Πού διοχετεύουν τη νέα χρηματοδότηση οι τράπεζες

Του Αλέξανδρου Κασιμάτη

Νέες χρηματοδοτήσεις ύψους 4,6 δισ. ευρώ θα διοχετεύσουν οι τράπεζες φέτος στην αγορά, σύμφωνα με τα όσα δήλωσαν στους αναλυτές της Citigroup που τους επισκέφτηκαν. Στις τράπεζες λένε ότι υπάρχει ζήτηση για εταιρικά δάνεια σε διάφορους τομείς και κυρίως σε τουρισμό, ενέργεια, logistics, υπηρεσίες κ.ά.

Η αγορά των δανείων της λιανικής τραπεζικής παραμένει εντελώς αδύναμη. Τα χαρτοφυλάκια λιανικής συρρικνώνονται ή παραμένουν αμετάβλητα. Οι εκτιμήσεις στις τράπεζες είναι ότι τα καταναλωτικά δάνεια πιθανόν να αρχίσουν να ανακάμπτουν από τον επόμενο χρόνο.

Όσον αφορά τα στεγαστικά, ουσιαστικά η αγορά είναι ανύπαρκτη. Είναι χαρακτηριστικό ότι η Εθνική Τράπεζα υπολογίζει ότι φέτος το σύνολο των στεγαστικών δανείων που θα χορηγήσει θα είναι μικρότερο από 100 εκατ. ευρώ. Τα στελέχη μιλούν για ενδεχόμενη βελτίωση από το 2020, εκτίμηση που μεταφράζεται ότι προς το παρόν δεν φαίνεται ούτε φως στην άκρη του τούνελ.

Όσον αφορά τα εταιρικά δάνεια, η Αlpha Bank εκταμιεύει κάθε τρίμηνο 500-600 εκατ. ευρώ. Με τον ρυθμό αυτό, στην τράπεζα αναμένουν ότι θα πιάσουν τον φετινό στόχο για νέες χορηγήσεις 2,3-2,5 δισ. ευρώ.

Στην Εθνική Τράπεζα έδωσαν το α’ εξάμηνο εταιρικά δάνεια ύψους 1 δισ. ευρώ και πιστεύουν ότι θα χορηγήσουν επιπλέον 1,5 δισ. στο β’ εξάμηνο. Αν επιβεβαιωθούν οι προσδοκίες, το εταιρικό χαρτοφυλάκιο θα αυξηθεί κατά το β’ εξάμηνο.

Η Εurobank κινείται με ρυθμό 200 εκατ. το τρίμηνο, έχοντας στόχο για το 2018 νέες χρηματοδοτήσεις 800 εκατ. στον ιδιωτικό τομέα. Στην Πειραιώς εκτιμούν ότι τα χαρτοφυλάκια επιχειρήσεων και SMEs σε μεγάλο βαθμό θα παραμείνουν φέτος αμετάβλητα.

newmoney.gr

Εγγραφείτε στο newsletter για τα τελευταία επιχειρηματικά και επενδυτικά νέα