ΟΟΣΑ: Τα ρομπότ θα «κλέψουν» λιγότερες θέσεις εργασίας απ' ότι φοβόμαστε

Οι εργαζόμενοι που θα αντικατασταθούν από τις «μηχανές» είναι πολύ λιγότεροι απ' ότι αρχικά περιμέναμε, εκτιμά νέα έρευνα του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ).

Σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ, περίπου το 14% των θέσεων στα κράτη-μέλη του ΟΟΣΑ είναι αυτοματοποιημένες σε υψηλό βαθμό. Όπως γράφουν οι FT, η έρευνα δείχνει πως τελικά ένας πολύ μικρότερος αριθμός θέσεων εργασίας κινδυνεύει να χαθεί, σε σχέση με προηγούμενες εκτιμήσεις, όπως εκείνες δύο ακαδημαϊκών του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης που εκτιμούσαν ότι το 47% των θέσεων εργασίας στις ΗΠΑ κινδυνεύει να χαθεί λόγω της προόδου στην τεχνητή νοημοσύνη και τη ρομποτική.

Η έρευνα καταδεικνύει πως οι περισσότερες θέσεις εργασίας θα είναι δύσκολο να αυτοματοποιηθούν καθώς απαιτούν ικανότητες διαπραγμάτευσης στο πλαίσιο περίπλοκων κοινωνικών σχέσεων, δημιουργικότητα και πολύπλοκους συλλογισμούς, ικανότητες που είναι δύσκολο να αντικατασταθούν από τις μηχανές.

Ως αποτέλεσμα, οι φόβοι για μια «μαζική ανεργία ως αποτέλεσμα της τεχνολογίας» είναι, έως κάποιο βαθμό, υπερβολικοί. Αντίθετα, πιο απτοί φαίνεται να είναι τα ρίσκα για περαιτέρω πόλωση της αγοράς εργασίας μεταξύ υψηλόμισθων και «σχετικά χαμηλόμισθων» εργαζομένων.

Το ρίσκο της αυτοματοποίησης συγκεντρώνεται κυρίως στους εργαζομένους με χαμηλές δεξιότητες, λέει στους FT ο Stefano Scarpetta, διευθυντής απασχόλησης, εργασίας και κοινωνικών θεμάτων στον ΟΟΣΑ. Οι θέσεις εργασίας στη Μεγάλη Βρετανία, τις σκανδιναβικές χώρες και την Ολλανδία είναι λιγότερο πιθανό να αυτοματοποιηθούν, εκτιμά η έκθεση, σε αντίθεση με τις θέσεις εργασίας στη Γερμανία, την Ιαπωνία και τις χώρες της νοτιοανατολικής Ευρώπης, προσθέτει. Η διαφορά μεταξύ αυτών των οικονομικών δεν είναι η ύπαρξη μεγαλύτερων βιομηχανικών κλάδων, αλλά το γεγονός ότι οι δουλειές γίνονται με διαφορετικό τρόπο.

Συνολικά, η μελέτη εκτιμά ότι περίπου 66 εκατ. εργαζόμενοι στις 32 χώρες του ΟΟΣΑ θα επηρεαστούν από την αυτοματοποίηση. Μόνο για τις ΗΠΑ, σε κίνδυνο βρίσκονται 13 εκατ. θέσεις.



newmoney.gr


Εγγραφείτε στο newsletter για τα τελευταία επιχειρηματικά και επενδυτικά νέα