Ανοδική η πορεία της ευρωπαϊκής βιομηχανίας ένδυσης

Σύµφωνα µε στοιχεία του ΣΕΠΕΕ θετική ήταν η πορεία του κλάδου ένδυσης - κλωστοϋφαντουργίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση το 2017. Η αύξηση της κατανάλωσης και οι εξαγωγές ήταν οι βασικοί παράγοντες που επηρέασαν θετικά την πορεία του κλάδου και ιδιαίτερα της κλωστοϋφαντουργίας.

Ειδικότερα: Στην κλωστοϋφαντουργία η παραγωγή κατέγραψε άνοδο 3%, ο κύκλος εργασιών αύξηση 4,9%, η απασχόληση αυξήθηκε κατά 2,1%, οι εξαγωγές κατέγραψαν άνοδο 4,9% και οι εισαγωγές 3,4%.

Στην ένδυση η παραγωγή µειώθηκε κατά 2,3%, ο κύκλος εργασιών σηµείωσε ελαφρά άνοδο 0,4%, η απασχόληση µείωση 2,2%, οι εξαγωγές κατέγραψαν σηµαντική άνοδο κατά 9,2%, ενώ οι εισαγωγές ήταν ελαφρώς αυξηµένες κατά 1%. Τέλος, οι λιανικές πωλήσεις κατέγραψαν αύξηση 4% που αποτελεί ρεκόρ της τελευταίας 5ετίας.

Η αξία των ευρωπαϊκών εξαγωγών συνολικά για την ένδυση – κλωστοϋφαντουργία το 2017 ανήλθε σε 47,9 δισεκ. ευρώ. Στην ένδυση οι εξαγωγές ανήλθαν σε 25 δισεκ. ευρώ, καταγράφοντας άνοδο 9,2%. Στην κλωστοϋφαντουργία οι εξαγωγές ανήλθαν σε 22,9 δισεκ. ευρώ, µε άνοδο 4,9%. Η µεγαλύτερη αύξηση καταγράφηκε στις εξαγωγές προς την Ελβετία (27%), τη Ρωσία (11%) και την Κίνα (6,4%). Όσον αφορά στις εισαγωγές, αυτές ανήλθαν σε 112,1 δισεκ. ευρώ.

Οι εισαγωγές ενδυµάτων άγγιξαν τα 82 δισεκ. ευρώ (αύξηση 1%) και της κλωστοϋφαντουργίας τα 30,1 δισεκ. ευρώ (αύξηση 3,4%). Τη µεγαλύτερη αύξηση κατέγραψαν οι εισαγωγές από το Πακιστάν (7,6%) και το Μπαγκλαντές (2,5%). Οι εισαγωγές από την Κίνα εµφάνισαν µικρή κάµψη 0,6%.



enikonomia.gr



Εγγραφείτε στο newsletter για τα τελευταία επιχειρηματικά και επενδυτικά νέα