Οι ελληνικές επιχειρήσεις επενδύουν, αλλά στο εξωτερικό

του Δημήτρη Μαρκόπουλου

Ακούμε διαρκώς για την ανάγκη επενδύσεων στην Ελλάδα. Για το πόσο πρέπει να προσπαθήσουμε να φέρουμε νέα επιχειρηματικά σχήματα στη χώρα ώστε να υπάρξει τόνωση της απασχόλησης και πρόοδος στην αγορά.

Να, όμως, που το τελευταίο διάστημα πολλές είναι οι ελληνικές επιχειρήσεις που είτε όλες τις επενδύσεις τους είτε μέρος αυτών το στρέφουν στρατηγικά προς τις διεθνείς αγορές. Οι οποίες μελετούν, σχεδιάζουν και υλοποιούν πρότζεκτ και τοποθετήσεις εκτός συνόρων λειτουργώντας περισσότερο ως πολυεθνικές.

Πριν από λίγες ημέρες και μερικούς μόλις μήνες μετά την εξαγορά της εταιρείας παραγωγής αλκοολούχων ποτών MB Impex με έδρα τη Βοσνία, η Coca-Cola HBC προχωρά σε μια ακόμη επένδυση, αυτή τη φορά στην Ουγγαρία. Στο πλαίσιο αυτό εντάσσεται και το πλάνο για την αύξηση κατά 50% της παραγωγικής δυναμικότητας της υπάρχουσας μονάδας στο Ντουναχαράστι, που βρίσκεται στα νοτιοδυτικά προάστια της Βουδαπέστης, η οποία εξυπηρετεί την τοπική αγορά, αλλά πραγματοποιεί και σημαντικές εξαγωγές.

Για την υλοποίηση της νέας επένδυσης η εταιρεία αγόρασε 13 εκτάρια γης δίπλα στις υπάρχουσες εγκαταστάσεις, με στόχο να δημιουργήσει τη μεγαλύτερη παραγωγική της βάση στην περιοχή της Κεντρικής Ευρώπης, ενώ επένδυσε πέρυσι 6 δισ. ουγγρικά φιορίνια σε μια μονάδα η οποία έχει γίνει ο μεγαλύτερος εξαγωγέας του ομίλου και τα προϊόντα που παράγονται εκεί διατίθενται σε αγορές όπως η Ρωσία, η Ιταλία και η Πολωνία.

Με το βλέμμα στραμμένο ολοένα περισσότερο στις ξένες αγορές και λιγότερο στην ελληνική εξακολουθεί να πορεύεται η ΦΑΓΕ. Η γαλακτοβιομηχανία, άλλωστε, είναι πλέον μια περισσότερο πολυεθνική παρά ελληνική εταιρεία, όχι μόνο λόγω της μεταφοράς της έδρας της στο Λουξεμβούργο το 2012, αλλά και διότι το 2016 οι πωλήσεις της εκτός Ελλάδας έφτασαν στο υψηλότερο σημείο έως τώρα, δηλαδή στο 85% του συνολικού της κύκλου εργασιών.

Οι επενδύσεις της το 2017 σε παραγωγικές μονάδες και δίκτυα διανομής θα συνεχιστούν σε ΗΠΑ και Ευρώπη, ενώ οι πωλήσεις σε αξία στις ΗΠΑ αυξήθηκαν σε ετήσια βάση κατά 2,4%, στο Ηνωμένο Βασίλειο κατά 2,1%, στην Ιταλία κατά 13,3%, ενώ αντιθέτως στην Ελλάδα υποχώρησαν κατά 12,7%.

Η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ έχει πλέον ισχυρό πάτημα στην αγορά της Βουλγαρίας με το συγκρότημα γραφείων και καταστημάτων City Tower, στη Σόφια, το οποίο αποτελεί τη μεγαλύτερη επένδυση στον τομέα διαχείρισης και ανάπτυξης ακινήτων του ελληνικού ομίλου στη Βουλγαρία. Η κατασκευή του ολοκληρώθηκε πρόσφατα και έχει ήδη μισθωθεί το σύνολο των χώρων, προσελκύοντας, μεταξύ άλλων, παγκόσμια ονόματα από τον χώρο της πληροφορικής, όπως η Telus.

Το 20όροφο City Tower έχει ύψος 74 μέτρων, βρίσκεται στο κέντρο της Σόφιας και αποτελεί το πλέον σύγχρονο και ποιοτικό επαγγελματικό της κτίριο. Εχει επιφάνεια άνω των 55.000 τ.μ., εκ των οποίων τα 1.700 αφορούν εμπορικά καταστήματα στον 1ο όροφο, και τα υπόλοιπα 36.000 τ.μ. χώρους μοιράζονται στους εναπομείναντες 19 ορόφους, με μισθωτές εταιρείες του κλάδου της τεχνολογίας. Το κτίριο που διαθέτει υπόγειο πάρκινγκ έξι επιπέδων, κατασκευάστηκε από την ΤΕΡΝΑ, την 100% θυγατρική του ομίλου ΓΕΚ-ΤΕΡΝΑ, που έχει μέχρι σήμερα αναπτύξει στη Βουλγαρία έργα προϋπολογισμού 420 εκατ. ευρώ.

Η Chipita έχει 11 εργοστάσια: 4 στην Ελλάδα, 2 στη Ρουμανία και από ένα σε Βουλγαρία, Ινδία, Πολωνία, Ρωσία και Τουρκία, λειτουργώντας 38 γραμμές παραγωγής. Κι αυτά σε μια περίοδο όπου εκτιμάται ότι θα ανέλθει στα 63 εκατ. ευρώ η επένδυσή της στη Σλοβακία, η οποία αφορά την κατασκευή πολύ μεγάλου εργοστασίου στα νότια της χώρας και συγκεκριμένα στην περιοχή Τρνάβα, κοντά στην πρωτεύουσα Μπρατισλάβα. Με αυτή την επένδυση η Chipita, η οποία διαθέτει παραγωγικές μονάδες και στην Πολωνία, θα ενισχύσει ακόμη περισσότερο την παρουσία της στην Κεντρική Ευρώπη.

Το ενδέκατο κατάστημα της αλυσίδας Vero άνοιξε στο Τέτοβο των Σκοπίων σε μια επιφάνεια 2.600 τ.μ., στο οποίο φιλοξενείται και κατάστημα «Jumbo». Την ανάπτυξη της ελληνικής αλυσίδας παιχνιδιών (διαθέτει τρία καταστήματα στην ΠΓΔΜ), όπως και των Goody's, έχει αναλάβει ο Νίκος Βερόπουλος μέσω franchise. Η επένδυση για το συγκεκριμένο κατάστημα ξεπέρασε τα 2 εκατ. ευρώ ενώ οι συνολικές επενδύσεις που έχει πραγματοποιήσει η εταιρεία στην 20χρονη παρουσία της ξεπερνούν τα 20 εκατ. ευρώ.

Η Ελλάδα βρίσκεται στην έβδομη θέση της κατάταξης στην εισροή άμεσων ξένων επενδύσεων στην ΠΓΔΜ, με το σύνολο των ελληνικών επενδύσεων κατά το πρώτο εξάμηνο του 2017 να ανέρχεται στα 2,86 εκατ. ευρώ. Να σημειώσουμε εδώ ότι ο όμιλος Βερόπουλου πουλήθηκε στην Ελλάδα στο γκρουπ Μετρό. Την ίδια ώρα τα Πλαστικά Θράκης αυτή την περίοδο προχωρούν σε νέο επενδυτικό πρόγραμμα ύψους 28,8 εκατ. ευρώ με επίκεντρο το εργοστάσιο στη Σκοτία, ενώ ενισχύει τον δείκτη εξωστρέφειας, καθώς ενδιαφέρεται για την είσοδο των προϊόντων του στη Λατινική Αμερική και στην Αφρική.

Παράλληλα ο όμιλος Φουρλή εξετάζει την επέκταση των εργασιών του και σε άλλες βαλκανικές αγορές, εκτός της Ρουμανίας και της Βουλγαρίας, όπου έχει ήδη πολύχρονη παρουσία, ενώ ο όμιλος Jumbo προετοιμάζεται μεν για το άνοιγμα ενός νέου καταστήματος στη Βόρεια Ελλάδα και παράλληλα επεξεργάζεται το άνοιγμα καταστημάτων σε νησιωτικές περιοχές, όπως η Μυτιλήνη και η Αίγινα. Ταυτόχρονα επένδυσε στη Ρουμανία, ενώ ετοιμάζεται και η είσοδός του στη Βοσνία.

Ο όμιλος Σαράντη, τέλος, διευρύνει την παρουσία του στην Πορτογαλία με την είσοδο των προϊόντων του στη μεγαλύτερη αλυσίδα σούπερ μάρκετ, που ελέγχει το 52% του πορτογαλικού λιανεμπορίου. Επίσης, η διοίκηση εξετάζει το ενδεχόμενο εξαγοράς επιχείρησης, ενώ οι επενδύσεις θα προσεγγίσουν τα 8 εκατ. ευρώ το β' εξάμηνο του 2017 και ολόκληρο το 2018.



newmoney.gr


Εγγραφείτε στο newsletter για τα τελευταία επιχειρηματικά και επενδυτικά νέα