Διέξοδος για τους πολίτες η ιδιωτική σύνταξη

Στο συμπληρωματικό ρόλο της ιδιωτικής ασφάλισης στη σύνταξη και την επαρκώς πλέον εποπτευόμενη ασφαλιστική αγορά αναφέρεται ο κ. Εμμανουήλ σε συνέντευξή του στο Ασφαλιστικό Marketing. Όπως επισημαίνει, τα ασφαλιστήρια προγράμματα είναι μονόδρομος για τους πολίτες που θέλουν να εξασφαλίσουν ότι θα διατηρήσουν το επίπεδο διαβίωσής τους και μετά από τη συνταξιοδότησή τους. Ο κ. Εμμανουήλ διατηρεί από το 2017 το δικό του γραφείο και δραστηριοποιείται σε όλους τους κλάδους, προχωρώντας σε συνέργειες με ανθρώπους που μοιράζεται την ίδια φιλοσοφία.

συνέντευξη του Γιώργου Εμμανουήλ, ασφαλιστικού συμβούλου

Πώς προέκυψε η ενασχόλησή σας με την ασφαλιστική αγορά;

Η ενασχόλησή μου με την ασφαλιστική αγορά ήταν συνειδητή επιλογή. Το επιστημονικό ενδιαφέρον μου για το χώρο της υγείας αλλά και οι «ασφαλιστικές» ρίζες της οικογένειάς μου έπαιξαν σημαντικό ρόλο προς την κατεύθυνση αυτή.

Στην ουσία έκανα τα πρώτα μου βήματα στην ασφαλιστική αγορά ταυτόχρονα με τις σπουδές μου. Αποφοίτησα από το Τμήμα Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού (ΤΕΦΑΑ) του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου της Αθήνας και στη συνέχεια θέλοντας να εντρυφήσω σε θέματα υγείας απέκτησα μεταπτυχιακό τίτλο (MSc) στην «Αποκατάσταση των Παθήσεων» από το Bristol University της Μ. Βρετανίας και δεύτερο μεταπτυχιακό από την Ιατρική Σχολή του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου της Αθήνας στον τομέα «Πρόληψη και Υγεία».

Η πορεία του πατέρα μου, που διετέλεσε διευθυντικό στέλεχος επί σειρά ετών στην Εθνική Ασφαλιστική, έπαιξε σημαντικό ρόλο στην επιλογή μου καθώς και στην εικόνα που ανέκαθεν είχα για την αξία της ιδιωτικής ασφάλισης. Με το δεδομένο αυτό, η οικογένειά μου έχει διανύσει πάνω από τέσσερις δεκαετίες στον ασφαλιστικό κλάδο. Από το 2017 διατηρώ το προσωπικό μου γραφείο και μία ομάδα συνεργατών με τεχνογνωσία και εμπειρία. Δραστηριοποιούμαστε σε όλους τους κλάδους με μεγάλο μέρος του χαρτοφυλακίου μας να αφορά στους κλάδους Ζωής και Υγείας, ωστόσο εστιάζουμε και σε εξειδικευμένες ασφαλίσεις, όπως οι διαδικτυακοί κίνδυνοι (Cyber Insurance) και ασφαλιστήρια Ευθύνης Στελεχών και Μελών ΔΣ (Director & Officers).

Η σχέση που έχει δομηθεί με την κ. Στέλλα Βικτωράτου, η οποία ηγείται του γραφείου, αλλά και με όλα τα μέλη της ομάδας της είναι άρτια. Κι αυτό γιατί μοιραζόμαστε το ίδιο όραμα για την ιδιωτική ασφάλιση

Το γραφείο σας διατηρεί κάποιες συνεργασίες;

Η δημιουργία συνεργειών και η συνένωση δυνάμεων είναι εξαιρετικά σημαντικές στην ελληνική ασφαλιστική αγορά για την ανάπτυξη ενός ασφαλιστικού γραφείου. Απαραίτητη ωστόσο προϋπόθεση είναι να γίνονται στη σωστή βάση και να είναι ουσιαστικές. Το γραφείο μου από την πρώτη μέρα λειτουργίας του συνεργάζεται με τη μεσιτική εταιρεία Viktoratou Insurance Brokers SA. Η σχέση που έχει δομηθεί με την κ. Στέλλα Βικτωράτου, η οποία ηγείται του γραφείου, αλλά και με όλα τα μέλη της ομάδας της είναι άρτια. Κι αυτό γιατί μοιραζόμαστε το ίδιο όραμα για την ιδιωτική ασφάλιση. Ταυτόχρονα συμβάλλει καθοριστικά στην ανάπτυξη του γραφείου μου η συνεχής υποστήριξη που παρέχεται στον τομέα της εκπαίδευσης. Θεωρώ ότι η συμπόρευσή μου με τη Viktoratou Insurance Brokers SA θα βοηθήσει σημαντικά στην ανάπτυξη των εργασιών του γραφείου μου.

Ένα από τα σημαντικότερα ζητήματα που εγείρονται σχετικά με το επίπεδο διαβίωσης των Ελλήνων είναι η συνταξιοδότησή τους και η σύνδεσή της με το ευμετάβλητο οικονομικό περιβάλλον στη χώρα μας. Μπορεί πιστεύετε να αποτελέσει αξιόπιστη λύση η ιδιωτική σύνταξη; Αυτή είναι μία μεγάλη συζήτηση στην οποία πρέπει να υπάρξει και ουσιαστικός διάλογος με την πολιτεία. Η ιδιωτική ασφάλιση μπορεί και πρέπει να λειτουργήσει συμπληρωματικά ώστε να παράσχει ένα αξιοπρεπές εισόδημα στον Έλληνα για να διατηρήσει το επίπεδο διαβίωσής του και μετά τη συνταξιοδότησή του. Χρειάζεται ωστόσο πολιτική βούληση στο να υπάρξει η συνέργεια με την ιδιωτική αγορά και ταυτόχρονα να δοθούν κίνητρα στους πολίτες.

Μέχρι όμως να γίνει αυτό οι πολίτες πρέπει να κατευθυνθούν στα ιδιωτικά ασφαλιστικά προγράμματα, γνωρίζοντας πλέον ότι με την εποπτεία που ασκείται από την Τράπεζα της Ελλάδος και την εφαρμογή του πλαισίου Solvency II τα χρήματά τους είναι διασφαλισμένα. Η επιλογή της ασφάλισης είναι μονόδρομος. Μέσα από ένα συνταξιοδοτικό πρόγραμμα ο συμβαλλόμενος μπορεί να εξασφαλίσει ότι θα λάβει εφάπαξ ή τμηματικά ένα ποσό, το οποίο μάλιστα δεν φορολογείται. Επίσης, πρέπει ο κόσμος να γνωρίζει ότι τα αποταμιευτικά-συνταξιοδοτικά προγράμματα είναι προσιτά και προσαρμοσμένα στις σημερινές ανάγκες.

Μπορεί να εμπιστευτεί τις ασφαλιστικές εταιρείες ο πολίτης;

Σαφώς. Ο Έλληνας μπορεί μέσα από έναν καλό επαγγελματία που θα κάνει τη σωστή ανάλυση των αναγκών του, να λάβει την καλύτερη δυνατή λύση διασφαλίζοντας ότι αν νοσήσει θα έχει πρόσβαση στις αναγκαίες υπηρεσίες φροντίδας και νοσηλείας ή αν πάθει ζημιά η επιχείρησή του θα συνεχίσει να πληρώνει τους εργαζόμενους του και να στηρίζει την οικογένειά του. Επανέρχομαι σε αυτό που σας έλεγα παραπάνω, η ασφαλιστική αγορά είναι πλέον εποπτικά ελεγχόμενη με αυστηρό πλαίσιο για αυτό και δεν επαναλαμβάνονται κακώς κείμενα του παρελθόντος.

Και αυτό από ό,τι αντιλαμβάνεστε είναι εξαιρετικά σημαντικό για τον ασφαλισμένο αλλά και για εμάς, τους διαμεσολαβητές, καθώς ό,τι και να συμβεί εμείς είμαστε τελικά αυτοί που έρχονται σε επαφή με τους ασφαλισμένους. Ο διαμεσολαβητής πρέπει να είναι δίπλα στον ασφαλισμένο κάθε στιγμή και πλέον η βοήθεια της τεχνολογίας, μας έχει δώσει τη δυνατότητα να βελτιώσουμε σε πολύ μεγάλο βαθμό τις υπηρεσίες μας.

Τα πάντα πλέον είναι data στις επιχειρήσεις. Ασφαλίζονται οι εταιρείες αλλά και οι επαγγελματίες στην Ελλάδα για διαδικτυακούς κινδύνους;

Το ζήτημα της διαδικτυακής ασφάλειας και ασφάλισης έχει ήδη δημιουργήσει κινητικότητα στις επιχειρήσεις που συλλέγουν, διατηρούν και διαχειρίζονται δεδομένα. Επίσης, οι επαγγελματίες όπως γιατροί, δικηγόροι, λογιστές κ.ά. οι οποίοι διαχειρίζονται δεδομένα προσωπικού χαρακτήρα πελατών, εργαζομένων, συνεργατών ή οποιωνδήποτε φυσικών προσώπων θα πρέπει πλέον να προετοιμαστούν γιατί από τις 25 Μαΐου τίθεται σε εφαρμογή και ο Νέος Κανονισμός της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τα Προσωπικά Δεδομένα (GDPR).

Ο νέος Κανονισμός προβλέπει βαρύτατα πρόστιμα, τα οποία ανάλογα με το μέγεθος της επιχείρησης μπορεί να φτάσουν στο 4% του τζίρου ή τα 20 εκατ. Η ασφάλιση είναι αναμφισβήτητα ένα σημαντικό εργαλείο διαχείρισης περιστατικών όπου έχουμε απώλειες δεδομένων πελατών και συμβάλλει καθοριστικά στο να αντιμετωπιστούν ενδεχόμενες αποζημιώσεις προς τρίτους, απώλειες εσόδων από τη διακοπή της δραστηριότητας και πρόστιμα. Η θωράκιση των ηλεκτρονικών συστημάτων των εταιρειών επιβάλλεται αλλά όταν έχουμε παραδείγματα υποκλοπών ακόμα και στις μεγαλύτερες παγκόσμιες εταιρείες, καταλαβαίνουμε ότι όλοι είμαστε πιθανά θύματα διαδικτυακών επιθέσεων και ότι η τελική και πιο αποτελεσματική θωράκιση της επιχείρησής μας είναι η ασφάλιση για διαδικτυακούς κινδύνους η οποία θα μας καλύψει ενδεχόμενα πρόστιμα.



Πηγές: insurancedaily.gr, Ασφαλιστικό Marketing Μαΐου 2018


Εγγραφείτε στο newsletter για τα τελευταία επιχειρηματικά και επενδυτικά νέα