Η πρώτη επίσημη παρουσίαση της Μελέτης για τον ΒΟΑΚ, στο 1,8δισ.ευρώ το κόστος

Η πρώτη επίσημη παρουσίαση της μελέτης για τον Αυτοκινητόδρομο της Κρήτης γνωστός ως ΒΟΑΚ, έγινε χθες στα Χανιά από τον Οργανισμό Ανάπτυξης Κρήτης. Την μελέτη ανέλαβε η εταιρεία ΑDT-ΩΜΕΓΑ ΣΥΜΒΟΥΛΟΙ ΜΗΧΑΝΙΚΟΙ Α.Τ.Ε. Το κόστος κατασκευής εκτιμάται σε 1,8δισ.ευρώ (ποσό με ΦΠΑ). Με την ενεργοποίηση του ο ΒΟΑΚ μαζί με τη Γραμμή 4 του Μετρό της Αθήνας θα αποτελέσουν τα μεγαλύτερα έργα της νέας δεκαετίας. Μέχρι σήμερα έχει ολοκληρωθεί η Μελέτη και η Αρχική Προκαταρκτική Περιβαλλοντική Εκτίμηση.

Όπως έγινε γνωστό από τα Χανιά μέχρι τον Άγιο Νικόλαο, θα κατασκευαστεί ένας σύγχρονος αυτοκινητόδρομος με 2 λωρίδες κυκλοφορίας ανά κατεύθυνση και ΛΕΑ, με στηθαία ασφαλείας, ανισόπεδους κόμβους σε όλο το μήκος ενώ για πρώτη φορά ανακοινώθηκε πως σε όλο το μήκος θα υπάρχει παράπλευρο δίκτυο, όπως συμβαίνει και στους υπόλοιπους αυτοκινητόδρομους της χώρας.

Θα υπάρχουν 51 Ανισόπεδοι Κόμβοι, περισσότερες από 40 Γέφυρες, 8 Σήραγγες. Όπως σημείωσε ο Διευθύνων Σύμβουλος της ADT Παναγής Τονόλιος, αυτά τα μεγάλα τεχνικά μεταφράζονται περίπου στο 50% του συνολικού κόστους.

Αναφορικά με τις απαλλοτριώσεις λέχθηκε ότι θα γίνουν σε περιορισμένο βαθμό καθώς ο ΒΟΑΚ έχει ήδη μία ζώνη ολοκληρωμένης απαλλοτρίωσης 40 μέτρων (και ο σημερινός δρόμος έχει πλατος 12 μέτρα) και θα γίνει εκμετάλλευση του υπάρχοντος δρόμου καθώς στο μεγαλύτερο μήκος προβλέπεται η ίδια χάραξη με διαπλάτυνση του υφιστάμενου οδοστρώματος (όπως έγινε άλλωστε στην Ολυμπία Οδό στο Κόρινθος-Πάτρα). Το κόστος των απαλλοτριώσεων εκτιμάται σε περίπου 100εκατ.ευρώ, αριθμός πολλαπλάσια χαμηλότερος από το κόστος άλλων αυτοκινητόδρομων.

Τα τμήματα κατασκευής του ΒΟΑΚ εχει χωριστεί σε 15 υποτμήματα τα οποία είναι τα ακόλουθα:

1.Παράκαμψη Χανίων
2.Σούδα-Καλύβες
3.Καλύβες-Άγιοι Πάντες
4.Άγιοι Πάντες-Βρύσες
5.Βρύσες-Πέτρες-Ατσιπόπουλο
6.Ατσιπόπουλο-Αμάριο (Παράκαμψη Ρεθύμνου)
7.Αμάριο-Εσταυρωμένος
8.Εσταυρωμένος-Πάνορμος
9.Πάνορμος-Εξάντης
10.Εξάντης-Φόδελε-Λινοπεράματα
11.Λνοπεράματα-Γούρνες
12.Γούρνες-Χερσόνησος
13.Χερσόνησος-Μάλια
14.Μάλια-Νεάπολη
15.Νεάπολη-Άγιος Νικόλαος

Τώρα, αναμένεται η μελέτη να δοθεί στους χρηματοοικονομικούς συμβούλους για να ξεκινήσει η διαδικασία του blending χρηματοδότησης (δηλαδή από που θα προέλθουν τα κεφάλαια για την κατασκευή), το μοντέλο παραχώρησης, προκειμένου να ξεκινήσει ο σχετικός διαγωνισμός που θα προσελκύσει όλους του μεγάλους εγχώριους και εκτός Ελλάδας τεχνικούς ομίλους.



του Νίκου Καραγιάννη
ypodomes.com




Εγγραφείτε στο newsletter για τα τελευταία επιχειρηματικά και επενδυτικά νέα