως» για επέκταση της έκτασης όπου θα πραγματοποιηθεί η επένδυση. Όπως εκτιμούν οι Ρώσοι επενδυτές, η κατασκευαστική φάση του έργου θα ξεκινήσει εντός του 2019 και εντός χρονοδιαγράμματος και θεωρείται ότι θα αλλάξει το τουριστικό προφίλ της περιοχής, που ήδη συγκεντρώνει υψηλό επενδυτικό ενδιαφέρον, καθώς, εκτός από τη δημιουργία ξενοδοχείων και υποστηρικτικών υποδομών, το έργο περιλαμβάνει την ανέγερση αυτόνομων πολυτελών βιλών προς πώληση.

Παράλληλα, νέα πεντάστερα ξενοδοχεία σχεδιάζονται ή βρίσκονται στο πρώτο στάδιο της κατασκευής τους στη βορειοδυτική Κρήτη, ενισχύοντας το δυναμικό του νησιού που γνωρίζει μεγάλη τουριστική ανάπτυξη τα τελευταία χρόνια και ανανεώνει συνεχώς τις υποδομές του.

Ένα νέο πέντε αστέρων ξενοδοχείο ιδιοκτησίας του ομίλου Vantaris στη θέση «Μαδαρός» στο Ρέθυμνο βρίσκεται σε διαδικασία αδειοδότησης. Το νέο ξενοδοχείο θα είναι «κλασικού» τύπου 650 κλινών και θα εκτείνεται σε μία συνολική έκταση 126.147 τετραγωνικών μέτρων. H επένδυση υπολογίζεται ότι είναι ύψους άνω των 40 εκατ. ευρώ. Ο όμιλος διαθέτει άλλες τρεις μονάδες στη Γεωργιούπολη και συγκεκριμένα τα ξενοδοχεία Vantaris Palace, Vantaris Beach και Vantaris Garden.

Σε διαδικασία αδειοδότησης βρίσκεται και η επένδυση ιδιοκτησίας της εταιρείας «Πιλότος Α.Ε.», στη θέση «Μαδαρός» στην ευρύτερη τοποθεσία «Πετρές», κοντά στον Οικισμό Καρωτής Δήμου Ρεθύμνου, η οποία θα ξεπεράσει σε αξία τα 30 εκατ. ευρώ. Το ξενοδοχειακό κατάλυμα είναι δυναμικότητας 776 κλινών, οι οποίες αναπτύσσονται σε 295 δωμάτια και σε συνολική έκταση 97.062,37.τ.μ.

Τέλος, ο όμιλος Μαθιουλάκη ξεκίνησε τη λειτουργία νέας πεντάστερης ξενοδοχειακής μονάδας, δυναμικότητας 690 κλινών στην περιοχή του Σκουτελώνα Κολυμβαρίου. To ξενοδοχείο πέντε αστέρων «Euphoria Resort» (φωτ.) βρίσκεται σε μια παραθαλάσσια έκταση 60 στρεμμάτων και η επένδυση ξεπέρασε τα 40 εκατ. ευρώ.


Η ανάλυση κάνει λόγο για περαιτέρω ανοδική πορεία της τουριστικής κίνησης και φέτος και ήδη σύμφωνα με τα προσωρινά στοιχεία διεθνών αφίξεων για το ‘α εξάμηνο του 2018, παρατηρείται αύξηση των επιβατών στo αεροδρόμιο του Ηρακλείου (στο +18,4% στο πρώτο πεντάμηνο με βάση τα επίσημα στοιχεία της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας), ενώ στο αεροδρόμιο των Χανίων παρατηρείται μια σταθερότητα με μικρή αύξηση σε σχέση με την αντίστοιχη περυσινή περίοδο (στα πέριξ του 5%).

Η εξοχική κατοικία

Όσον αφορά στον τομέα της εξοχικής κατοικίας, καταγράφονται σημαντικές επενδυτικές ευκαιρίες, όπως επισημαίνει η μελέτη, δεδομένης της πτώσης των τιμών κατά τη διάρκεια των τελευταίων ετών. «Ο αριθμός των απούλητων εξοχικών κατοικιών στην Κρήτη μειώνεται σταδιακά, λόγω αύξησης του ενδιαφέροντος από ξένους ή εγχώριους επενδυτές, αλλά και της μείωσης της οικοδομικής δραστηριότητας που έχει σημειωθεί μέσα στην κρίση, ενώ ταυτόχρονα, οι τιμές πώλησης έχουν παραμείνει σταθερές σε σχέση με το 2017».

Της Στεφανίας Σούκη
newmoney.gr

Εγγραφείτε στο newsletter για τα τελευταία επιχειρηματικά και επενδυτικά νέα