EBRD: «Ρίχνει» €70 εκατ. στις μαρίνες σε Ελλάδα και Μεσόγειο μέσω της Dogus

Της Στεφανίας Σούκη

Κεφάλαια έως 70 εκατ. ευρώ στην D-Marin του τουρκικού ομίλου Dogus, που, ως γνωστόν, δραστηριοποιείται στον κλάδο των μαρινών και στη χώρα μας, έχοντας μάλιστα πρόσφατα υποβάλει προσφορά και στον εν εξελίξει διαγωνισμό για τη Μαρίνα Αλίμου ετοιμάζεται να επενδύσει η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης.

H D- Marinas B.V. είναι εταιρεία holding με έδρα την Ολλανδία με δραστηριότητα στη διαχείριση 10 μαρινών στην Τουρκία, την Ελλάδα και την Κροατία. «Η επένδυση από πλευράς της EBRD θα συμβάλλει ώστε η εταιρεία να αναπτυχθεί περαιτέρω με νέες συμφωνίες διαχείρισης ή ακόμη και εξαγορές, βελτιστοποιώντας παράλληλα την παρουσία της και στις υφιστάμενες δραστηριότητες- μαρίνες». Αυτή τη στιγμή η εταιρεία αντιπροσωπεύει μία από τις μεγαλύτερης και τη μόνη, όπως αναφέρουν χαρακτηριστικά τα στελέχη της EBRD, διεθνή αλυσίδα μαρινών στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου προσφέροντας κοντά στις 8.000 θέσεις ελλιμανισμού. Η εταιρεία έχει αναπτύξει και το δικό της brand (D- Marin) και «θεωρείται από η μεγαλύτερη εταιρεία στον τομέα της διαχείρισης στην περιοχή», όπως επισημαίνεται.


Μαρίνα Λευκάδας

Μόλις πρίν από λίγο καιρό, στο τέλος Ιανουαρίου ο τουρκικός όμιλος υπέβαλε προσφορά μέσα από την κοινοπραξία, «Lamda Dogus» (με τη συμμετοχή της Lamda Development, της θυγατρικής του ομίλου Λάτση και του τουρκικού ομίλου Dogus, οι οποίοι, αμφότεροι, έχουν ήδη μεγάλη εμπειρία στον τομέα των μαρινών) στο διαγωνισμό που έχει σε εξέλιξη το Ταμείο Αξιοποίησης της Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου για τη Μαρίνα Αλίμου, η οποία, όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται στα τεύχη του διαγωνισμού, αποτελεί τη μεγαλύτερη μαρίνα των Βαλκανίων με 1.100 θέσεις ελλιμενισμού.

H κοινοπραξία LAMDA DOGUS Marina Investments SA (η οποία και αποτελεί βασικό μέτοχο της LAMDA Flisvos Holding με 61%) συστάθηκε στα πλαίσια της στρατηγικής σημασίας συνεργασίας του oμίλου Lamda Development SA με την D-Marine Investments Holding B.V. και οι δυο ομίλοι συμμετέχουν από κοινού. Aπό την πλευρά της, η Dogus ενισχύει το «αποτύπωμά» της στον ελληνικό τουρισμό, αφού συμμετέχει τόσο στο νέο project του εμβληματικού Hilton Αθηνών (από κοινού με τον όμιλο Κωνσταντακόπουλου), όσο και στο επίσης εμβληματικό νέο project του Αστέρα Βουλιαγμένης. H Dogus αριθμεί αισίως εννέα συνδεόμενες εταιρείες στην ελληνική αγορά και συμμαχίες με ισχυρά ονόματα, συμπεριλαμβανομένων των συμμετοχών της στη Home Holdings από κοινού με την ΤΕΜΕΣ του ομίλου Κωνσταντακόπουλου για το ξενοδοχείο «Ηilton» της Αθήνας, με τους Αραβες της AGC για τον «Αστέρα» και τη μαρίνα Βουλιαγμένης, με τη Lamda Development στον χώρο των μαρινών και ειδικά του Φλοίσβου, ενώ μέσω επίσης της D-Marine Investments Holdings ελέγχει την πλειοψηφία της K&G Διαχείριση Μαρινών Μεσογείου Α.Ε., με συμμετοχή της τελευταίας στις μαρίνες των Γουβιών (Κέρκυρας), Λευκάδας, Ζέας και Καλαμάτας.


newmoney.gr


Εγγραφείτε στο newsletter για τα τελευταία επιχειρηματικά και επενδυτικά νέα