Παραθεριστική κατοικία: Τα μεγάλα σχέδια και πώς κινούνται οι τιμές

Η ελληνική αγορά εξοχικής κατοικίας αποτελεί το πλέον δυναμικό τμήμα του εγχώριου real estate μαζί με τα ξενοδοχεία και την τελευταία διετία καταγράφονται ανοδικές τάσεις σε περιοχές τόσο του Αιγαίου όσο και της Βόρειας Ελλάδας.

Μια πρόσφατη έρευνα της Algean Property για την αγορά του Νοτίου Αιγαίου, αλλά και τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν στο πρόσφατο συνέδριο του Ελληνικού Ινστιτούτου Εκτιμητικής (ΕΛΙΕ) στη Θεσσαλονίκη επιβεβαιώνουν τη συγκεκριμένη τάση. Αλλά και με βάση τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, στο επτάμηνο Ιανουαρίου - Ιουλίου 2017 οι εισροές ξένων κεφαλαίων για την αγορά ακινήτων στην Ελλάδα ήταν αυξημένες κατά 72% σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2016, τάση που συνεχίστηκε για το σύνολο του έτους.

Επιπλέον, καταγράφονται πλέον αρκετές επενδυτικές πρωτοβουλίες για την κατασκευή οργανωμένων συγκροτημάτων παραθεριστικών κατοικιών, όπως το σχέδιο, άνω των 400 εκατ. ευρώ, για την ανάπτυξη του «Elounda Hills» στην Ελούντα από τη ρωσικών συμφερόντων Mirum Hellas, το αντίστοιχο σχέδιο του Ρώσου δισεκατομμυριούχου Ντμίτρι Ριμπολόβλεφ, ύψους 120 εκατ. ευρώ, για πολυτελείς βίλες στον Σκορπιό.

Οι πολυτελείς βίλες περιλαμβάνονται και στις περισσότερες από τις νέες επενδύσεις που προωθούνται στην τουριστική αγορά, από την επέκταση του Costa Navarino μέχρι τον Αστέρα Βουλιαγμένης και τη σχεδιαζόμενη επένδυση της Grivalia ΑΕΕΑΠ στα Αστέρια Γλυφάδας. Ένα ενδιαφέρον στοιχείο που επισημαίνουν στελέχη της αγοράς είναι το γεγονός πως καταγράφεται αύξηση των πωλήσεων παραθεριστικών κατοικιών στις περιοχές γύρω από τις νέες ξενοδοχειακές μονάδες υψηλών προδιαγραφών που κατασκευάζονται ανά την Ελλάδα.

Σημαντικό ρόλο στις νέες επενδύσεις σε παραθεριστικές κατοικίες ή στην αναβάθμιση υφιστάμενων κατοικιών διαδραματίζουν και οι διαδικτυακές πλατφόρμες μίσθωσης όπως το Airbnb. Οι πολυτελείς βίλες στα νησιά μισθώνονται και μέσω εξειδικευμένων πρακτορείων και δικτύων.

Μπορεί όσοι επενδύουν σε εξοχικές κατοικίες στο Αιγαίο, στο Ιόνιο και στην Κρήτη να απευθύνονται σε εύπορους ξένους αγοραστές, αλλά στη Βόρεια Ελλάδα, η αγορά παραθεριστικής κατοικίας στηρίχθηκε τα τελευταία χρόνια από κατοίκους γειτονικών βαλκανικών χωρών και τη Ρωσία, που επωφελήθηκαν από τις χαμηλές τιμές.

Όπως επισήμανε στο συνέδριο του ΕΛΙΕ ο Χρήστος Μιχαλέρης, Αγρονόμος Τοπογράφος Μηχανικός και εξωτερικός συνεργάτης της Eθνικής Tράπεζας, στη Βόρεια Ελλάδα τα τελευταία χρόνια, οι αξίες υποχώρησαν σε σχέση με το 2008 από 40%-60% σε περιπτώσεις πολυτελών ακινήτων που δύσκολα βρίσκουν αγοραστή, με μεγαλύτερη πτώση σε κατοικίες μεγάλης παλαιότητας, που δεν έχουν ανακαινιστεί κ.λπ. Οι Ελληνες υποψήφιοι αγοραστές εξοχικών κατοικιών επικεντρώνονται σε ακίνητα αξίας μεταξύ 50.000-100.000 ευρώ.

Πάντως, «η αυξανόμενη τουριστική δυναμική του ευρύτερου βορειοελλαδικού χώρου πλέον έχει συγκρατήσει σημαντικά τις τιμές, που σε πολλές περιοχές παρουσιάζουν άνοδο ακόμα και σε ποσοστά που είχαν να εμφανιστούν πολλά χρόνια στην αγορά».

Στη Χαλκιδική, αρκετές αγορές παραθεριστικών κατοικιών έχουν γίνει στην ευρύτερη περιοχή του Παλιουρίου, Πευκοχωρίου, Γλαρόκαβου κ.ά., και συνδυάζονται με τα τουριστικά συγκροτήματα που λειτουργούν. Αλλά και σε περιοχές εκτός Χαλκιδικής, π.χ. όπως η Καβάλα, παρατηρείται σημαντική αντοχή των τιμών, παρόμοια με προ κρίσης επίπεδα, με εμφανή τάση ανόδου, σύμφωνα με τον κ. Μιχαλέρη.

Οι ζητούμενες τιμές για πωλήσεις εξοχικών κατοικιών στη Χαλκιδική ξεκινούν, σύμφωνα με τον ίδιο, από τα 450 έως 600 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο σε παραλία Διονυσίου, Καλλικράτεια, Σωζόπολη, Νέα Μουδανιά και φτάνουν (η ανώτερη τιμή) τα 1.800-2.000 ευρώ ανά τ.μ. σε Νέο Μαρμαρά, Παλιούρι, Πευκοχώρι, Κρυοπηγή, Χανιώτη. Στην Πιερία και συγκεκριμένα σε Πλαταμώνα και Λεπτοκαρυά, οι τιμές ξεκινούν από τα 850 ανά τ.μ. και φτάνουν μέχρι τα 1.900 ανά τ.μ.

Ενδιαφέροντα στοιχεία περιλαμβάνει και μια πρόσφατη έρευνα της Algean Property, η οποία αναλύει τα χαρακτηριστικά και τη ζήτηση στην αγορά πολυτελούς κατοικίας στο Νότιο Αιγαίο. Είναι πλέον η μεγαλύτερη τουριστική αγορά της χώρας, υποσκελίζοντας την Κρήτη, καθώς συγκεντρώνει το 18% των επισκέψεων στη χώρα, το 21% των διανυκτερεύσεων και το 25% των εισπράξεων. Στην έρευνα αναφέρεται πως οι πολυτελείς βίλες σε Μύκονο, Πάρο, Σαντορίνη και Ρόδο μισθώνονται με τιμές που ξεκινούν από τις 3.000 ευρώ και φτάνουν μέχρι τις 30.000 ευρώ την εβδομάδα.

Οι αγοραστές προέρχονται από Σκανδιναβία, ΗΠΑ, Κεντρική Ευρώπη (Γερμανία κ.α.) και Μέση Ανατολή και ζητούν βίλες των τριών έως τεσσάρων δωματίων, με υψηλή ποιότητα κατασκευής, που έχουν θέα στη θάλασσα, βρίσκονται κοντά στην παραλία και κόστος μεταξύ 500.000 ευρώ και 1.000.000 ευρώ. Μάλιστα, οι Αραβες προτιμούν περισσότερο τις Κυκλάδες, ενώ οι Βρετανοί και οι Γερμανοί τα Δωδεκάνησα. Οι τιμές μπορούν να κινηθούν πολύ ψηλότερα για συγκεκριμένες αναπτύξεις (π.χ. υψηλής αρχιτεκτονικής) και για συγκεκριμένες περιοχές.

Για παράδειγμα, στη Ρόδο, που διαθέτει σύμφωνα με την έρευνα στοκ περίπου 4.000 παραθεριστικών κατοικιών (οι αδειοδοτημένες από τον ΕΟΤ είναι 518), οι τιμές για μεμονωμένες ιδιοκτησίες πάνω στη θάλασσα μπορούν να φτάσουν και τα τρία εκατομμύρια ευρώ. Η μέση ζητούμενη τιμή είναι μεταξύ 2.500-3.500 ευρώ ανά τ.μ. (ενίοτε μπορεί να φτάσει ακόμη και τις 7.000 ευρώ ανά τ.μ.), ενώ για μίσθωση, το έσοδο ανά εβδομάδα κινείται μεταξύ 3.000-5.000 ευρώ. Μπορεί να φτάσει και τις 10.000 ευρώ για τις βίλες πολύ υψηλών προδιαγραφών.

Στη Μύκονο συνωστίζονται επενδυτές από ολόκληρο τον κόσμο, με το στοκ των εξοχικών κατοικιών στο νησί να φτάνει τις 1.500 (795 βίλες αδειοδοτημένες από τον ΕΟΤ). Το κόστος αγοράς κινείται μεταξύ 800.000 και 1,3 εκατ. ευρώ, με τη δαπάνη για υπερπολυτελείς βίλες να φτάνει τα πέντε εκατομμύρια ευρώ. Σήμερα, οι τιμές που ζητούν οι πωλητές κινούνται μεταξύ 5.000-7.000 ευρώ ανά τ.μ. ενώ καινούριες βίλες πολύ υψηλών προδιαγραφών ξεπερνούν ακόμη και τις 10.000 ευρώ.. Η τιμή ενοικίασης ανά εβδομάδα είναι μεταξύ 9.000-11.000 ευρώ, φθάνοντας ακόμη και τις 30.000 ευρώ σε ορισμένες περιπτώσεις και τους αναλυτές της Algean να υποστηρίζουν πως η Μύκονος είναι πρωταθλητής αποδόσεων στη Μεσόγειο. Προσφέρει σε όσους επενδύσουν σε παραθεριστική κατοικία και τη μισθώνουν ακαθάριστη μέση απόδοση κοντά στο 8,5%.

Στη Σαντορίνη, καταγράφεται στοκ 1.500 παραθεριστικών κατοικιών (600 αδειοδοτημένες από τον ΕΟΤ), στην Κω το στοκ φτάνει τις 200 κατοικίες, στην Πάρο τις 1.400 και στην Πάτμο τις 500. Οι τιμές αγοράς στη Σαντορίνη ξεκινούν από τις 700.000 ευρώ και φτάνουν το 1,2 εκατ. ευρώ. Η μέση ζητούμενη τιμή πώλησης από τους ιδιοκτήτες είναι μεταξύ 5.000-7.000 ευρώ ανά τ.μ. (ανεβαίνοντας και πάνω από τις 10.000 ευρώ για τις πιο ακριβές κατοικίες). Για ενοικίαση, η τιμή με την εβδομάδα κυμαίνεται μεταξύ 7.000- 10.000 ευρώ, φθάνοντας και τις 20.000 για τις βίλες πολύ υψηλών προδιαγραφών. Στην Πάρο, οι ιδιοκτήτες ζητούν τιμές πώλησης μεταξύ 3.500-4.500 ευρώ ανά τ.μ.. Για ενοικίαση με την εβδομάδα, το κόστος κυμαίνεται μεταξύ 4.000-7.000 ευρώ, ενώ ενίοτε εκτοξεύονται και μέχρι τις 10.000 ευρώ.



Φώτης Κόλλιας
euro2day.gr


Εγγραφείτε στο newsletter για τα τελευταία επιχειρηματικά και επενδυτικά νέα