Εγκαταλείπει το Λονδίνο μετά από έναν περίπου αιώνα η Unilever

Το Ρότερνταμ έναντι του Λονδίνου επέλεξε ως έδρα του ο αγγλοολλανδικός κολοσσός καταναλωτικών προϊόντων Unilever προκειμένου, όπως ανακοίνωσε σήμερα,  να αποτελέσει μια ενιαία νομική οντότητα στην Ολλανδία. Η απόφαση αυτή θεωρείται ότι θα επιφέρει πλήγμα στην  κυβέρνηση της Τερέζα Μέι  που προσπαθεί να πείσει τους επενδυτές να μην εγκαταλείψουν την Βρετανία σχεδόν έναν χρόνο πριν το Brexit. 
Η τρίτη μεγαλύτερη εταιρεία της Βρετανίας, στην οποία ανήκουν, μεταξύ άλλων, τα σαπούνια Dove και τα παγωτά Ben & Jerry's, είχε μέχρι σήμερα δύο κεντρικά γραφεία, στο Λονδίνο και στο Ρότερνταμ. Το 2017, άρχισε να επανααξιολογεί τη δομή με τη διπλή έδρα αφού απέρριψε την προσφορά εξαγοράς ύψους 143 δισ. δολαρίων από την Kraft Heinz, πυροδοτώντας μια μάχη μεταξύ της Βρετανίας και της Ολλανδίας.
Όπως μεταδίδει το Marketwatch, η εταιρεία έλαβε την απόφασή της αυτή παρά τις μεγάλες προσπάθειες της βρετανικής κυβέρνησης να την κρατήσει. Μάλιστα, πρόσωπο με γνώση του θέματος αποκάλυψε στο πρακτορείο ότι το διοικητικό συμβούλιο της Unilever που συνεδρίαζε επί του θέματος την Τετάρτη δεχόταν τηλεφωνήματα από μέλη της βρετανικής κυβέρνησης μέχρι το βράδυ.
Μετά την ανακοίνωση της απόφασης η μετοχή της εταιρείας σημειώνει απώλειες άνω του 1% (-1,37% αυτή τη στιγμή).
Σημειώνεται ότι η Unilever έχει πραγματοποιήσει πολλές συζητήσεις με τις κυβερνήσεις των δύο χωρών πριν επιλέξει το Ρότερνταμ. Φήμες θέλουν την εταιρεία να επέλεξε την Ολλανδία λόγω μιας αλλαγής στην φορολογία που προώθησε ο πρωθυπουργός της χώρας, Μαρκ Ρούτε, και η οποία θεωρήθηκε ότι ευνοεί αγγλοολλανδικές πολυεθνικές εταιρίες. Από την πλευρά της, η βρετανική κυβέρνηση χαιρέτισε την μακροπρόθεσμη δέσμευση της Unilever στη Βρετανία και στην προστασία των θέσεων εργασίας.
Φεύγει μετά από 88 χρόνια 
Η Unilever ανακοίνωσε ότι η επιλογή της να τερματίσει 88 χρόνια λειτουργίας με αυτό το σύστημα των δύο κεντρικών γραφείων δεν συνδέεται με το Brexit ή με μια τάση προστατευτισμού, αλλά θα απλοποιήσει τη δομή της, θα βελτιώσει την εταιρική της διακυβέρνηση και την βοηθήσει να εξασφαλίσει συμφωνίες εξαγοράς.
Η Unilever, που γεννήθηκε το 1930 από τη συγχώνευση της ολλανδικής εταιρίας μαργαρίνης Margarine Unie και της βρετανικής σαπωνοποιίας Lever Brothers, ανακοίνωσε ότι τα 7.300 εργαζόμενοί της στο Ηνωμένο Βασίλειο, όπως και οι 3.100 εργαζόμενοι στην Ολλανδία δεν θα επηρεαστούν και η εταιρεία θα συνεχίσει να είναι εισηγμένη στο Λονδίνο, το Άμστερνταμ και τη Νέα Υόρκη.
"Δεν αφορά το Brexit", δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος Πολ Πόλμαν. "Η Unilever βρίσκεται σε 190 χώρες στον κόσμο. Οι περισσότερες από αυτές δεν είναι στην Ευρωπαϊκή Ένωση".
Στο πλαίσιο της αναδιάρθρωσης, η Unilever θα δημιουργήσει τρεις τομείς, με τις μονάδες προϊόντων ομορφιάς και οικιακών προϊόντων να έχουν τα κεντρικά τους γραφεία στο Λονδίνο. Τα κεντρικά γραφεία της μονάδας τροφίμων και αναψυκτικών θα βρίσκονται στην έδρα της εταιρίας στο Ρότερνταμ.
Η Unilever είχε πραγματοποιήσει συζητήσεις με τις κυβερνήσεις και των δύο χωρών πριν λάβει την απόφασή της και η κίνηση θα θεωρηθεί πλήγμα στην πρωθυπουργό Μέι που βρίσκεται σε συνομιλίες με τις Βρυξέλλες για την αποχώρηση της χώρας από την ΕΕ στις 29 Μαρτίου του 2019.
Τους τελευταίους μήνες, κυκλοφορούσαν εικασίες ότι η εταιρεία θα επιλέξει την Ολλανδία καθώς ο Ολλανδός πρωθυπουργός Μαρκ Ρούτε, βετεράνος της Unilever και ο ίδιος, πρότεινε μια αλλαγή στους φόρους που θεωρήθηκε ότι ευνοεί αγγλοολλανδικές πολυεθνικές εταιρίες. Η βρετανική κυβέρνηση, ωστόσο, δήλωσε ότι χαιρετίζει την μακροπρόθεσμη δέσμευση της Unilever στη Βρετανία και στην προστασία των θέσεων εργασίας.
"Η απόφασή της να μεταφέρει έναν μικρό αριθμό θέσεων εργασίας στα κεντρικά γραφεία της επιχείρησης στην Ολλανδία είναι μέρος της μακροπρόθεσμης αναδιάρθρωσης της εταιρίας και δεν συνδέεται με την αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου από την ΕΕ", δήλωσε εκπρόσωπος της βρετανικής κυβέρνησης.

kerdos.gr, με πληροφορίες από Marketwatch, Bloomberg, ΑΠΕ-ΜΠΕ, capital.gr 


Εγγραφείτε στο newsletter για τα τελευταία επιχειρηματικά και επενδυτικά νέα