Εμπορική συμφωνία Ε.Ε.- Ιαπωνίας: Τι θα κερδίσει η Ελλάδα

Η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι ανοιχτή στην επιχειρηματικότητα και υποστηρίζει το ελεύθερο εμπόριο με δίκαιους όρους. Η οικονομική συμφωνία μεταξύ της Ε.Ε. και της Ιαπωνίας, η οποία υπεγράφη σήμερα στέλνει ένα ηχηρό μήνυμα στον υπόλοιπο κόσμο ότι δύο από τις μεγαλύτερες οικονομίες αντιστέκονται στον προστατευτισμό και προωθούν ένα διεθνές σύστημα βασισμένο σε κανόνες. Με αυτό τον τρόπο μπορούν να αξιοποιηθούν καλύτερα τα δεδομένα της παγκοσμιοποίησης, να επέλθει οικονομική ανάπτυξη και να δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας. Να σημειωθεί ότι, κάθε ένα δισεκατομμύριο ευρώ εξαγωγών υποστηρίζει 14.000 θέσεις εργασίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Η Ελλάδα ανήκει στις χώρες, οι οποίες εξάγουν στην Ιαπωνία. Η υπογραφή της οικονομικής συμφωνίας μεταξύ της Ε.Ε. και της Ιαπωνίας αναμφισβήτητα θα δημιουργήσει νέες ευκαιρίες πώλησης για τα ελληνικά προϊόντα στην 4η πλουσιότερη οικονομία του κόσμου με 127 εκατομμύρια πολίτες. Παράλληλα, θα δημιουργήσει νέες θέσεις εργασίας στη χώρα μας.

Σύμφωνα με πρόσφατα στοιχεία της Κομισιόν, συνολικά 497 ελληνικές επιχειρήσεις εξάγουν προς την Ιαπωνία με το λάδι, τα μάρμαρα και τα ζυμαρικά να βρίσκονται πρώτα στην ατζέντα. Η αξία των ελληνικών εξαγωγών στην Ιαπωνία ανέρχεται σε 94 εκατομμύρια ευρώ, ενώ οι εισαγωγές ιαπωνικών προϊόντων αγγίζουν τα 121 εκατ. ευρώ. Ο αριθμός των ελληνικών εξαγωγών στηρίζει σχεδόν 3.000 θέσεις εργασίας στη χώρα μας. Η Ιαπωνία αποτελεί τον 27ο κατά σειρά εμπορικό εταίρο της Ελλάδας εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης.



Όταν εφαρμοστεί η συμφωνία πλήρως θα αυξήσει τις ετήσιες εξαγωγές της Ε.Ε. προς την Ιαπωνία κατά 13,2% ή κατά 13,5 δισ. ευρώ. Για ορισμένες κατηγορίες προϊόντων αυτή η αύξηση θα είναι θεαματική. Για παράδειγμα θα δοθεί μεγάλη ώθηση στις εξαγωγές γαλακτοκομικών προϊόντων και ειδών ρουχισμού, οι οποίες δεν αποκλείεται να τριπλασιαστούν. Οι επεξεργασμένες τροφές, οι χημικές ουσίες, τα εξαρτήματα μηχανημάτων και τα αυτοκίνητα είναι μερικές ακόμα κατηγορίες που θα πάρουν προβάδισμα.

Την ίδια στιγμή, οι επιχειρήσεις στην Ε.Ε. θα εξοικονομήσουν έως ένα δισεκατομμύριο ευρώ το χρόνο σε δασμούς συγκριτικά με τα ποσά που είναι αναγκασμένες να πληρώνουν σήμερα για τις εξαγωγές τους προς την Ιαπωνία. Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με όσα ισχύουν έως σήμερα οι ευρωπαίοι εξαγωγείς κρασιού καταβάλλουν 134 εκατομμύρια ευρώ σε δασμούς, οι εξαγωγείς δερμάτινων ειδών και παπουτσιών 174 εκατ. ευρώ και οι εξαγωγείς αγροτικών προϊόντων 50 εκατ. ευρώ κατά μέσο όρο ετησίως.

Οι Ιάπωνες καταναλωτές εκτός από το κρασί δείχνουν ιδιαίτερη προτίμηση σε τυριά, ζυμαρικά και σοκολάτες, στα οποία σήμερα επιβάλλονται δασμοί από 30 έως 40%. Με την εφαρμογή της συμφωνίας, οι επιβληθέντες δασμοί θα «πέσουν» σχεδόν κατά 90%, με συνέπεια να μειωθεί η τιμή των προϊόντων και να γίνουν ακόμη πιο προσιτά στους Ιάπωνες.

Η Ιαπωνία είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος – μετά την Κίνα- εμπορικός συνεργάτης της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην Ασία και ο 6ος πιο σημαντικός παγκοσμίως. Η Ε.Ε. και η Ιαπωνία αποτελούν μαζί σχεδόν το 1/3 του παγκόσμιου ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος.

Κάθε χρόνο η Ε.Ε. εξάγει στην Ιαπωνία προϊόντα και υπηρεσίες αξίας 80 δισ. ευρώ, ενώ περισσότερες από 600.000 θέσεις εργασίας στην Ε.Ε. συνδέονται με τις εξαγωγές προς την Ιαπωνία. Επίσης, περίπου 550.000 άτομα απασχολούνται σε Ιαπωνικές εταιρείες με επενδύσεις στην Ε.Ε.




της Μαρίας Γκουρτσιλίδου
businessnews.gr


Εγγραφείτε στο newsletter για τα τελευταία επιχειρηματικά και επενδυτικά νέα