EBRD: Επένδυση 70 εκατ. ευρώ σε δίκτυο μαρίνων σε Ελλάδα, Κροατία, Τουρκία

Η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανάπτυξης και Ανασυγκρότησης (EBRD) υπογράφει τη μεγαλύτερη της επένδυση μετοχικού κεφαλαίου στον τομέα του τουρισμού, επενδύοντας το ποσό των 70 εκατ. ευρώ στη D Marinas B.V. στην Κροατία, την Ελλάδα και την Τουρκία, έναντι ποσοστού 25%.

Τα κεφάλαια θα χρησιμοποιηθούν για τα έργα και τις λειτουργίες ανάτυξης της κάθε μίας ξεχωριστά από τις 10 μαρίνες. Να σημειωθεί πως η κοινοπραξία D Marinas B.V. είναι η μεγαλύτερη διεθνής αλυσίδα με μαρίνες στην Ανατολική Μεσόγειο, με χωρητικότητα 8.000 θέσεων ελλιμενισμού σκαφών. Ιδιοκτήτης της κοινοπραξίας είναι η εταιρία Doğuş Holding A.S., μία από τις μεγαλύτερες εταιρίες της Τουρκίας και μακρόχρονος συνεργάτης της EBRD.

Η επένδυση της EBRD, θα προωθήσει περαιτέρω την ανάπτυξη του τοπικού τουρισμού, με τη δημιουργία θέσεων εργασίας. Παράλληλα μέρος των κεφαλαίων θα διατεθούν για τη χρηματοδότηση προγραμμάτων εκπαίδευσης για νέους επαγγελματίες του τομέα.

Ο Α΄Αντιπρόεδρος της EBRD, Jurgen Rigterink, υπόγραψε την συμφωνία επένδυσης σήμερα στο Ζάγκρεμπ, και δήλωσε:" Με αυτή την επένδυση, η EBRD, αποδεικνύει τη μακρόχρονη δέσμευσή της να συνδράμει στην οικονομία της Κροατίας. Ο τουρισμός είναι κινητήρια δύναμη για τη χώρα και ελπίζουμε η επένδυση αυτή να δημιουργήσει νέες θέσεις εργασίας και ευκαιρίες για τις τοπικές επιχειρήσεις. Η έναρξη της τουριστικής σεζόν, είναι ο καταλληλότερος χρόνος για να υπογραφεί μια τόσο μεγάλη συμφωνία, όπου η EBRD, μπορεί να προσφέρει τα αναγκαία κεφάλαια για τα επόμενα στάδια ανάπτυξης του τουριστικού τομέα, που είναι τόσο απαραίτητος για την Κροατία, την Ελλάδα και την Τουρκία".

Ο Ferit F. Şahenk, Πρόεδρος του Ομίλου Doğuş, ανέφερε πως η συμφωνία συνδράμει στην προσπάθεια της Τουρκίας να γίνει ένα παγκόσμιο brand: "Είμαστε περήφανοι που η μακρόχρονη προσπάθεια του Ομίλου Doğuş να επενδύσει στον τουρισμό και ειδικότερα στις μαρίνες, αναγνωρίστηκε από έναν τόσο σημαντικό θεσμό, όπως η EBRD. Αυτή η συμφωνία είναι μια επιβράβευση για τις D Marinas’ ειδικότερα στην Ανατολική Μεσόγειο, όπου ο τουρισμός έχει ακόμη πολλές δυνατότητες ανάπτυξης και εμείς επιθυμούμε την περαιτέρω επιχειρηματική μας εξάπλωση στην περιοχή. Ελπίζω πως θα συνεχίσουμε να την πολύτιμη συνεργασία μας με την EBRD. Η EBRD, προωθεί την ανάπτυξη του ιδιωτικού τομέα και έχει ενεργή συμμετοχή σε 38 οικονομίες του κόσμου σε τρεις ηπείρους. Σκοπός των επενδύσεών της είναι να γίνουν οι οικονομίες των περιοχών αυτών ανταγωνιστικές, "πράσινες" και καλά διοικούμενες. Αυτή η συμφωνία επίσης, υπογραμμίζει τη μεγάλη πρόοδο που έχουν κάνει οι τουρκικές επιχειρήσεις τα τελευταία χρόνια. Πιστεύω στη συνεργασία μας που θα ωφελήσει όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές και θα δημιουργήσει ένα παραγωγικό κίνητρο για την τουρκική οικονομία. Θα ήθελα να ευχαριστήσω την EBRD για την εμπιστοσύνη και τους συναδέλφους μου στον Όμιλο Doğuş για την απεριόριστη στήριξή τους".



businessnews.gr


Εγγραφείτε στο newsletter για τα τελευταία επιχειρηματικά και επενδυτικά νέα