Mεγαλύτερη ελληνική τράπεζα στο εξωτερικό η Eurobank

Της Νένας Μαλλιάρα

Η μοναδική τράπεζα που θα κρατά την ελληνική σημαία στο εξωτερικό, και μάλιστα με σημαντική παρουσία και συμβολή στη συνολική κερδοφορία του Ομίλου της, θα είναι η Eurobank.

Με την πρόσφατη αποεπένδυση από τις θυγατρικές στη Ρουμανία, η Eurobank έχει εκπληρώσει πλήρως τη σχετική δέσμευσή της για μείωση του ενεργητικού της στο εξωτερικό, κάτι που υπαγορεύουν σε όλες τις ελληνικές τράπεζες τα πλάνα αναδιάρθρωσης μετά την ανακεφαλαιοποίηση του 2015. Σε αντίθεση, όμως, με τις άλλες ελληνικές τράπεζες, οι οποίες αναμένεται έως και να εκμηδενίσουν την εκτός Ελλάδος παρουσία τους, η Eurobank μπορεί να τη διατηρήσει και να την ενισχύσει μελλοντικά, καθώς ανακεφαλαιοποιήθηκε πλήρως με ιδιωτικά κεφάλαια το 2015. Κατόπιν αυτού, μετά την πώληση των θυγατρικών στη Ρουμανία - μία συναλλαγή κεφαλαιακά θετική για την Τράπεζα -, η Eurobank εστιάζει στην ανάπτυξη των εργασιών της στις υπόλοιπες χώρες που διατηρεί παρουσία, παραμένοντας στο μέλλον μία διεθνής ελληνική τράπεζα με στρατηγική παρουσία σε Βουλγαρία και Κύπρο και σημαντική παρουσία στο Λουξεμβούργο και τη Σερβία.

Σύμφωνα με τον Αναπληρωτή Διευθύνοντα Σύμβουλο της Eurobank κ. Σταύρο Ιωάννου, η παρουσία της Eurobank στο εξωτερικό "πατάει" σε στέρεο έδαφος με θεμελιώδη χαρακτηριστικά την αναπτυξιακή προοπτική και τη δυναμική αυξανόμενης οργανικής κερδοφορίας. Οι δύο αυτοί πυλώνες, σε συνδυασμό με τα πολλαπλασιαστικά οφέλη από την ψηφιοποίηση, συνθέτουν μια δυναμική πλατφόρμα για τις δραστηριότητες της Τράπεζας στο εξωτερικό.

"Η συνεχιζόμενη κερδοφορία των Τραπεζών του Ομίλου στο εξωτερικό και το ισχυρό αποτύπωμά του στις ξένες αγορές είναι προϊόν μιας μακροχρόνιας στρατηγικής της Τράπεζας που θέτει συγκεκριμένους στόχους και τους πετυχαίνει, ενισχύοντας συνολικά τη δυναμική του Ομίλου και θωρακίζοντάς την, ακόμη και υπό τις πλέον αντίξοες συνθήκες", ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Ιωάννου στην παρουσίαση των διεθνών δραστηριοτήτων της Eurobank σε εκπροσώπους του ελλαδικού Τύπου στη Λευκωσία. Όπως είπε, για την τριετία 2018 – 2020 αναμένεται ενίσχυση της κερδοφορίας των θυγατρικών εξωτερικού, ενώ προοπτική είναι η περαιτέρω ενίσχυση των λειτουργιών της Eurobank στο εξωτερικό. Σημειώνεται ότι βρίσκονται σε εξέλιξη σχέδια αναδιάρθρωσης στις θυγατρικές του Ομίλου, με απλοποίηση των δομών και των διαδικασιών, δίνοντας έμφαση στις καθαρά τραπεζικές λειτουργίες.

Σύμφωνα με τον κ. Ιωάννου, η στρατηγική της Eurobank στο εξωτερικό στοχεύει επίσης στην ενίσχυση της συνεργασίας της με ελληνικές επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται εκτός συνόρων. Προκειμένου δε η Τράπεζα να λειτουργεί πελατοκεντρικά και με άμεση ανταπόκριση στις ανάγκες των πελατών της, επενδύει διαρκώς σε νέα καινοτόμα προϊόντα και δίνει έμφαση στην ανάπτυξη των ψηφιακών υποδομών και υπηρεσιών. Στο σκέλος αυτό, ο Αναπληρωτής CEO της Eurobank αποκάλυψε ότι η Τράπεζα θα λανσάρει το νέο της digital offering στην Κύπρο όπου θα λειτουργήσει πιλοτικά για 2 – 3 χρόνια προκειμένου αργότερα να αντικαταστήσει και το σημερινό ψηφιακό σύστημα της Τράπεζας στην Ελλάδα.

Eurobank Cyprus

Η παρουσία της Eurobank στην Κύπρο είναι ιδιαίτερης σημασίας, καθώς η Οικονομία της έκλεισε το 2017 με ρυθμό ανάπτυξης ίσως και 4%, ενώ αξιοποιεί με μεθοδικό τρόπο όλους τους θύλακες ανάπτυξης στο πλαίσιο μιας συγκροτημένης στρατηγικής.

Αναφερόμενος στην Eurobank Cyprus, ο διευθύνων σύμβουλός της κ. Μιχ. Λούης επεσήμανε την ικανοποιητική επαναλαμβανόμενη κερδοφορία (κέρδη 46,213 εκατ. ευρώ μετά από φόρους στο 9μηνο 2017), την ισχυρή κεφαλαιακή θέση (δείκτης κεφαλαιακής επάρκειας και δείκτης κοινών μετοχών στο 28,6%), τη σημαντική πλεονάζουσα ρευστότητα (καταθέσεις 3,9 δισ. ευρώ και δείκτης δανείων προς καταθέσεις στο 27%), την πολύ καλή ποιότητα δανειακού χαρτοφυλακίου (δείκτης NPE στο 5,6%) και την αποτελεσματική διαχείριση του κόστους λειτουργίας (δείκτης κόστους προς έσοδα στο 30%).

Όπως είπε ο κ. Λούης, η οικονομία της Κύπρου δραστηριοποιείται πλέον σε πολλούς πυλώνες, αποσκοπώντας στην καλύτερη διασπορά των εισοδηματικών πηγών της. Πέραν του τουρισμού, πυλώνας με σημαντικές προοπτικές ανάπτυξης είναι ο τομέας της ναυτιλίας, με την Κύπρο να έχει μπει για τα καλά στο διεθνή χάρτη ως κέντρο πλοιοδιαχείρισης και περιφερειακό κέντρο υποδομών. Άλλοι κινητήριοι μοχλοί της οικονομίας είναι οι τομείς του εμπορίου, των επαγγελματικών υπηρεσιών και ο κατασκευαστικός κλάδος. Αξιόλογες προοπτικές δημιουργούνται επίσης και από τον αναδυόμενο ρόλο που η χώρα διαδραματίζει στον ενεργειακό χάρτη. Στο κομμάτι της παιδείας, η Κύπρος συνεχίζει να δημιουργεί τις κατάλληλες υποδομές για να αναδειχθεί σε ένα αξιόλογο εκπαιδευτικό κέντρο στη Νοτιοανατολική Ευρώπη, βελτιώνοντας τη συνεισφορά της παιδείας στην οικονομία και την εικόνα της χώρας στο εξωτερικό.

H παρουσία στις άλλες χώρες

Βουλγαρία

Η Eurobank έχει παρουσία με την Postbank και θα είναι πολύ σύντομα η μοναδική ελληνικών συμφερόντων τράπεζα που δραστηριοποιείται πλέον στη χώρα. Με παρουσία 26 ετών, η Postbank αποτελεί σήμερα την 5η μεγαλύτερη τράπεζα στη Βουλγαρία, με βάση το ενεργητικό της, και συγκαταλέγεται στους ηγέτες της βουλγαρικής τραπεζικής αγοράς, με ισχυρό εγχώριο brand name. Κατέχει την 5η θέση σε δάνεια και καταθέσεις με σταθερά μερίδια (9% στα δάνεια και 8% σε καταθέσεις), ενώ βρίσκεται στις πρώτες θέσεις της γενικής κατάταξης παρά τη δραστηριοποίηση πολύ ισχυρών ομίλων στην αγορά (Unicredit, OTP, KBC, Raiffeisen, Societe Generale).

Η Postbank είναι επίσης η μοναδική Τράπεζα με ειδική μονάδα αφιερωμένη στην εξυπηρέτηση ελληνικών και ξένων επιχειρήσεων στη Βουλγαρία, "GREEK / INTERNATIONAL DESK”, προσφέροντας βοήθεια στην επιχειρηματική επέκταση, με πολύ υψηλό επίπεδο τεχνογνωσίας, σε συνεχή, προφανώς, συνεργασία με την Eurobank Ελλάδος για τη δημιουργία συνεργειών για κοινούς πελάτες.

Η Postbank έχει δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας άνω του 23% και το 2017 διένυσε το τρίτο έτος συνεχούς και αυξανόμενης, επαναλαμβανόμενης, κερδοφορίας (3ο τρίμηνο 2017 κέρδη €33 εκατ.), παρουσιάζοντας δείκτη RoE 11,4%.

To ισχυρό Brand name της Postbank προστάτεψε την Τράπεζα από εκροές καταθέσεων κατά την ελληνική κρίση το 2015. Έκτοτε οι καταθέσεις αυξάνονται σταθερά, διατηρώντας τον δείκτη δάνεια προς καταθέσεις σημαντικά χαμηλότερα του 100% (87,5%).

Η Postbank συμμετέχει μέσω χρηματοδότησης σε μεγάλα projects που υλοποιούνται στην βουλγαρική επικράτεια (ξενοδοχεία 5*, εναλλακτικές πηγές ενέργειας, real estate projects).

Σερβία

Η Eurobank AD Beograd κατέχει ηγετική θέση ανάμεσα σε ξένους επενδυτές και χρηματοπιστωτικά ιδρύματα στη Σερβία. Με στοιχεία του 1ου 6μήνου 2017 και με κατάταξη ως προς τα δάνεια, η Τράπεζα κατέχει την 7η θέση μεταξύ των 31 ενεργών τραπεζών στη χώρα.

Στο κομμάτι του corporate η Τράπεζα είναι σταθερά στις πρώτες θέσεις των corporate players. Από τα ισχυρά πλεονεκτήματα είναι η τεχνογνωσία στις κοινοπραξίες (syndications), που είναι ιδιαίτερα σημαντική ενόψει σχεδίων ιδιωτικοποιήσεων και μεγάλων projects υποδομών στη χώρα, μεσοπρόθεσμα. Στα άμεσα σχέδια της Τράπεζας είναι η περαιτέρω επέκταση στο corporate & consumer financing, παράλληλα με τη διεύρυνση της καταθετικής της βάσης.

Η Τράπεζα είναι σταθερά κερδοφόρα, με καθαρά κέρδη για το τρέχον έτος μέχρι το 3ο 3μηνο, στα 12 εκατ. ευρώ. Κοντά στο 1 δισ. ευρώ είναι οι χορηγήσεις. Διαθέτει ισχυρή κεφαλαιακή επάρκεια, με περίπου 390 εκατ. ευρώ κεφάλαια. Ο δείκτης κεφαλαιακής επάρκειας στο τέλος του έτους προβλέπεται να ανέλθει στο 28%. Το παραπάνω προσδίδει στην Τράπεζα τη δυνατότητα να αναζητήσει στρατηγικές ευκαιρίες για ταχύτερη επέκταση δεδομένων των κινήσεων συγκέντρωσης που ήδη παρατηρούνται στη χώρα.

Λουξεμβούργο

Η Eurobank Private Bank Luxembourg SA είναι 100% θυγατρική της Eurobank. Προσφέρει προϊόντα και εξειδικευμένες υπηρεσίες Private Banking, Wealth Management και Investment Fund Services. Επιπλέον, προσφέρει επιλεγμένες υπηρεσίες Τραπεζικής Επιχειρήσεων και χρηματοδοτήσεις για Real Estate στο Λονδίνο.

Δραστηριοποιείται στο Λουξεμβούργο και το Λονδίνο, δύο χρηματοοικονομικά κέντρα με παγκόσμια εμβέλεια. Το Λουξεμβούργο είναι μια από τις λίγες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης με αξιολόγηση (rating "AAA”).

Το 2016 η Τράπεζα είχε

- 42,75% δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας (κατά Basel III)
- 0,96 δισ. ευρώ σε αποθέματα ρευστότητας
- 39,4% δείκτη δανείων προς καταθέσεις (εξαιρουμένων δανείων εξασφαλισμένων με καταθέσεις).



capital.gr



Εγγραφείτε στο newsletter για τα τελευταία επιχειρηματικά και επενδυτικά νέα