Ενίσχυση των περιθωρίων κέρδους για τις μεταποιητικές επιχειρήσεις

Αύξηση παραγωγής, νέων παραγγελιών, αλλά πλέον και των τιμών των εξαγόμενων προϊόντων δείχνουν τα στοιχεία του Δείκτη Υπευθύνων Προμηθειών στη Μεταποίηση (δείκτης PMI) για τον μήνα Μάιο. Το τελευταίο στοιχείο, μάλιστα, αυτό της τιμολόγησης των ελληνικών βιομηχανικών προϊόντων με υψηλότερες τιμές, ερμηνεύεται από την IHS Markit που καταρτίζει τον δείκτη PMI ως ένδειξη ότι η ζήτηση γι’ αυτά θα διατηρηθεί, ως αποτέλεσμα πλέον μιας ισχυρής σχέσης προμηθευτή - πελάτη όπου η εμπιστοσύνη έχει σε μεγάλο βαθμό αποκατασταθεί. 

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο ρυθμός αύξησης των τιμών των παραγόμενων από τις ελληνικές μεταποιητικές μονάδες προϊόντων ήταν τον Μάιο ο δριμύτερος που έχει καταγραφεί από τον Αύγουστο του 2008. Η ενίσχυση των περιθωρίων κέρδους των ελληνικών μεταποιητικών επιχειρήσεων ενδυναμώνει την οικονομική τους θέση, σε αντίθεση με ό,τι συνέβαινε έως τώρα, που συχνά αναγκάζονταν να πωλούν τα προϊόντα τους ακόμη και κάτω του κόστους προκειμένου αυτά να είναι ανταγωνιστικά στις διεθνείς αγορές. 

 Σύμφωνα, λοιπόν, με τα στοιχεία που ανακοίνωσε χθες η IHS Markit, ο δείκτης PMI στην Ελλάδα διαμορφώθηκε τον Μάιο του 2018 στις 54,2 μονάδες από 52,9 τον Απρίλιο του 2018. Υπενθυμίζεται ότι όταν ο δείκτης βρίσκεται πάνω από το σημείο μηδενικής μεταβολής, που είναι οι 50 μονάδες, υποδεικνύει γενική ανάπτυξη της συγκεκριμένης μεταβλητής, ενώ ένδειξη κάτω από τις 50 μονάδες υποδεικνύει γενική κάμψη. Οπως επισημαίνεται στη σχετική ανακοίνωση, οι επιχειρηματικές συνθήκες βελτιώνονται πλέον κάθε μήνα σε όλη τη διάρκεια του τελευταίου έτους, ενώ η βελτίωση της υγείας του μεταποιητικού τομέα ήταν σημαντικότερη από αυτήν που καταγράφηκε τον Απρίλιο. 

 Οι νέες εργασίες αυξήθηκαν για την ελληνική μεταποίηση με ταχύτερους ρυθμούς τον Μάιο, εξέλιξη η οποία αποδίδεται καταρχάς στις νέες παραγγελίες από το εξωτερικό, οι οποίες κατέγραψαν υψηλό τριών μηνών, και δευτερευόντως από τις παραγγελίες που προέρχονται από την εγχώρια αγορά. Ενδεικτικό της αυξημένης ζήτησης είναι ότι τα αποθέματα τελικών προϊόντων μειώθηκαν για πρώτη φορά σε τρεις μήνες. 

 Οι αυξημένες απαιτήσεις παραγωγής οδήγησαν τις εταιρείες να προσλάβουν επιπλέον προσωπικό τον Μάιο και παράλληλα αύξησαν την αγοραστική τους δραστηριότητα, προέβησαν δηλαδή σε μεγαλύτερες προμήθειες πρώτων υλών και εν γένει εισροών. Οι τιμές των εισροών, ωστόσο, σημείωσαν τη μεγαλύτερη αύξηση από τον Ιανουάριο, λόγω κυρίως της σημαντικής ανόδου της τιμής του πετρελαίου και των μετάλλων. «Τα στοιχεία της έρευνας του Μαΐου υπέδειξαν ότι η ανάκαμψη του μεταποιητικού τομέα της Ελλάδας έφτασε σε ένα σημαντικό ορόσημο, καθώς η παραγωγή παρουσιάζει αύξηση κάθε μήνα κατά τη διάρκεια ενός έτους. 

Ωστόσο, η πορεία προς την ανάκαμψη παραμένει μακρά, μετά την πολύχρονη ύφεση που έχει υποστεί. Ακόμη ένα σημαντικό στοιχείο από την τελευταία έρευνα για τον δείκτη PMI είναι το γεγονός ότι καταγράφηκε η ταχύτερη αύξηση των τιμών εκροών από τον Αύγουστο του 2008. Η αυξανόμενη ικανότητα των εταιρειών να μετακυλίσουν την υψηλότερη επιβάρυνση κόστους στους πελάτες υποδεικνύει ότι υπάρχει κάποια εμπιστοσύνη ως προς τη διατήρηση της ζήτησης», σχολίασε ο Aντριου Χάρκερ, στέλεχος της IHS Markit.


kathimerini.gr


Εγγραφείτε στο newsletter για τα τελευταία επιχειρηματικά και επενδυτικά νέα