Ποιοι διεκδικούν κομμάτι από την πίτα των 60 δισ. της κρουαζιέρας

Του Μηνά Τσαμόπουλου

Με στόχο την ενίσχυση της εξωστρέφειας του κλάδου των Ελλήνων Κατασκευαστών Ναυτιλιακού Εξοπλισμού, εταιρείες μέλη της HEMEXPO συμμετείχαν για δεύτερη συνεχή χρονιά, στη μεγαλύτερη διεθνή έκθεση κρουαζιέρας στο κόσμο, στην Seatrade Cruise Global, που πραγματοποιήθηκε στο Μαϊάμι των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής μεταξύ 5-8 Μαρτίου 2018. Την ελληνική συμμετοχή με εθνικό περίπτερο, διοργάνωσε ο Οργανισμός Enterprise Greece, στο πλαίσιο της συνεργασίας των δύο πλευρών.

Το άνοιγμα στην αγορά της κρουαζιέρας αποτελεί μια ακόμα πρόκληση για τις εταιρείες μέλη της HEMEXPO οι οποίες πλέον έχουν αρχίσει ήδη να κάνουν συμφωνίες και να παίρνουν δουλειές σε υπό ναυπήγηση κρουαζιερόπλοια.

Αλλά και σε θεσμικό επίπεδο η HEMEXPO έχει ήδη προσεγγίσει τη συγκεκριμένη βιομηχανία, αφού έγινε επίσημο μέλος της Διεθνούς Ένωσης Κρουαζιέρας (CLIA) στην οποία μετέχουν επίσης όλοι οι μεγάλοι όμιλοι του κλάδου. Ως μέλος της CLIA συμμετέχει σε όλες τις προγραμματισμένες συναντήσεις που έλαβαν χώρα κατά τη διάρκεια της έκθεσης μεταξύ των εταιρειών μελών της Ένωσης. 

Η σημασία του ανοίγματος των Ελλήνων Κατασκευαστών Ναυτιλιακού Εξοπλισμού στην κρουαζιέρα φαίνεται από τη ραγδαία εξέλιξη που έχει ο κλάδος τα τελευταία χρόνια είναι ραγδαία. Υπολογίζεται ότι βρίσκονται υπό ναυπήγηση 90 κρουαζιερόπλοια, κυρίως σε ευρωπαϊκά ναυπηγεία, με τη συνολική τους αξία να φτάνει τα 60 δισεκατομμύρια δολάρια. Οι τιμές των πλοίων κυμαίνονται από περίπου 100 εκατ. δολάρια τα μικρότερα, και φτάνουν ακόμα και τα 1,6 δισ. δολάρια για τα μεγαλύτερα που μπορούν να μεταφέρουν 5.000 επιβάτες και περίπου 3.000 άτομα πλήρωμα. 

Στην έκθεση, συμμετείχαν έξι Έλληνες Κατασκευαστές Ναυτιλιακού Εξοπλισμού και συγκεκριμένα οι εταιρείες: Captain Nemo, Environmental Protection Engineering, ERMA FIRST ESK Engineering Solutions, Seabright, Marita Hellas και Aluminox.

«Η HEMEXPO από τη πρώτη στιγμή της ίδρυσής της, έβαλε ως πρώτο της στόχο να εδραιώσει τους Έλληνες κατασκευαστές ναυτιλιακού εξοπλισμού ως ένα brand με παγκόσμια αναγνώριση. Για το σκοπό αυτό συμμετέχει σταθερά στις μεγάλες ναυτιλιακές εκθέσεις σε όλο τον κόσμο. Η συνεισφορά του Οργανισμού Enterprise Greece ήταν από την πρώτη στιγμή καθοριστική, αφού κατάφερε, οργανώνοντας τα εθνικά περίπτερα, να αναδείξει ότι η Ελλάδα, εκτός από παγκόσμια δύναμη στη ναυτιλία, διαθέτει καινοτόμες και δυναμικές επιχειρήσεις στον κλάδο του ναυτιλιακού βιομηχανικού εξοπλισμού» επισημαίνουν στελέχη της Ένωσης.



newmoney.gr



Εγγραφείτε στο newsletter για τα τελευταία επιχειρηματικά και επενδυτικά νέα