2017: Το έτος των μεγάλων καταστροφών

Σε επίπεδο ρεκόρ ανήλθαν οι απώλειες από καταστροφικά γεγονότα το 2017 σύμφωνα με την έρευνα Sigma της Swiss Re. Με τις ασφαλισμένες ζημιές από φυσικά φαινόμενα να ανέρχονται στα 144 δις δολάρια, υπολογίζεται ότι περίπου 92 δις αποζημιώσεις δόθηκαν για τους τυφώνες Harvey, Irma και Maria. Συνολικά το 2017 περισσότεροι από 11.000 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους, ενώ το 82,5% των ασφαλισμένων απωλειών σημειώθηκε στη Βόρειο Αμερική κυρίως λόγω των 17 τυφώνων που εκδηλώθηκαν στην περιοχή.



‘Ετος ρεκόρ για τις καταστροφές από φωτιές

Τεράστιες ζημιές καταγράφονται και από πυρκαγιές ανά τον κόσμο, που οδηγούν τις ασφαλιστικές σε αποζημιώσεις 14 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Αυτό είναι και το υψηλότερο ποσό που έχει ποτέ καταγραφεί σε ένα χρόνο λόγω πυρκαγιών. Μόνο η φωτιά Tubbs υπολογίζεται ότι κόστισε 7,7 δις.


337 δις οι συνολικές απώλειες

Οι παγκόσμιες οικονομικές απώλειες από φυσικές και ανθρωπογενείς καταστροφές το 2017 έφτασαν τα 337 δισεκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ και ήταν σχεδόν διπλάσιες από το 2016, ενώ το τμήμα της συνολικής οικονομικής ζημίας που δεν καλύπτεται ασφαλιστικά το χρόνο που πέρασε είναι 193 δισ. “Ο ρυθμός αύξησης των οικονομικών ζημιών ξεπέρασε την αύξηση των ασφαλισμένων ζημιών τα τελευταία 26 χρόνια”, ανέφερε η έκθεση. “Οι ασφαλισμένες ζημίες αυξήθηκαν κατά 5,4% μεταξύ 1991 και 2017 και οι οικονομικές απώλειες κατά 5,9%.” “Το γεγονός ότι η περιουσία στις ΗΠΑ είναι υπο-ασφαλισμένη σημαίνει ότι πολλές επιχειρήσεις και νοικοκυριά δεν είχαν οικονομική κάλυψη για να τους βοηθήσουν να ανακάμψουν από τους τυφώνες”, αναφέρει η μελέτη. “Το χάσμα προστασίας είναι επίσης ένα σοβαρό ζήτημα σε πολλά νησιά της Καραϊβικής, τα οποία επηρέασαν οι τυφώνες”.



insurancedaily.gr


Εγγραφείτε στο newsletter για τα τελευταία επιχειρηματικά και επενδυτικά νέα