Βάση drones των ΗΠΑ στη Λάρισα

Μέσα στον προσεχή Μάιο αμερικανικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη (drones) αναμένεται να αρχίσουν να επιχειρούν από την 110 Πτέρυγα Μάχης, της ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας στη Λάρισα.

Έπειτα από μια διπλωματική και στρατιωτική διελκυστίνδα σχεδόν πέντε ετών που ξεκίνησε στα τέλη του 2013, τα αμερικανικά drones θα έλθουν στην Ελλάδα με τη συμφωνία να προβλέπει έναρξη πτήσεων από τον ερχόμενο Μάιο.

Η στάθμευση των αμερικανικών MQ-9 Reaper στη Λάρισα θα δίνει έμφαση στη συλλογή πληροφοριών, στην παρακολούθηση και στην αναγνώριση σε μία πολύ ευαίσθητη στρατηγικά περιοχή. Μάλιστα, σύμφωνα με το δημοσίευμα, ήδη στη βάση της Λάρισας πραγματοποιούνται εργασίες υποδομής από αμερικανικό εξειδικευμένο προσωπικό.

Αυτή η εξέλιξη συνδέεται στενά με την επιδείνωση των σχέσεων Ουάσιγκτον – Άγκυρας με αποτέλεσμα οι ΗΠΑ να φέρονται διατεθειμένες να αναβαθμίσουν την Ελλάδα στους σχεδιασμούς του αμερικανικού Πενταγώνου. Παράλληλα, εξετάζεται το ενδεχόμενο μεταφοράς και τμημάτων της βάσης του Ιντσιρλίκ από τη γειτονική Τουρκία. Η κίνηση της στάθμευσης των αμερικανικών drones στη Λάρισα θεωρείται ότι συνιστά ένα ακόμη λιθαράκι στη συνεχώς εμβαθυνόμενη ελληνοαμερικανική στρατιωτική συνεργασία.



Πηγή: Το Βήμα



Εγγραφείτε στο newsletter για τα τελευταία επιχειρηματικά και επενδυτικά νέα