ΓΕΚ Τέρνα: Ποιοι είναι οι Ολλανδοί που πήραν το 9,38% του ελληνικού ομίλου

Της Μαριάννας Τζάννε

Ένα στρατηγικό σύμμαχο με δραστηριότητες, μεταξύ άλλων, στους τομείς των κατασκευών και της ενέργειας βάζει στο μετοχικό της κεφάλαιο η ΓΕΚ Τέρνα, μεταβιβάζοντας το 9,38% στην Reggeborgh Invest.

Πρόκειται για ένα family fund, με παρουσία στο εμπόριο και την προμήθεια πετρελαιοειδών, στον έλεχγο του οποίου ανήκει και η ιστορική κατασκευαστική εταιρεία VolkerWessels, με έτος ίδρυσης το 1854 (!) και ένα χαρτοφυλάκιο από έργα αυτοκινητοδρόμων, αεροδρομίων, σιδηροδρόμου, ενέργειας και υδάτινων πόρων. H Reggeborgh Invest, η οποία απέκτησε το ποσοστό της οικογένειας του Νίκου Κάμπα, εκ των βασικών μετόχων του ελληνικού ομίλου, είναι μια Ολλανδική εταιρεία συμμετοχών με μεγάλο επενδυτικό ενδιαφέρον για την Ελλάδα. Σύμφωνα με πληροφορίες το επιτελείο της Reggeborgh Invest είχε επισκεφτεί προ μηνών και άλλο μεγάλο τεχνικό όμιλο στην Ελλάδα, χωρίς όμως να καταλήξουν σε κάποιο θετικό σημείο οι αρχικές συζητήσεις.

Η εταιρεία, η οποία ελέγχεται από μία πανίσχυρη Ολλανδική οικογένεια, αναπτύσσει δραστηριότητες από την Γερμανία και την Βρετανία έως και την Βόρεια Αμερική. Μάλιστα η Reggeborgh Invest, η οποία συμμετέχει στην Varo Energy, η οποία ελέγχει δύο διυλιστήρια και σημαντικές άλλες ενεργειακές υποδομές, προετοιμάζει την εισαγωγή της στο χρηματιστήριο.

Η διεύρυνση των μετόχων για τη ΓΕΚ-Τέρνα, έρχεται σε μια θετική συγκυρία για τον επιχειρηματικό όμιλο, με αύξηση του ανεκτέλεστου συμβάσεων στο 1,8 δισ. ευρώ, στο οποίο δεν υπολογίζονται νέες συμβάσεις ύψους 1,3 δισ. ευρώ αλλά και ισχυρή παρουσία στον κλάδο της ενέργειας. Η εταιρεία, η οποία πρόσφατα σύναψε νέο ομολογιακό δάνειο ύψους 120 εκατ. ευρώ διαθέτει ένα ευρύ φάσμα δραστηριοτήτων, όπως παραχωρήσεις αυτοκινητόδρομων και αεροδρομίων, έργα διαχείρισης απορριμμάτων και μεγάλα ενεργειακά έργα όπως αιολικά πάρκα, έργα παραγωγής και αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας κ.ά.

Η Τέρνα Ενεργειακή λειτουργεί, κατασκευάζει και έχει πλήρως αδειοδοτήσει εγκαταστάσεις ΑΠΕ συνολικής ισχύος της τάξης των 1,2 GW στην Ευρώπη και τις ΗΠΑ. Ο όμιλος, στο πλαίσιο της επιτάχυνσης του διεθνούς βηματισμού του, έχει διεισδύσει από καιρό στην Πολιτεία του Τέξας, μέσω της Terna Energy USA Holding και κατασκευάζει το αιολικό πάρκο «Gopher Creek» εγκατεστημένη ισχύς 158 MW. Ο συνολικός προϋπολογισμός της επένδυσης υπολογίζεται σε περίπου 235 εκατ. δολάρια ΗΠΑ. Η κατασκευή του αναμένεται να ολοκληρωθεί το πρώτο τρίμηνο του 2019.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η εταιρεία σκοπεύει άμεσα να συστήσει μια νέα θυγατρική, στην οποία θα μεταβιβαστούν οι συμμετοχές σε εταιρείες παραχωρήσεων.
Στον νέο φορέα, θα περιέλθουν οι εταιρείες του ομίλου στους αυτοκινητόδρομους της Ιόνιας Οδού, στον Άξονα Κεντρικής Ελλάδας καθώς και το 17% που ελέγχει ο όμιλος ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ στην Ολυμπία Οδό και η συμμετοχή του στην εταιρεία διαχείρισης του νέου αεροδρομίου στο Καστέλι. Μετά την απόκτηση του νέου πακέτου από τους Ολλανδούς, στην μετοχική σύνθεση της εταιρείας φιγουράρουν το επενδυτικό fund της York Capital με 17,3%, ο κ. Γιώργος Περιστέρης με 14,1%, η Reggeborgh Invest με 9,38% και ο κ. Νίκος Κάμπας με 6%.


newmoney.gr


Εγγραφείτε στο newsletter για τα τελευταία επιχειρηματικά και επενδυτικά νέα