H IBM "τρέχει" με 30% και "βλέπει" μόνο ανάπτυξη!

του Γιάννη Διονάτου

Mε "όπλο" την προσαρμοστικότητα της η IBM έχει καταφέρει να διατηρήσει τα "σκήπτρα" της, σε παγκόσμιο επίπεδο, και να αποτελεί σήμερα το ισχυρότερο "brand" στον ευρύτερο τομέα του κλάδου της πληροφορικής. Παράλληλα, σε ότι αφορά την Ελλάδα και την Κύπρο η IBM έχει καταφέρει, στα δύσκολα χρόνια της κρίσης να μεγαλώσει τα μερίδια και τα έσοδα στην αγορά που δραστηριοποιείται: έργα και υπηρεσίες πληροφορικής.

Συγκεκριμένα, όπως ανάφερε σχετικά, χθες, Τετάρτη, ο Σπύρος Πουλίδας, Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της ΙΒΜ για την Ελλάδα και την Κύπρο, σε συνάντηση με εκπροσώπους του Τύπου, η εταιρεία παρά την αρνητική πορεία της γενικής αγοράς και παρά την μικρή πτώση που κατέγραψε και σαν εταιρεία την διετία 2011-2013 λόγω και της από-επένδυσης από συγκεκριμένους τομείς τα προηγούμενα χρόνια (π.χ. pc), κατόρθωσε στα πιο δύσκολα χρόνια της κρίσης να καταγράφει συνεχή ανάπτυξη εστιάζοντας σε περιοχές υψηλής προστιθέμενης αξίας και έτσι πλέον στρέφει το βλέμμα της σε ακόμη μεγαλύτερη άνοδο. Παράλληλα ο κ. Πουλίδας αναφέρθηκε στις αναδυόμενες νέες τεχνολογίες που θα μεταβάλλουν ριζικά το επιχειρηματικό τοπίο το επόμενο διάστημα.

Στο πλαίσιο αυτό αξίζει να αναφέρουμε η τετραετία 2014-2018 η IBM εκτιμά ότι θα κλείσει – στην Ελλάδα - με συσσωρευτικό growth που θα κυμανθεί μεταξύ 28% και 30%. Παράλληλα αξίζει να αναφέρουμε πως η IBM όλα αυτά τα χρόνια διατήρησε και αύξησε των αριθμό των εργαζομένων της φθάνοντας σήμερα να απασχολεί 300 άτομα, ενώ συνεργάζεται με αντίστοιχο αριθμό εξωτερικών συνεργατών, αλλά σε στενή βάση. Επίσης σημαντικός είναι ο αριθμός των ατόμων που συνεργάζονται έμμεσα με την εταιρεία. 

"Είμαστε υπερήφανοι που ύστερα από 80 χρόνια παρουσίας της ΙΒΜ στην Ελλάδα, η εταιρεία απασχολεί στη χώρα ένα σημαντικότατο ανθρώπινο δυναμικό υψηλών προδιαγραφών – σε μεγάλο ποσοστό μηχανικοί & επιστήμονες πληροφορικής - οι οποίοι σχεδιάζουν, υλοποιούν και υποστηρίζουν πολυσύνθετα και καινοτόμα έργα σε μεγάλους οργανισμούς του ιδιωτικού και δημόσιου τομέα της χώρας, τα οποία δεν απαιτούν μόνο τεχνολογίες αιχμής αλλά και κορυφαία τεχνογνωσία και δεξιότητες. Κεντρικός άξονας της στρατηγικής της ΙΒΜ στην Ελλάδα και την Κύπρο παραμένει η δημιουργία υψηλής προστιθέμενης αξίας μέσω των προϊόντων, λύσεων και υπηρεσιών που διαθέτει στις δύο αγορές καθώς και η υποστήριξη και ο εκσυγχρονισμός των ψηφιακών υποδομών των μεγαλύτερων επιχειρήσεων και οργανισμών συνεισφέροντας στην ανάπτυξη και ενδυνάμωση της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής και κυπριακής οικονομίας", ανάφερε επίσης ο Σπύρος Πουλίδας.

Σημειώνεται πως η IBM συμπλήρωσε τα 80 χρόνια παρουσίας στην Ελλάδα συνεισφέροντας με συνέπεια στην τεχνολογική και επιχειρηματική κληρονομιά της χώρας και έχει ενισχύσει το χαρτοφυλάκιο ολοκληρωμένων λύσεων και υπηρεσιών που παρέχει εστιάζοντας σε σύγχρονους στρατηγικούς άξονες όπως το Cloud και τις Γνωσιακές Λύσεις (Cognitive Solutions) με στόχο την αύξηση της ανταγωνιστικότητας των επιχειρήσεων και των οργανισμών στη σύγχρονη εποχή.
Καινοτόμα και σύνθετα έργα

Η IBM εκπονεί στην Ελλάδα και Κύπρο καινοτόμα και σύνθετα έργα που πιστοποιούν το εύρος των υπηρεσιών και λύσεων που προσφέρει, τη δυναμική παρουσία της στην εγχώρια αγορά καθώς και το σημαντικό ρόλο που διαδραματίζει η τεχνολογία στον ψηφιακό μετασχηματισμό των σύγχρονων επιχειρήσεων. Με αυτό τον τρόπο, η ΙΒΜ προωθεί περαιτέρω την υιοθέτηση των σύγχρονων ψηφιακών τάσεων ως κινητήριων δυνάμεων για το μετασχηματισμό του Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα και την ανάπτυξη της Οικονομίας.

Συγκεκριμένα, η ΙΒΜ σήμερα υλοποιεί έργα σε κορυφαίους οργανισμούς και επιχειρήσεις στην χώρα αξιοποιώντας τις νέες τεχνολογίες και τις υψηλές δεξιότητες του ανθρώπινου δυναμικού της εστιάζοντας:

- Στo Cloud και τις Υπηρεσίες Διαχείρισης και Λειτουργίας Τεχνολογικών Υποδομών(Μanaged Services) με σημαντικές ενδεικτικές υλοποιήσεις στην Eurobank, την ICAP, τον Όμιλο Σκλαβενίτη, τον Κωτσόβολο, την Interamerican, την Τράπεζα Κύπρου κ.ά.
- Στην Υιοθέτηση Καινοτόμων Τεχνολογιών από τον ευρύτερο Δημόσιο Τομέα όπως το G-Cloud της Κοινωνίας της Πληροφορίας (ΚτΠ) και της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων (Γ.Γ.Π.Σ.).
- Στην Ασφάλεια της υποδομής πληροφορικής των οργανισμών, όπως στο Ελληνικό Κτηματολόγιο κ.ά.
- Στον τομέα του Customer Experience, των Big Data και Business Analytics με σημαντικά ενδεικτικά έργα στην Cosmote, την Interamerican, την Alpha Bank κ.ά.
- Στον Ψηφιακό Μετασχηματισμό των επιχειρήσεων με στρατηγικές συνεργασίες όπως αυτή με την Τράπεζα Κύπρου στην Κύπρο, τον Κωτσόβολο στην Ελλάδα κ.ά, όπου η IBM έχει επιλεγεί ως στρατηγικός εταίρος, καθώς και στην ανάπτυξη του API Economy με παροχή σχετικών τεχνολογικών λύσεων όπως π.χ. στην Τράπεζα Πειραιώς, την Τράπεζα Κύπρου κ.α. 
- Στον εκσυγχρονισμό και την αναβάθμιση των κεντρικών υποδομών των οργανισμών με την υιοθέτηση της πλέον πρόσφατης τεχνολογικής γενιάς των συστημάτων IBM Mainframe z14 και των κορυφαίων αποθηκευτικών λύσεων της ΙΒΜ με εγκαταστάσεις σε μεγάλα Data Centers όπως π.χ. της Εθνικής Τράπεζας και της Eurobank. 
- Στην υλοποίηση Επιχειρηματικών Εφαρμογών SAP και υποδομών SAP HANA που βασίζονται στις πλέον προηγμένες τεχνολογικές πλατφόρμες συστημάτων ΙΒΜ Power Linux σε περισσότερες από 100 μεγάλες επιχειρήσεις.
- Στο σχεδιασμό, την ανάπτυξη και υποστήριξη επιχειρηματικών λύσεων υψηλής προστιθέμενης αξίας με εξειδίκευση ανά τομέα αγοράς με έμφαση στον Χρηματο-οικονομικό Τομέα (Τράπεζες, Ασφαλιστικές Εταιρείες), τους Τομείς Ενέργειας, Βιομηχανίας, Τηλεπικοινωνιών, Υγείας, Λιανικού Εμπορίου και Ψηφιακών Υπηρεσιών & Λύσεων. 

Κέντρα καινοτομίας

Το Κέντρο Εξειδίκευσης Big Data & Business Analytics, το οποίο δημιούργησε η IBM στην Ελλάδα το 2014 καθώς και το Κέντρο Παροχής Υπηρεσιών για την υποστήριξη των τεχνολογικών υποδομών της DOW Chemical διεθνώς, έχουν ενταχθεί στο διεθνές δίκτυο κέντρων εξειδίκευσης της ΙΒΜ και εξασφαλίζουν τη δημιουργία ποιοτικών θέσεων εργασίας στην Ελλάδα, βοηθώντας παράλληλα τις επιχειρήσεις και τους οργανισμούς να αξιοποιήσουν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο λύσεις και υπηρεσίες της ΙΒΜ.

Τα δύο κέντρα από κοινού απασχολούν σήμερα ένα σημαντικό αριθμό Ελλήνων επιστημόνων και μηχανικών - μια νέα γενιά επαγγελματιών - οι οποίοι παρέχουν υπηρεσίες υψηλής προστιθέμενης αξίας.

Εκπαίδευση

Για 80 χρόνια, η ΙΒΜ αξιοποιεί συστηματικά το καταρτισμένο επιστημονικό δυναμικό της χώρας, προσφέροντας ένα εργασιακό περιβάλλον που εξασφαλίζει την επαγγελματική τους εξέλιξη εντός της Ελλάδας αλλά και διεθνώς και δίνει τη δυνατότητα σε Έλληνες μηχανικούς και επιστήμονες να συμμετέχουν σε σύνθετα έργα στο πλαίσιο των παγκόσμιων δραστηριοτήτων της IBM. Σήμερα, σημαντικός αριθμός Ελλήνων Επιστημόνων κατέχουν καίριες θέσεις σε Κέντρα Έρευνας και Τεχνολογίας της εταιρείας παγκοσμίως.

Επιπλέον, η εταιρεία απασχολεί στην Ελλάδα ένα σημαντικότατο στελεχιακό δυναμικό, το οποίο ενισχύεται από συνεργασίες με επιλεγμένους εξωτερικούς συνεργάτες και ένα ευρύτατο δίκτυο Εμπορικών Συνεργατών συνεισφέροντας με αυτόν τον τρόπο, στη δημιουργία ενός ισχυρού επιχειρηματικού οικοσυστήματος που προσδίδει αυξημένη δυναμική στην εγχώρια αγορά πληροφορικής.

Ακαδημαϊκή κοινότητα

Η IBM συνεργάζεται με τα Ελληνικά Ακαδημαϊκά Ιδρύματα παρέχοντας μέσα από το διεθνές Ακαδημαϊκό της Πρόγραμμα, τη δυνατότητα δωρεάν χρήσης επιλεγμένων προϊόντων λογισμικού της εταιρείας για διδακτικούς και ερευνητικούς σκοπούς. Ένας σημαντικός αριθμός Πανεπιστημίων της χώρας συμμετέχουν στο εν λόγω Πρόγραμμα προετοιμάζοντας τους αυριανούς εξειδικευμένους Έλληνες επιστήμονες και εφοδιάζοντας τους με γνώσεις και δεξιότητες σε τεχνολογίες αιχμής.

Στο πλαίσιο της προσπάθειας να εξοπλισθούν οι νέοι επιστήμονες με δεξιότητες σε αναδυόμενους τομείς υψηλής ζήτησης στην αγορά - όπως η Τεχνητή Νοημοσύνη (ΑΙ) και τα Big Data - η ΙΒΜ συνεργάζεται σε μεταπτυχιακό επίπεδο με κορυφαία Πανεπιστήμια της χώρας, όπως με τη Σχολή Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, η οποία έχει εντάξει στο πρόγραμμα διδακτορικών σπουδών της εξειδικευμένα αντικείμενα για τις γνωσιακές τεχνολογίες και πρακτική εφαρμογή αυτών μέσω των υπηρεσιών ΙΒΜ Watson στο ΙΒΜ Cloud.

Επίσης η ΙΒΜ συνεργάζεται με το Τμήμα Διοικητικής Επιστήμης και Τεχνολογίας του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών στον τομέα των "Business Analytics", με το Τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών του Πανεπιστημίου Πατρών σε εξειδικευμένα ερευνητικά προγράμματα κ.α.

Εταιρική Κοινωνική Ευθύνη

H εταιρεία τα τελευταία χρόνια υλοποίησε στους Δήμους των δύο μεγαλύτερων πόλεων της χώρας – της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης - την πρωτοβουλία ΙΒΜ Smarter Cities Challenge (@CitiesChallenge) στο πλαίσιο ενός διαγωνιστικού προγράμματος παροχής δωρεάν (pro-bono) συμβουλευτικών υπηρεσιών της εταιρείας σε κρίσιμους τομείς εστίασης των Δήμων.



emea.gr



Εγγραφείτε στο newsletter για τα τελευταία επιχειρηματικά και επενδυτικά νέα