Αντεπίθεση των εταιρειών low cost στο Ελ. Βενιζέλος

Χρονιά διαμόρφωσης νέου συσχετισμού δυνάμεων μεταξύ παραδοσιακών και χαμηλού κόστους (low cost carriers) αεροπορικών εταιρειών στην ελληνική αγορά αερομεταφορών ίσως αποδειχθεί το 2018.

Το αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος» της Αθήνας όλα δείχνουν πως θα αποτελέσει φέτος το πεδίο για τη «μητέρα» των… αερομαχιών καθώς οι εταιρείες χαμηλού κόστους εμφανίζονται να ενισχύουν και πάλι τις θέσεις τους ύστερα από την «κόπωση»-υποχώρηση που κατέγραψαν το 2017 και η αντιπαράθεση για τα μερίδια αγοράς προδιαγράφεται πιο σκληρή από ποτέ.

Η μάχη για τα μερίδια αγοράς του 2017 στο αεροδρόμιο της Αθήνας ολοκληρώθηκε με την σχεδόν απόλυτη κυριαρχία των αεροπορικών εταιρειών κλασικού τύπου έναντι των low cost αερομεταφορέων. Είναι χαρακτηριστικό πως στον κατάλογο των δέκα εταιρειών με τη μεγαλύτερη (συνολική) επιβατική κίνηση φιγουράρουν μόλις δύο εταιρείες χαμηλού κόστους (Ryanair, EasyJet). Η ιρλανδική Ryanair βρέθηκε στη δεύτερη θέση της κατάταξης με μερίδιο αγοράς 13,3% ενώ η EasyJet κατέλαβε την τέταρτη θέση αποσπώντας μερίδιο 2,3%.

Η προφανής κυριαρχία των αεροπορικών εταιρειών κλασικού τύπου, ωστόσο, είναι μάλλον πλασματική αφού οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στο «αυτοκρατορικό» μερίδιο 48,9% που απέσπασε ο όμιλος Aegean/Olympic Air. Ένα σχήμα το οποίο αποτελεί τον ηγετικό «παίκτη» στο αεροδρόμιο της Αθήνας και οφείλει το μερίδιό του στην κυριαρχία του στα δρομολόγια εσωτερικού.


Η επικράτηση των παραδοσιακού τύπου εταιρειών έναντι των low cost στην Αθήνα το 2017 ήταν ταυτόχρονα αποτέλεσμα της «κόπωσης»-υποχώρησης που κατέγραψαν την ίδια χρονιά οι εταιρείες χαμηλού κόστους. Είναι χαρακτηριστικό πως τη χρονιά που πέρασε οι εταιρείες low cost που πετούσαν στην Αθήνα μειώθηκαν σε 17 έναντι 18 το 2016, ενώ μετέφεραν 350.000 λιγότερους επιβάτες πέρυσι σε σύγκριση με την αμέσως προηγούμενη χρονιά.

Η χαμηλή πτήση των εταιρειών χαμηλού κόστους στην Αθήνα το 2017, ωστόσο, δεν μετριάζει την εντυπωσιακή ενίσχυση της παρουσίας τους στο μεγαλύτερο αεροδρόμιο της χώρας και την ελληνική αγορά κατά την τελευταία τετραετία.

Ενδεικτικό της δυναμικής ανάπτυξής τους στη χώρα μας είναι το γεγονός πως ενώ η συνολική κίνηση στο «Ελευθέριος Βενιζέλος» την περίοδο 2013-2017 αυξήθηκε 75%, οι επιβάτες που ταξίδεψαν με εταιρείες χαμηλού κόστους πενταπλασιάστηκαν, φθάνοντας από τους 925.000 ταξιδιώτες το 2013 σε 4.500.180 το 2017.


Ταυτόχρονα, το μερίδιο αγοράς που αποσπούν οι εταιρείες χαμηλού κόστους τριπλασιάστηκε την τελευταία τετραετία φθάνοντας από το 7,4% το 2013 σε 20,7% το 2017. Μερίδιο το οποίο είχε φθάσει στο 24,2% το 2016.

Ο αριθμός των low cost εταιρειών αυξήθηκε από 11 το 2013 σε 18 το 2016 για να μειωθεί στις 17 τη χρονιά που πέρασε. Οι εταιρείες αυτού του τύπου αποτέλεσαν έναν από τους βασικούς μοχλούς ανάπτυξης του «Ελευθέριος Βενιζέλος» και συνδέονται απολύτως, σύμφωνα με παράγοντες του χώρου, με την τουριστική Άνοιξη της Αθήνας και την καθιέρωσή της σε δημοφιλή ευρωπαϊκό προορισμό για ταξίδια city break. Είναι χαρακτηριστικό πως οι low cost εταιρείες συνέδεαν το 2013 την Αθήνα με 24 προορισμούς ενώ το 2017 ο αριθμός τους είχε αυξηθεί σε 50.

Τα νέα δεδομένα

Το 2018 το σκηνικό δείχνει να αλλάζει σημαντικά δημιουργώντας νέες προοπτικές ανάπτυξης του αεροδρομίου της Αθήνας, αλλά και αναδιανομής της πίτας των μεριδίων αγοράς.

Σύμφωνα με τα υπάρχοντα στοιχεία του Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών, το 2018 θα πετούν από και προς την Αθήνα 19 εταιρείες χαμηλού κόστους, έναντι 17 το 2017. Πρόκειται για τις: Aer Lingus, Air Baltic, Air Canada Rouge, Blue Air, Brussels Airlines, EasyJet, EuroWings, Germania, Norwegian, Pegasus, Primera Air, Ryanair, Scoot Tigerair, Transavia Netherlands, Transavia France, TuiFly Belgium, Volotea, Vueling, Wizzair.

Από την αναβαθμισμένη παρουσία των low cost εταιρειών το αεροδρόμιο της πρωτεύουσας και η αγορά της Αθήνας στο σύνολό της προσδοκούν σημαντικά οφέλη. Κι αυτό καθώς οι συγκεκριμένες εταιρείες θα συνδέουν την πρωτεύουσα με 72 προορισμούς έναντι 50 το 2017.

Όσο για τη μάχη των μεριδίων αγοράς αναμένεται σκληρότερη από ποτέ καθώς τουλάχιστον τρεις από τις εταιρείες χαμηλού κόστους (Wizair, EuroWings, Volotea) διεκδικούν θέση στο Τοπ 10 εταιρειών του αεροδρομίου για τη χρονιά που διανύουμε.



του Παναγιώτη Δ. Υφαντή
euro2day.gr



Εγγραφείτε στο newsletter για τα τελευταία επιχειρηματικά και επενδυτικά νέα