Το 1% των πλουσίων θα κατέχει τα 2/3 του παγκόσμιου πλούτου μέχρι το 2030

Σοκ προκαλεί το σύμπερασμα των συντακτών έκθεσης της βιβλιοθήκης της Βουλής των Κοινοτήτων σύμφωνα με το οποίο το 1% των πλουσίων αναμένεται μέχρι το 2030 να κατέχει τα 2/3 του παγκόσμιου πλούτου.

Οι συντάκτες της έκθεσης υποστηρίζουν ότι το σενάριο αυτό είναι το πιο πιθανό αν συνεχιστούν οι τάσεις που έχουν επικρατήσει μετά την οικονομική κρίση του 2008.

Γι' αυτό και απευθύνουν έκκληση στους ηγέτες όλου του κόσμου για το ενδεχόμενο κοινωνικών εκρήξεων τις επόμενες δεκαετίες αν δεν ληφθούν μέτρα αποκατάστασης της ισορροπίας.

Μετά το 2008 το 1% των πιο πλούσιων από τους πλούσιους αυξάνει τα πλούτη του με ρυθμό της τάξης του 6% το χρόνο, έναν ρυθμό διπλάσιο σε σχέση με το 3% με το οποίο αυξάνεται ο πλούτος για το υπόλοιπο 99% των ανθρώπων. Αν αυτή η τάση συνεχιστεί τότε το 2030 αυτή η «ελίτ» των πλουσίων θα κατέχει περιουσία ύψους 350 τρισεκατομμυρίων δολαρίων ενώ τώρα κατέχει περιουσία 140 τρισ. δολαρίων.

Οι αναλυτές υποστηρίζουν ότι αυτή η συγκέντρωση πλούτου είναι αποτέλεσμα της πρόσφατης ανισότητας στις απολαβές, τον υψηλότερο ρυθμό αποταμίευσης των πλουσίων και τις επενδύσεις τους σε μετοχές, εταιρίες κ.α. που τους εξασφαλίζουν δυσανάλογα οφέλη.

Ακτιβιστές όπως ο ηθοποιός Μάικλ Σιν που ζητούν αποκατάσταση της ισορροπίας, ελπίζουν ότι θα πιέσουνς τους ηγέτες των G20 να αντιδράσουν στην επόμενη σύνοδο που έχει προγραμματιστεί για το Νοέμβριο στο Μπουένος Άιρες, στην Αργεντινή.

«Αν δεν λάβουμε μέτρα για να γράψουμε ξανά τους κανόνες λειτουργίας της οικονομίας τότε θα καταδικάσουμε τους εαυτούς μας σε ένα μέλλον μόνιμής ανιστότητας. Αυτό είναι ανήθικο και οικονομικά καταστροφικό ενώ υπάρχει ο κίνδυνος νέας έκρηξης» προειδοποιεί ένας εκ των συντακτών της έκθεσης, ο Λαίαμ Μπάιρν.


newmoney.gr



Εγγραφείτε στο newsletter για τα τελευταία επιχειρηματικά και επενδυτικά νέα