5 είδη Content που θα αυξήσουν την επισκεψιμότητα στο site σας

Σίγουρα δεν θα ξανά-επινοήσω τον τροχό λέγοντας σας το πόσο μικρό attention span έχουν οι σύγχρονοι χρήστες και πως έχουν αλλάξει οι αναγνωστικές συνήθειες τους. Αν είναι κάτι σίγουρο, αυτό είναι ότι ο καταναλωτής του 2018 αναζητά την ποικιλία στους τύπους Content που θα επιλέξει να διαβάσει. Τα παραδοσιακά blog posts είναι πλέον industry standards, αλλά δεν μπορούμε και δεν πρέπει να περιοριζόμαστε εκεί για την προσέλκυση επισκεπτών σε ένα εταιρικό site.

Ένας από τους βασικούς λόγους για την παραγωγή Μάρκετινγκ περιεχομένου είναι όπως ανέφερα και σε προηγούμενο άρθρο το ότι φέρνει πολύ στοχευμένους επισκέπτες στο site μιας επιχείρησης. Αλλά επειδή δεν υπάρχει μόνο ένας τύπος αναγνώστη αλλά παραπάνω (οπτικός, ακουστικός, βιωματικός), το ζητούμενο κάθε σωστής καμπάνιας Content Marketing θα πρέπει εν μέρει να είναι να παράγει χρήσιμο περιεχόμενο σε μορφές που να ανταποκρίνονται σε όσο περισσότερες κατηγορίες γίνεται. Παρά το γεγονός ότι κάθε βιομηχανία έχει τα δικά της στάνταρ για το τι είδος περιεχομένου έχει μεγαλύτερη απήχηση στα μέλη της, υπάρχουν 5 είδη content τα οποία είναι αποτελεσματικά σε πλειάδα κλάδων και είναι τα παρακάτω:

1. Videos


Οι χρήστες του 2018 δεν έχουν πάντα τον χρόνο ούτε την διάθεση να διαβάσουν ένα blog post 2000+ λέξεων. Άρα γιατί να μην τους κάνουμε την ζωή πιο εύκολη δημιουργώντας ένα σύντομο video πάνω σε ένα φλέγον ζήτημα που ξέρουμε ότι τους απασχολεί; Πολλές έρευνες αναδεικνύουν την αυξανόμενη ζήτηση του Video Marketing, με το web traffic από τα videos να αναμένεται μέχρι το 2020 να φτάσει το 80% του συνολικού traffic από όλα τα είδη content μαζί.

Τα videos γίνονται πιο εύκολα viral και είναι πολύ πιο sharable από άλλες μορφές περιεχομένου, καθώς τετραπλάσιος αριθμός χρηστών δηλώνει ότι προτιμάει να δει video για ένα θέμα παρά να διαβάσει για αυτό. Νομίζω είναι ξεκάθαρο ότι η επένδυση στο Video Marketing είναι μια απόφαση που δεν θα μετανιώσετε. Δεν είναι τυχαίο ότι πολλοί από τους γνωστότερους Content Marketers πάντα συμπεριλαμβάνουν video σχετικό με το θέμα που αναλύουν μέσα στα blog posts τους. Ο λόγος είναι απλός. Θέλουν να στοχεύσουν και το κοινό που προτιμά αυτό το είδος περιεχομένου.

2. Webinars














Webinar= Web seminar. Τα Webinars είναι το next big thing του 2017 και 2018. Έχουν τεράστια ζήτηση και είναι εύκολο να καταλάβει κανείς τον λόγο. Είναι πολύ βολικά, καθώς μπορείς να τα παρακολουθήσεις από οπουδήποτε αρκεί να έχεις Internet, και παρέχουν αυτό το στοιχείο real time διαδραστικότητας που λείπει από τα blog posts. Οι συμμετέχοντες μπορούν να κάνουν ερωτήσεις σχετικές με το θέμα και οι ομιλητές έχουν την δυνατότητα να συνδεθούν με το κοινό με ένα πολύ πιο προσωπικό και άμεσο τρόπο. Τα webinars προσφέρουν brand awareness, traffic και ακόμη και leads σε μια επιχείρηση. Το κυριότερο είναι ότι προσδίδουν αυτό το στοιχείο της ζωντανής συζήτησης που λείπει από άλλες μορφές μάρκετινγκ περιεχομένου. Υπάρχουν πολλές πλατφόρμες για να κάνεις host ένα webinar με τις πιο γνωστές να είναι τα GoToWebinar, Adobe Connect, WebinarJam, On24, Clickmeeting και το WebexWebinar.

3. eBooks


Τα eBooks δεν είναι τόσο δημοφιλή όσο ήταν στο παρελθόν, παρ’ όλα αυτά παραμένουν η πιο συχνή μορφή free content για lead generation. Είναι δηλαδή το είδος περιεχομένου που αρκετές εταιρίες παρέχουν δωρεάν σε ένα landing page προκειμένου να αποσπάσουν τα προσωπικά στοιχεία ενός χρήστη όπως όνομα και email έτσι ώστε να τον βάλουν στην email λίστα τους. Ακριβώς επειδή έχουν χρησιμοποιηθεί αρκετά μέχρι στιγμής οι χρήστες είναι αρκετά πιο δύσπιστοι.

Μια καλή λύση σε αυτό είναι η δημιουργία ενός eBook με απόψεις ειδικών πάνω στο θέμα που αναλύεται. Έτσι δίνεται αυτό το στοιχείο της αξιοπιστίας και της μοναδικότητας στο περιεχόμενο σας και δεν το κάνει απλά άλλο ένα eBook του σωρού αμφιβόλου ποιότητας. Αφού καταλήξετε στο τι θεματικές ενότητες-κεφάλαια θα καλύψει το eBook σας μπορείτε ενδεχομένως να βρείτε επαγγελματίες που έχουν συγκεκριμένη εμπειρία και εξειδίκευση σε κάποιο από αυτά τα πεδία-κεφάλαια έτσι ώστε να κάνετε την καλύτερη δυνατή κατηγοριοποίηση απόψεων ανά θεματική.

Τα eBooks παρόλα αυτά θέλουν επένδυση και στο κομμάτι του design και όχι μόνο του κειμένου. Επίσης, θα πρέπει να είστε διατεθειμένοι να τρέξετε paid ads για αυτό το είδος περιεχομένου προκειμένου να το εκθέσετε σε χρήστες, γιατί είναι δύσκολο αλλιώς να τραβήξετε αρκετή προσοχή χρηστών οργανικά, έκτος αν έχετε ήδη μεγάλη επισκεψιμότητα στο site σας.


4. Podcasts


Αν απεχθάνομαι κάτι, αυτό είναι η διαδρομή και η κίνηση προς το γραφείο. Φαντάζομαι το ίδιο και οι πελάτες σας. Γιατί δεν τους δίνετε την δυνατότητα λοιπόν να περάσουν τον κατά τα άλλα χαμένο αυτό χρόνο εποικοδομητικά, ακούγοντας ας πούμε ένα podcast που θίγει ένα θέμα που τους απασχολεί, καθώς και πως μπορεί να βοηθήσει η επιχείρηση σας σε αυτό. Το 2013 τα podcast subscriptions στο iTunes ήταν πάνω από ένα δισεκατομμύριο. Επιπλέον, τα podcasts είναι όχι μόνο βολικά και εύκολα καταναλώσιμα από οπουδήποτε, αλλά κάνουν target και πιθανούς πελάτες οι οποίοι είναι ακουστικοί τύποι.

Μια καλή λύση για να δώσετε την αίσθηση μοναδικότητας στο podcast σας και να ξεφύγει από τον σωρό είναι να ψάξετε για contributors που μπορείτε να φιλοξενήσετε μέσω του Buzzsumo ή του Ahrefs οι οποίοι εξειδικεύονται στο θέμα που θέλετε να αναλύσετε. Έτσι θα λάβετε παραπάνω έκθεση σε κοινό καθώς το πιο πιθανό είναι ότι οι experts αυτοί θα κάνουν share το podcast και στο δικό τους δίκτυο αυξάνοντας το potential reach του content σας. Το κακό είναι ότι αν θέλετε να βγει επαγγελματικό το αποτέλεσμα χρειάζεστε κάποιον στοιχειώδη εξοπλισμό όπως μικρόφωνο καθώς και πρόγραμμα επεξεργασίας ήχου και γνώσεις στο πώς να το χρησιμοποιήσετε.

5. Guest posts


Το Guest posting έχει χρησιμοποιηθεί κατά κόρον, αλλά καλώς ή κακώς δουλεύει ακόμα. Το concept είναι απλό. Αντί να γράψετε ένα blog post για το δικό σας blog, το κάνετε για κάποιο άλλο blog σχετικό με τον κλάδο στον οποίο δραστηριοποιείστε. Γιατί να το κάνετε; Έκθεση στο κοινό του site στο οποίο κάνετε guest posting και brand awareness. Άλλα όχι μόνο αυτό.

Ένας βασικός στόχος όλων των guest bloggers (ακόμη και αν δεν το παραδέχονται) είναι το link acquisition. Με απλά λόγια, το να συμπεριλάβουν μέσα στο κείμενο τους ή στο byline ένα link προς κάποια σελίδα του site τους, που σε συγκεκριμένες περιπτώσεις, τις οποίες θα δούμε σε μελλοντικό άρθρο, ενδυναμώνει το authority του site στα μάτια της Google. Το να κάνεις Guest posting, ειδικά για μεγάλα sites, δεν είναι φυσικά τόσο απλό και συνήθως απαιτεί συγκεκριμένη στρατηγική προσέγγισης κάποιου editor του site ή κάποιου contributor ο οποίος να γράφει ήδη εκεί και να μπορεί να μεσολαβήσει, καθώς η ζήτηση πολλές φορές είναι τεράστια.

Κλείνοντας, θέλω να τονίσω ότι η δημιουργία πολλών από αυτές τις μορφές marketing περιεχομένου γίνεται αρκετά πιο εύκολη με το content repurposing. Παίρνοντας δηλαδή ένα τύπο content και μετατρέποντας τον σε κάτι άλλο. Οι δυνατότητες είναι άπειρες. Έχετε δημιουργήσει ένα blog post που τα πήγε τέλεια στα page views και οι χρήστες έμειναν πολλή ώρα στη σελίδα; Γιατί δεν το μετατρέπετε σε video; Έχετε πολλά blog posts που καλύπτουν μια συγκεκριμένη θεματική; Συνδυάστε τα όλα μαζί σε ένα eBook. Η δημιουργικότητα σταματάει εκεί που σταματάει η φαντασία. 


του Αλέξανδρου Γαληνού
Content Marketing Specialist, KS Sportnet Services


Εγγραφείτε στο newsletter για τα τελευταία επιχειρηματικά και επενδυτικά νέα