Η Amazon μπαίνει στην αγορά ιατρικών υλικών και εξοπλισμού

Η Amazon πριν από λίγες ημέρες ανακοίνωσε ότι σχεδιάζει την ενίσχυση των δραστηριοτήτων της όσον αφορά την προμήθεια υλικού σε μεγάλα αμερικανικά νοσοκομεία. Πρόκειται για τον εξοπλισμό των χειρουργείων, των μονάδων επειγόντων περιστατικών αλλά και των νοσοκομείων ημέρας. Στόχος της Amazon είναι σταδιακά να μετασχηματίσει την πλατφόρμα Amazon Business, την οποία χρησιμοποιούν οι επιχειρήσεις για τις συναλλαγές μεταξύ τους, σε ένα τεράστιο ηλεκτρονικό κατάστημα ιατρικού εξοπλισμού και συναφών υλικών. Ωστόσο, η όλη διαδικασία δεν θα γίνεται όπως σήμερα, ούτε θα υπάρχουν μεσάζοντες. Σύμφωνα με ρεπορτάζ της The Wall Street Journal (WSJ), η Amazon ήδη προσφέρει μια μικρή γκάμα προϊόντων σε νοσοκομεία και κλινικές. Ομως τώρα θέλει να ανταγωνιστεί ισότιμα τους μεγάλους παίκτες της αγοράς, παρέχοντας στους ενδιαφερομένους τα πάντα: από γάζες, επιδέσμους και σύριγγες μέχρι προσθετικά μέλη και αξονικούς τομογράφους.

Χθες, όπως αναφέρει το cnbc.com, στις πρωινές συναλλαγές στην αμερικανική αγορά, μετά την είδηση για την Amazon, παρατηρήθηκε πτώση στις τιμές των μετοχών των εταιρειών που παρέχουν υπηρεσίες υγείας αλλά και των μετοχών των εταιρειών που προμηθεύουν νοσοκομεία, όπως οι McKesson, Cardinal Health και Owens & Minor. Πέρυσι τον Μάιο το cnbc.com είχε αναφέρει ότι η Amazon σχεδιάζει να εισέλθει στην πολύ κερδοφόρο αγορά των φαρμακείων. Τον Οκτώβριο δεν πέρασε απαρατήρητο από τα ΜΜΕ και τους αναλυτές του κλάδου υγείας ότι η Amazon εξασφάλισε άδειες χονδρικής για δίκτυα διανομής ιατρικών συσκευών σε κάποιες αμερικανικές πολιτείες. Εν τω μεταξύ, τον Δεκέμβριο, η CVS Health, η αμερικανική εταιρεία παροχής υπηρεσιών υγείας, ανακοίνωσε ότι θα εξαγοράσει την ασφαλιστική Aetna αντί του ποσού των 69 δισ. δολαρίων. Τότε ο πρώην επικεφαλής της Aetna και πολλοί αναλυτές τόνισαν ότι η κίνηση αυτή είχε ως κίνητρο τη φημολογούμενη δραστηριοποίηση της Amazon στο πεδίο της πώλησης φαρμάκων.

Οσον αφορά την προμήθεια ιατρικού εξοπλισμού και υλικού, η Amazon είχε καλέσει τον περασμένο μήνα διοικητικά στελέχη νοσοκομείων στα κεντρικά γραφεία της στο Σιάτλ. Στόχος της είναι να αντλήσει πληροφορίες για τον συγκεκριμένο κλάδο και να μοιραστεί τις ιδέες της για να διαμορφώσει την Amazon Business σε μια πλατφόρμα αγοραπωλησιών ιατρικού εξοπλισμού. Επίσης, πριν από λίγο καιρό η εταιρεία είχε μετακινήσει προσωρινά υπαλλήλους της σε ένα μεγάλο νοσοκομείο σε μεσοδυτική πολιτεία των ΗΠΑ. Εκεί η διοίκηση του νοσοκομείου έκανε διάφορες δοκιμές για να διαπιστώσει αν μπορεί να χρησιμοποιήσει την Amazon Business και να παραγγείλει υλικό για τις σχεδόν 150 μονάδες ημερήσιας νοσηλείας που διαθέτει.

Χαρακτηριστικές είναι οι δηλώσεις του Κρις Χολτ, επικεφαλής του διεθνούς βραχίονα παροχής υπηρεσιών υγείας της Amazon. «Δεν μας ενδιαφέρει να αντιγράψουμε κάποιο από τα υπάρχοντα μοντέλα στον χώρο διανομής ιατρικού εξοπλισμού και υλικού. Επιδιώκουμε εξαρχής να κατασκευάσουμε ένα καινούργιο σύστημα και να απλοποιήσουμε όσο το δυνατόν περισσότερο τις συναλλαγές για την προμήθεια των νοσοκομείων και των κλινικών στις ΗΠΑ», τόνισε. Τέλος, απηχώντας τις απόψεις και άλλων που δραστηριοποιούνται στη συγκεκριμένη αγορά, ο κ. Χολτ υπογράμμισε ότι «οι επιλογές που υπάρχουν μέχρι σήμερα δεν εγγυώνται την ασφάλεια των συναλλαγών».



kathimerini.gr



Εγγραφείτε στο newsletter για τα τελευταία επιχειρηματικά και επενδυτικά νέα