ΕΠΙΛΕΓΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ ΤΗΣ ERGON ΣΥΜΒΟΥΛΟΙ ΜΗΧΑΝΙΚΟΙ

[ERGONCON][slideshow]

Ο ανασχεδιασμός του Nana Beach αναπαράγει την ατμόσφαιρα των επιβλητικών Κρητικών αρχοντικών

Το ξενοδοχειακό συγκρότημα Nana Beach απλώνεται σε έκταση 90 στεμμάτων, στα βόρεια παράλια της Κρήτης, στην περιοχή της Χερσονήσου Ηρακλείου, μιας άκρως τουριστικής περιοχής. Πρόκειται για ένα ξενοδοχείο 5 αστέρων που ξεκίνησε τη λειτουργία του το 1985, και αποτέλεσε στη συνέχεια το πρώτο all inclusive resort hotel της Κρήτης, με καινοτόμες παροχές στο χώρο της φιλοξενίας.

Στη διάρκεια της λειτουργίας του, το ξενοδοχείο προχωράει σε σταδιακές επεκτάσεις και ανακαινίσεις, που στόχο έχουν την κάλυψη των σύγχρονων αναγκών και επιθυμιών των επισκεπτών του, καθώς και την ποιοτική αναβάθμιση των λειτουργιών του.

Το 2016, ανατίθεται η ανακαίνιση των χώρων υποδοχής με την reception, το lobby και το κεντρικό bar, η ανάπλαση των όψεων του κεντρικού κτιρίου και ο πλήρης ανασχεδιασμός των δύο a la carte εστιατόριων και της Disco. Στόχος της μελέτης ήταν η δημιουργία, μέσω της σύγχρονης σχεδιαστικής προσέγγισης, μιας ιδιαίτερης ταυτότητας με συμβολισμούς και αναφορές στην ιστορία του τόπου, που να ξυπνάει μνήμες και να αναπαράγει εικόνες.




Αντλώντας έμπνευση από τις βενετσιάνικες επιρροές στη ντόπια αρχιτεκτονική κληρονομιά, ο ανασχεδιασμός των εσωτερικών κοινόχρηστων χώρων και των όψεων του ξενοδοχείου Nana Beach σκοπό έχει να αναπαράγει την ατμόσφαιρα των κρητικών, φιλόξενων αλλά και επιβλητικών αρχοντικών.


Η πρόσοψη του κεντρικού κτιρίου (πυρήνας ξενοδοχείου) σε υποδέχεται με μεγαλοπρέπεια. Το σκηνικό συνθέτουν, το πέτρινο τείχος από τοπική πέτρα Μιλάτου, με τα κατακόρυφα σαν πολεμίστρες ανοίγματα και τη διάτρητη λαμαρίνα, η καμάρα με τη διπλή είσοδο, τα μαρμάρινα σκαλοπάτια και το αναρτημένο μεταλλικό σκέπαστρο.

Το ανάγλυφο κρυφόφωτο σήμα του ξενοδοχείου διακοσμεί τον τυφλό τοίχο της ανατολικής πτέρυγας και παράλληλα συμβάλει στην οπτική διάσπαση του όγκου. Ο προθάλαμος εισόδου λειτουργεί ως ανεμοφράκτης. Διασχίζοντας τον, βρίσκεσαι στη σάλα υποδοχής, με τον ειδικά σχεδιασμένο (custom made) οβάλ πολυέλαιο, το ξύλινο σε γραμμική διάταξη εντοιχισμένο καθιστικό με τις μαξιλάρες, την μεταλλική σιδεριά και φωτεινή πλάτη και τέλος το έπιπλο της Reception να κυριαρχεί σαν κάδρο στο χώρο.


Ακολουθώντας τους περιορισμούς της υπάρχουσας διάταξης, ο χώρος της reception παραμένει σε αμβλεία εσωτερική γωνία ως προς τη σάλα. Προκειμένου να αναδειχθεί, το έπιπλό της παίρνει την μορφή ξύλινου κάδρου από δρυς roustic με διττό ρόλο. Αφενός πλαισιώνει και σηματοδοτεί την υποδοχή αντιμετωπίζοντας το χαμηλό της ύψος και την εσωτερική γωνία, και αφετέρου στηρίζει την triplex γυάλινη κουπαστή του παταριού. Έμφαση δόθηκε στο σχεδιασμό της ψευδοροφής με ελλειπτικές χαράξεις και κρυφούς φωτισμούς να προβάλουν μία ξύλινη οβάλ οροφή με παλαιωμένα δοκάρια και πέτσωμα, από το μέσο της οποίας, κρέμεται ο επιβλητικός πολυέλαιος.


Απέναντι από την είσοδο ξεκινάει ένας νοητός κλιμακούμενος διαμπερής διάδρομος, που οδηγεί στο εξωτερικό αίθριο και στις δύο πτέρυγες του κεντρικού κτιρίου. Δεξιά του διαδρόμου (ανατολική πτέρυγα) αναπτύσσεται το χρυσοχοείο και το κεντρικό εστιατόριο, ενώ αριστερά του (δυτική πτέρυγα) το Lobby με το καθιστικό, το κεντρικό μπαρ, το bridgeroom και στο τέλος οι στεγασμένες βεράντες. Εδώ, οι χώροι με τη βοήθεια αναδιπλούμενων υαλοπλασμάτων μεταλλάσσονται ανάλογα με τις καιρικές συνθήκες. Γύρω από το τζάκι διατάσσονται 4 αναπαυτικά καθιστικά, ενώ διάτρητα ξύλινα διαχωριστικά σε γεωμετρικά μοτίβα ορίζουν τους επιμέρους χώρους, χωρίς να παρεμποδίζουν την απρόσκοπτη θέα προς τη θάλασσα.


Το main bar είναι σχεδιασμένο στην ίδια φιλοσοφία από ξύλο δρυς roustic σε φυσικές αποχρώσεις και μεταλλικές λεπτομέρειες. Ξύλινες κονσόλες, που θυμίζουν φουρούσια με αντικέ καθρέπτες, διακοσμούν τους τοίχους, ενώ φωτιστικές μπάλες κρέμονται σε τυχαία ύψη και αποστάσεις. Τα δάπεδα στρώθηκαν με γρανιτοπλακάκια και μάρμαρα σε μπεζ τόνους και τα ειδικά σχεδιασμένα έπιπλα και οι ειδικές κατασκευές είναι από ξύλο δρυς roustic με ειδική επεξεργασία / βούρτσισμα. Οι τοίχοι και οι οροφές βάφτικαν σε υπόλευκες αποχρώσεις, ενώ διατηρήθηκαν οι πέτρινες καμάρες από τοπική πέτρα.


Ο φωτισμός των χώρων ακολουθεί την πρόθεση του αρχιτεκτονικού σχεδιασμού. Πολυέλαιοι, σε συνδυασμό με διακριτικές απλίκες – που σχίζουν τους τοίχους – και κρυφοί φωτισμοί, δημιουργούν αίσθημα χαλάρωσης.

Σε αυτή την κατεύθυνση, ο επισκέπτης βιώνει, μέσω μιας μοντέρνας, αισθητικής και διακριτικής πολυτέλειας, το θεσμό της φιλοξενίας ως στοιχείο της τοπικής κουλτούρας, αποκομίζοντας μοναδικές εμπειρίες διαμονής.

Αρχιτεκτονική μελέτη:
Κυριακή Δασκαλάκη
Στατική μελέτη:
Ελευθέριος ΔασκαλάκηςΦωτογραφίες:
Fotomaris
Παρουσίαση:
Κυριακή Δασκαλάκη



Πηγή: hoteldesign.gr


Εγγραφείτε στο newsletter για τα τελευταία επιχειρηματικά και επενδυτικά νέα


ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

[ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ][stack]

ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

[ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ][btop]

ΕΝΕΡΓΕΙΑ

[ΕΝΕΡΓΕΙΑ][grids]

TECHNEWS

[ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ][btop]